Resursele Romaniei. Afacerea aurului: cum si de ce cianura creste profitul
In Romania, pe langa Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), mai sunt si alte companii miniere care vor sa inceapa cat de curand sa exploateze aur folosind cianuri. Acestea sustin insa ca vor folosi o tehnologie diferita de cea a RMGC, utilizand cantitati mult mai mici de cianuri sau ca procesul de cianurare va avea loc in afara tarii. In fapt, relatia dintre cianuri si profit este destul de simpla: cu cat se folosesc cantitati mai mari de cianuri cu atat profiturile companiilor miniere sunt mai mari si mai rapide, scrie RISE Project.
Cu toate acestea, politicieni, reprezentanti ai companiilor miniere sau experti, de-a valma, arunca informatii contradictorii referitoare la utilizarea cianurilor in minerit. RISE Project a discutat cu reprezentantii celorlalte doua companii miniere care intentioneaza sa exploateze aurul din muntii Apuseni dar si cu actuali sau fosti oficiali de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si de la Institutul Geologic al Romaniei pentru a clarifica legatura dintre cianuri si exploatarea aurului si pentru a va prezenta ce activitati desfasoara acum companiile miniere din muntii Apuseni.
Abuzul de cianuri
Gelu Maracineanu era in 2009 presedintele ANRM si, in vara acelui an, i-a invitat la sediul agentiei pe reprezentantii companiei RMGC. Maracineanu povesteste astazi pentru RISE Project cum a decurs intalnirea: „Le-am spus ca as dori sa initiez procedura de negociere in ANRM dar, inainte sa o initiez, le-am dat un set de 11 intrebari la care trebuiau sa raspunda. I-am intrebat de ce nu accepta o alta tehnologie in afara de lesierea cu carbon (n.r.-cianurare integrala), astfel incat sa li se usureze si obtinerea acordului de mediu, pentru ca prin mentinerea cu incapatanare a acestei tehnologii, acordul ramanea blocat si era intrebarea daca nu cumva isi doresc acest lucru, eventual dintr-o lipsa de finantare. Si era si o serie de alte intrebari legate de proiect. Nu mi-au raspuns. In august i-am intrebat, in octombrie am plecat (n.r. – de la conducerea ANRM). Le-am spus sa se gandeasca bine la aceste lucruri”. Guvernul si conducerea RMGC au declarat in repetate randuri ca nu exista o alta tehnologie pentru extragerea aurului de la Rosia Montana cu exceptia cianurarii integrale a masei miniere. Cu toate acestea, chiar RMGC arata, in documentatia de pe site-ul propriu dar si in actele depuse la Ministerul Mediului, ca exista alternative la solutia lor actuala de exploatare, doar ca acestea sunt mai putin profitabile.
de RISE Project HotNews.ro