|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Guşă: Baronii PSD conduc partidul. „Pisicuţului” Ponta i-a obosit creierul din lipsa de rezultate 

gusa_78360500_17850800_87681100_96646600_45505800_00854100_61639100

 

România, se află, în prezent, într-un moment unghiular în care nimeni nu-şi asumă un joc responsabil. Cu o putere reprezentată de un premier care este manipulat de oamenii „sofisticaţi” din afară şi de baronii locali din ţară, şi o alternativă în glumă, mânată de ambiţii personale, România pare să fie sortită eşecului. O schimbare începuse să fie făcută de Grupul de la Cluj, însă, din orgoliu, acesta s-a risipit. Într-o ediţie specială la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit despre mărirea şi decăderea premierului Victor Ponta.

„Geneza Grupului de la Cluj a fost un complex de factori care, în planul jocului de putere central, a însemnat: Virgil Ardelean, reconfirmat la direcţia ‘Doi şi-un sfert’ la începutul lui 2001, cu liderul informal al grupului de la Cluj Ioan Rus, în calitate de ministru de Interne proaspăt chemat la Bucureşti, alături de încă doi oameni importanţi şi deosebiţi din Cluj, Vasile Dâncu, ca ministru al Informaţiilor publice, şi Vasile Puşcaş, ca negociator şef al României pentru integrarea în Uniunea Europeană, cu rang de ministru secretar de stat, şi cu mine, care proveneam din conducătorul trustului lui Dan Voiculescu, proaspăt ales secretar general al PDSR la începutul guvernării, practic conducător executiv al partidului. (…) Nu pot să neg că cel puţin o dată pe săptămână nu mă întâlneam în acea perioadă cu Rus, Dâncu şi Puşcaş, mai puţin cu Ardelean. Era la Bucureşti o anumită prietenie şi atât, nu existau planuri bine compozite”, a spus, la Realitatea TV, Cozmin Guşă.

„Îmi aduc aminte cât de greu mi-a fost să impun, prin 2002, propunerea ca Rus să fie vicepreşedinte în plan naţional. Ardealul, la nivel de PSD deja, nu avea niciun vicepreşedinte, iar motivaţia celor de la centru era ‘Cozmin, ajunge că eşti tu secretar general… De ce să mai fie încă un vicepreşedinte?’. A fost foarte greu să-l impun pe Rus ca vicepreşedinte în plan naţional. Rus este un om serios”, a continuat Guşă.

În ciuda forţei pe care o asigurau cei patru grupului, „chimia personalităţilor” nu s-a realizat, iar acesta a eşuat.

„Chimia personalităţilor în acest grup nu s-a realizat, dovadă şi eşecul. Acest grup astăzi nu mai există. Mai există o prietenie şi o relaţie apropiată curentă între Rus şi Dâncu. Cu un Vasile Puşcaş la distanţă. O amiciţie totală între noi, pentru că nu s-a pomenit să ne atacăm reciproc niciodată. Este un proiect eşuat, în acest moment, din nefericire, pentru că în această formă de grup ar fi putut exista o consistenţă constructivă. Din nefericire, astăzi, când ne uităm la contribuţia clujenilor pentru propăşirea patriei, nu putem să punem multe plusuri în mentalul colectiv. Mandatul lui Emil Boc a fost, cel puţin în plan public, un eşec care a generat în contrabalans şi în oglindă o mult prea mare popularitate a USL-ului şi a unei combinaţii care astăzi vedem că nu este cea mai de succes, iar dacă luăm şi analizăm contribuţia altor clujeni la bunul mers al treburilor administrative, nu putem să spunem că s-a generat ceva pozitiv. Conceptul cu ardelenii care vin la Bucureşti ca să fie performanţi la nivelul administraţiei româneşti a fost un concept foarte lucrativ între 2001 şi 2004. Din păcate, aceşti ardeleni n-au performat sau dacă au făcut-o, au performat în umbră. Negocierile pe care George Maior, actualul şef al SRI, un membru de la distanţă al grupului de la Cluj, le-a purtat pentru integrarea în NATO, pentru că el le-a purtat, nu Ioan Mircea Paşcu, aşa cum se considera în acel moment, au rămas fără rezultat lucrativ şi, pentru ca să poată să revină în prim planul scenei politice, Maior a trebuit să funcţioneze o vreme în postura umilitoare de director de cabinet al preşedintelui PSD Mircea Geoană, la nivelul lui 2005. Nu cred că rangul lui Maior, după ce a fost de facto negociatorul şef al integrării în NATO, ar fi putut să fie de director de cabinet al unui preşedinte PSD ca Mircea Geoană. El a funcţionat aşa, cu o umilinţă calculată până în momentul în care, din accidentele aranjate mai mult, a ajuns să dobândească funcţia de director al SRI pe care astăzi şi-a consolidat-o. Să vedem cât de lucrativă va fi în planul performanţelor”, continuă Guşă.

La acea vreme, adaugă Cozmin Guşă, Victor Ponta era un protejat al grupului. Odată ajuns sus, însă, spune Guşă, favoritul grupului „a luat, a plecat şi n-a mai dat înapoi”.

„Ponta era un favorit al nostru, un protejat. L-am impus eu personal în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de tineret, crezând în potenţialul politic pe care el l-ar putea avea. Adrian Năstase l-a acceptat şi fiecare pe rând de la Puşcaş, Dâncu, Rus şi eu am încercat să-l susţinem pe cât am putut. Unii îl mai susţin şi azi, Ioan Rus cel puţin. Nu cred că Dâncu, dar rămâne să vedem în continuare. După părerea mea, Ponta s-a comportat într-un fel profitor la adresa unor ardeleni care credeau că au un camarad mai tânăr: a luat, a plecat şi n-a mai dat înapoi”, explică Guşă.

Ce a dus, însă, la eşecul Grupului de la Cluj? Orgoliul, spune consltantul politic, faptul că nimeni n-a acceptat ideea unui lider de grup informal.

„Referitor la chimia grupului de la Cluj, cred că a eşuat din pricina faptului că nimeni n-a acceptat ideea unui primus interpares. Un grup nu se poate conduce fără un lider informal care să respecte calităţile celorlalţi membri şi chiar dacă probabil la nivel individual ne respectam între noi, niciunul nu am acceptat ideea că nu ar fi trebuit să fim unul dintre noi primus interpares. Ar fi putut fi oricare, nu s-au organizat alegeri. Elementul detonator, în mod evident, a fost plecarea mea din funcţia de secretar general şi demisia din partid pe 4 iulie 2003, acea poziţie pe care o aveam fiind cea mai importantă poziţie pe care grupul de la Cluj o deţinea în sânul Puterii, pentru că era o poziţie politică, de decizie şi de influenţare a deciziei colective. Restul erau poziţii pasagere de miniştri care azi erau, mâine nu mai sunt, după cum s-a dovedit cu fiecare, uşor contestabile din punct de vedere al rezultatelor. Timpul a trecut. Rezultatul azi este că acest concept gonflat mai mult decât trebuie de către mass-media, neumplut de conţinut, deşi s-a încercat foarte mult, nu s-a putut. Azi suntem în faţa unei realităţi în care, la nivel de PSD – nişte oameni fără conţinut, fără şcoală şi aspiraţii, mă refer la baronii PSD, au preluat volanul conducerii partidului, un om, nematurizat încă din păcate, mă refer la Ponta, şi mult prea ahtiat după putere, nu consideră că ar fi trebuit să reformeze partidul înainte să-l aducă la putere şi atunci acţionează în virtutea inerţiei total dependent de voturile şi influenţa baronilor, acţionând într-un fel mimetic şi dând puţină importanţă oamenilor cu conţinut cum ar fi cei pe care i-am enumerat mai devreme – Rus, Dâncu, Puşcaş – şi asta se vede din acţiuni pentru că, dacă grupului de la Cluj i se poate reproşa eşecul în a prelua puterea la nivel de PSD, nu i se poate reproşa în niciun caz dorinţa de a face lucruri cu conţinut. Fiecare dintre aceşti oameni a dorit să construiască ceva, a avut strategii şi şi-a bătut capul în aceşti ani cu aceste lucruri. Dacă ceilalţi, echipa baronilor, au fost preocupaţi mult mai mult de înavuţire personală sau de lucruri care pot să aducă profit imediat sau cucerirea puterii într-un fel grobian, membrii Grupului de la Cluj au încercat să facă lucruri. N-au reuşit”, explicat Guşă.

În prezent, apreciază consultatul politic, ne aflăm într-un moment unghiular, fără realizări la nivel administrativ şi guvernamental.

„Suntem într-un moment unghiular. Oameni din statul român au presupus într-un mod fals că ar putea să-l transforme pe Ponta într-o marionetă acceptată inclusiv de către aliatul nostru strategic SUA şi, în plus, de către puteri emergente, dacă ne referim aici doar la Rusia şi China. El a fost acceptat. Din nefericire, slăbiciunea pe care el o manifestă în planul conducerii executive îl fac să nu se califice în continuare. Am mai observat ceva la Ponta… I-a obosit creierul din cauza strategiilor false pe care le colportează de la o zi la alta, din cauza lipsei de conţinut a ceea ce doreşte să execute şi din cauza lipsei de rezultate pentru că, un om care nu gândeşte fundamental, din păcate ăsta e cazul lui Victor, aşteaptă rezultate de la o zi la alta fără o strategie, doar din dorinţa de a-şi mulţimi ego-ul personal. Ego-ul său personal nu poate să fie mulţumit azi pentru că nu avem realizări la nivel administrativ şi la nivel guvernamental în România, şi atunci sunt aceste defecţiuni”, spune Guşă.

„Uitaţi-vă la oscilaţiile de decizii în cazul clar al Roşiei Montane, lucruri care sunt mult sub potenţialul său intelectual. Numai că potenţialul său intelectual, atâta cât este, azi e subminat total de către această disperare de a se agăţa de putere care i-a fost inoculată de către cei care-l manipulează. Ponta, în această poziţie imatură pe care o are, este un om manipulat de către oameni mai sofisticaţi, care fac adevăratele jocuri de putere în România, oameni care poate joacă şi pe bursa de la Toronto cu fel de fel de interpuşi, apropo de Roşia Montană şi sutele de milioane manipulate pe această bursă în urma tranzacţiilor şi România condusă de către Victor Ponta este în această formulă, adică nişte şmecheri, nişte motani bătrâni, stau în spate şi-l lasă pe acest „pisicuţ” să-şi frângă potenţialul. Acest „pisicuţ” nu doreşte să ceară ajutorul unor oameni cu conţinut, se mulţumeşte cu strategii de pe o zi pe alta, se „îngraşă” în urma contractelor de sute de milioane pe an câştigate de către cineva ca Sebi Ghiţă, un om cu o personalitate precară şi cu o moralitate total îndoielnică, un om care este folosit şi care poate să fie văzut într-un viitor apropiat într-un rol de Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu, folosit şi aruncat la gunoi. În aceste strategii se scaldă azi România”, adaugă Guşă.

Totodată, Guşă atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de baronii locali care blochează orice contact între cei de la guvernare şi oamenii din mediul universitar care deţin anumite cunoştinţe fundamentale despre jocul puterii.

„Oamenii cu anumite cunoştinţe fundamentale despre jocul puterii, despre trecutul, prezentul şi viitorul României nu sunt folosiţi înspre a li se cere părerea, mă refer la cei din mediul universitar, care au studiat, care analizează în baza unui bagaj universitar creat în zeci de ani de studiu. Asemenea oameni nu există în jurul guvernării pentru că baronii nu suportă asemenea oameni. Baronii îndepărtează oamenii cu expertiză de câte ori aceşti oameni cu expertiză ar veni să-şi ofere serviciile, să discute. Îi incomodează vecinătatea pentru că un om cu expertiză îţi spune ‘Baroane, în baza a ce ceri tu ceea ce ceri azi? Ce rezultate generează această strategie pe care o aduci, în afara îndestulării buzunarului personal?'”, încheie Guşă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/gusa-baronii-psd-conduc-partidul-pisicutului-ponta-i-a-obosit-creierul-din-lipsa-de-rezultate_1270526.html#ixzz2ewdmmHEh
Follow us: @realitatea on Twitter

Leave a Response