|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Citeşte aici de ce s-a speriat de moarte preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea 

ADI-APA-Valcea--sac-fara-fund--Asociatia-condusa-de-Ion-Cilea-se-dovedeste-o-masina-de-tocat-banii-publici

Vâlcea nu este Galaţi, dar trebuie spus că şi ea se numără printre judeţele cu risc mediu ca expunere la inundaţii. De fapt, cu excepţia a 7 judeţe din care Vâlcea nu face parte, toate celelalte zone ale ţării sunt expuse la inundaţii, indiferent că vorbim de situarea lor montană, colinară sau de şes. Fiecare dintre acestea pot fi lovite în cazul unor precipitaţii peste nivelurile medii, al unor viituri sau din cauza albiilor minore de pâraie incapabile să asigure capacitatea necesară de transport al unor mari cantităţi de apă.

Pentru a preveni situaţiile catastrofale care s-au petrecut săptămâna trecută în cele 23 de localităţi ale judeţului Galaţi, este imperios necesar ca administraţiile publice să verifice cu toată atenţia şi să reactualizeze planurile locale de acţiune în caz de dezastru natural. Am în vedere curăţarea şi recalibrarea albiilor, activarea semnalelor acustice, actualizarea formaţiunilor de voluntari etc.

Ceea ce s-a întâmplat atât de cumplit şi de neprevăzut în ultima vreme din cauza inundaţiilor aduce pe tapet şi aplecarea asupra legii privind asigurarea locuinţelor, a situaţiei necorespunzătoare în care, la nivel de ţară, se găsesc toate judeţele şi, prin urmare, nici Vâlcea nu face excepţie. Potrivit acesteia, la începutul lunii iulie a.c., din cele 8,4 milioane de locuinţe întregistrate în România, nu se încheiaseră poliţe de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor (PAID) decât pentru 424.000 de proprietăţi. Or, nu este de glumit cu o lege atât de importantă care-i obligă pe toţi proprietarii să deţină o poliţă de asigurare pe baza căreia să-şi pună la adăpost casele împotriva a trei riscuri majore, respectiv alunecări de teren, cutremur şi inundaţii. Valoarea unor astfel de asigurări nu este atât de mare încât să nu poată fi suportată de cei cu venituri mici. În cazul locuinţelor construite din cărămidă, beton sau alte materiale rezistente, valoarea anuală a unei poliţe nu depăşeşte 90 de lei    (20 euro), iar pentru casele din chirpici asigurarea este cu 50% mai mică.

Îi rog la rândul lor pe primari să inventarieze şi să întocmească liste cu toate clădirile cu destinaţie pentru locuit pe care apoi să le pună la dispoziţia asiguratorilor.

Ajutoarele primite de către sinistraţi în cazul unor catastrofe naturale, oricât ar fi ele de generoase nu sunt suficiente pentru refacerea sau reconstrucţia locuinţelor şi tocmai de aceea respectarea legii PAID reprezintă o necesitate şi o prevedere înţeleaptă.

Dr.ing ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea 

 

 

 

 

 

 

Leave a Response