|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Nesimţirea edililor şpăgari. Ies din puşcărie şi revin la primărie 

cine-l-a-turnat-pe-primarul-pnl-din-ramnicu-valcea-emilian-francu-a-fost-retinut-pentru-luare-de-mita-205483


Primarii penali nu pleacă din funcţii chiar dacă au fost condamnaţi definitiv sau au stat luni bune în arest. Actuala lege este în favoarea lor!

După un „concediu” prelungit de cinci luni la închisoare, primarul suspendat Emilian Frâncu a revenit în funcțieObrazul gros al politicienilor penali, care nu demisionează dacă au fost condamnaţi sau arestaţi, şi o legislaţie incompletă conduc la situaţii absurde. În acest sens, avem două categorii de aleşi. Prima este cea a primarilor condamnaţi definitiv cu suspendare pentru corupţie, care nu părăsesc funcţiile şi îşi continuă liniştiţi mandatul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Amintim aici pe Minel Prina, primarul din Slatina, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Advertisement Cătuşele nu-i sperie

A doua categorie este reprezentată de primarii arestaţi pentru corupţie care, după cinci şase luni de arest, se întorc în funcţii, declarând senin că sunt nerăbdători să-şi continue proiectele începute. În acestă ultimă categorie se înscrie Emilian Frâncu (57 de ani), primarul de Râmnicu Vâlcea (Vâlcea), reinstalat în funcţie după cinci luni de închisoare (25 aprilie-17 septembrie 2013). Edilul este acuzat că a cerut şpagă 10% din valoarea unor lucrări de construcţii din banii oraşului. Frâncu a fost pus în libertate deoarece a primit o condamnare de 4 ani închisoare cu suspendare. Hotărârea nu este definitivă.

Faţă de aceste anomalii administrative, Răzvan Orăşanu, directorul Societăţii Academice Române (SAR), consideră că ar trebui aplicat acelaşi principiu ca în cazul funcţionarilor găsiţi incompatibili de inspectorii ANI, adică pierderea funcţiei şi aplicarea unor interdicţii a dreptului de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării.

„Nu poţi prin lege să suplineşti lipsa moralităţii politice. În acelaşi timp, nu trebuie să mizăm pe bunul simţ al oamenilor şi să aşteptăm să demisioneze după condamnare. Vorbim de o disfuncţie a legii, normă care, iată, se aplică în cazul celor declaraţi incompatibili. Ar trebui responsabilizaţi prefecţii pentru a aplica o măsură administrativă sau schimbată legea, astfel încât pedepsele accesorii să prevadă, obligatoriu, părăsirea funcţiei”, ne-a declarat directorul SAR.

Orăşanu a dat ca exemplu SUA, unde un candidat la alegeri nu se poate înscrie în cursa electorală dacă a fost condamnat pentru corupţie în ultimii cinci sau zece ani, funcţie de legislaţia fiecărui stat.

Jaf în formă continuată

Minel Prina (40 de ani), primarul oraşului Slatina (Olt), a fost condamnat definitiv, pe 7 decembrie 2012, la pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare. Curtea de Apel din Craiova l-a găsit vinovat pe edil de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, infracţiuni săvârşite, în perioada 2004-2006, în calitate de administrator public la Consiliul Local Slatina. Minel Prina (PSD) a fost ales edil în februarie 2013.

Abuz în serviciu

Ioan-Dorin Dăneşan (55 de ani), primarul oraşului Sighişoara (Mureş), a fost condamnat definitiv, pe 7 martie 2013, la pedeapsa de 4 ani cu suspendare. Curtea de Apel Târgu Mureş l-a găsit vinovat pe edil de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiuni săvârşite în 2006. Ioan -Dorin Dăneşan (PSD) este primar al Sighişoarei din 2000 şi a fost reales, în 2012, pentru un mandat de 4 ani.

Fraude europene

Leontin Duţă (51 de ani), primarul comunei Biled (Timiş), a fost condamnat definitiv, pe 28 februarie 2013, la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Timişoara l-a găsit vinovat pe edil de tentativă de fraudare a fondurilor europene şi fals în declaraţii, infracţiuni făcute în 2008. Leontin Duţă (PDL/PSD) este primar din anul 2008 şi a fost reales pentru un mandat de patru ani în iunie 2012.

Escrocul din Măgurele

Dumitru Ruse (53 de ani), primarul oraşului Măgurele (Ilfov), a fost condamnat definitiv, pe 23 septembrie 2013, la o pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Bucureşti l-a găsit vinovat de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale. Edilul a fost arestat preventiv în perioada 7 iunie 2012-16 august 2012. Dumitru Ruse (PSD) este în funcţie din 2008, iar în 2012 a fost ales în timp ce se afla în arest.

Lider PSD din celulă

Nicolae Matei (46 de ani), edilul oraşului Năvodari (Constanţa), a fost arestat preventiv aproape cinci luni (15 noiembrie 2012- 17 aprilie 2013). Procurorii DNA l-au acuzat de dare de mită, iar acum procesul se judecă cu edilul în stare de libertate. Nicolae Matei (PSD) este primar din anul 2008, şi a fost reales în 2012 pentru un nou mandat. În martie 2013, când era în arest,a fost reales lider PSD Năvodari.

Reales din arest

Adrian Mladin (48 de ani), primarul comunei Jilava (Ilfov), a fost în arest preventiv aproape doi ani de zile (22 decembrie 2011- 16 ianuarie 2013). Procurorii DNA l–au acuzat de luare de mită, fals intelectual, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, iar acum procesul se judecă cu edilul în stare de libertate. Adrian Mladin (PNL-UNPR) este primar din 2008 şi a fost reales, în iunie 2012, în timp ce era în puşcărie.

În funcţie, după gratii

Ion-Florin Moţ (50 de ani), primarul comunei Zărand (Arad), este în arest de aproape două luni, din 13 iulie 2013. Procurorii DNA l–au acuzat de luare de mită şi spălare de bani. Era vorba de o şpagă de 40.000 de euro pentru mai multe avize. Ion-Florin Moţ (PC/ Mişcarea Creştin Liberală) este primar din 2008 şi a fost reales, în iunie 2012, pentru un nou mandat. Edilul este suspendat cât timp se află în arest preventiv.

Citiţi mai mult: Nesimţirea edililor şpăgari. Ies din puşcărie şi revin la primărie – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/nesimtirea-edililor-spagari-1058822.html#ixzz2fynM0vHz
EVZ.ro

Leave a Response