|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul Dumitru Drăghici din Salatrucel, acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu 

Omul de casă al preşedintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican, a îmbulinat-o!

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că trei primari ai unor comune din judeţele Buzău, Giurgiu şi Vâlcea se află în conflict de interese sau au săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce au acordat contracte din bani publici unor rude apropiate.

Potrivit unui comunicat al ANI, Marian Apostol, primarul comunei Năeni din judeţul Buzău, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a avizat plata a 3 facturi emise de către o societate în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat unic şi soţia sa funcţia de administrator, în sumă totală de 3.532,03 lei.

Constantin Dumitru, primarul comunei Floreşti – Stoeneşti din judeţul Giurgiu, este acuzat de conflict de interese în materie administrativă şi penală, deoarece, având un interes personal de natură patrimonială, a încheiat cu o societate contracte în valoare totală de 78.849,52 lei, în cadrul căreia fratele acestuia deţine funcţia de administrator.

În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Dumitru Drăghici, primarul comunei Sălătrucel din judeţul Vâlcea, este acuzat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, deoarece a semnat un contract de arendare, încheiat între Primăria Sălătrucel şi Asociaţia locală a crescătorilor de bovine, ovine, porcine şi albine Sălătrucel (asociaţie în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de preşedinte), în baza căruia Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Vâlcea a acordat asociaţiei, în perioada 2010 – 2012, subvenţii în cuantum de 1.314.467,93 lei.

Şi în acest caz ANI a sesizat Parchetul în vederea cercetării lui Dumitru Drăghici pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice asimilate infracţiunilor de corupţie.

Comunicat de presa – ANI

DRĂGHICI DUMITRU a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Sălătrucel, Jud. Vâlcea, a semnat un contract de arendare, încheiat între Primăria Sălătrucel și Asociația locală a crescătorilor de bovine, ovine, porcine și albine Sălătrucel (asociație în cadrul căreia acesta deținea funcția de președinte), în baza căruia Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vâlcea a acordat asociației, în perioada 2010 – 2012, subvenții în cuantum de 1.314.467,93 Lei.

Astfel, DRĂGHICI DUMITRU a încălcat atât dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, cât și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României. De asemenea, Agenția Națională de Integritate a mai constatat și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 132 din Legea nr. 78/2000 și art. 248 din Codul Penal al României).

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către DRĂGHICI DUMITRU a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzută și pedepsită de art.132 din Legea nr. 78/2000 și art. 248 din Codul Penal al României.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Toate cele trei persoane au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 18 iulie 2013

 

Leave a Response