|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Firmele controlate de pușcăriașul Nicolae Minea continuă să-și bată joc de patrimoniul turistic al Ocnelor Mari 

646x404

Administraţia locală continuă să paseze răspunderea în privinţa ştrandurilor din Ocnele Mari, deşi tot mai mulţi localnici susţin ca ar exista şi alte interese la mijloc. Primăria se mulţumeşte să încaseze taxe şi impozite de la cei care subînchiriază facilităţile. Cele două ștranduri din Ocnele Mari au aparţinut firmelor controlate de Nicolae Minea, în prezent aflat în arest, la Colibaşi, în baza unei hotărâri de instanţă cu privire la acuzaţii legate de evaziune şi alte fapte prin care a fost prejudiciat Statul român. La fiecare început de an, executivul face o informare asupra obiectivelor pe care le are de închiriat, între care menţionează şi suprafeţe de teren vecine cu cele pe care se află ştrandurile, nu însă şi pe cele care privesc direct respectivele obiective de interes major (parcări, amenajări şi clădiri). Asta, deşi există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, recunoscute cu jumătate de gură şi de edilii din localitatea vecină cu Râmnicul, în baza cărora, teoretic, Consiliul local ar trebui să intre în proprietatea facilităţilor amintite. De fiecare dată, aleşii invocă alte procese intentate primăriei de societăţi din încrengătura de firme controlate (după cum spune presa) de apropiaţii aceluiaşi Nicolae Minea – Gemeniserv SRL şi Ralucom SRL, anul acesta – a căror derulare împiedică administraţia locală să încaseze sumele cuvenite din concesionarea respectivelor spaţii. Cu alte cuvinte, an de an, primăria nu încasează toţi banii rezultaţi din raportul direct proprietar – concesionar, ci doar taxe şi impozite (şi acelea mici şi, uneori, cu foarte mari întarzieri) rezultate din activităţile terţilor, alte societăţi deţinute de diverşi oameni de afaceri din localitate care închiriază ştrandurile pe bază de contracte între privaţi de la firmele deţinute de apropiaţii lui Nicolae Minea.

Fostul primar, intrigat de neîncasarea taxelor şi impozitelor

Şi, uite-aşa, deşi are de mai bine de cinci ani hotarâri definitive şi irevocabile favorabile, Primaria Ocnele Mari nu a… “reuşit” să intabuleze suprafeţele despre care facem vorbire. În plus, nu se ştie nici dacă vor fi încasate vreodată sumele pe care societăţile lui Minea le aveau de plătit către primărie. Edilii recunosc că, după o asfel de calculare, s-ar putea ajunge, in extremis, la executare silită şi li se pot lua inclusiv clădirile firmelor Gemeniserv şi Ralucom, însă şi aici este invocată ca impediment starea de insolvenţă solicitată de cele două firme.
Consilierul local Gheorghe Radu (PSD – fost primar al localităţii în perioada 2000 – 2008) a cerut în dese ocazii executivului să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei juridice a ştrandurilor. Şefa serviciului juridic din Primăria Ocnele Mari, Doina Ionescu, recunoaşte că a fost câştigată de către Consiliul Local, în instanţă, recunoaşterea legalităţii Hotărârii de Guvern 1362/2001 şi este proprietară pe terenurile aferente ştrandurilor Ocnele Mari şi Ocniţa şi campingului din localitate. “După decizia instanţei, însă, nu s-au făcut demersurile necesare pentru folosirea dreptului de proprietate asupra terenului”, susţine, cu documentele în faţă, Doina Istocescu.

Actualul primar dă vina pe… teama Oficiului de Cadastru

Primarul din 2008, Petre Iordache (PDL) afirmă că “Oficiul de Cadastru s-a opus atunci când am încercat să intabulăm activele, motivând printr-o adresă că Primăria nu a anulat actele subsecvente, iar ultimul proprietar care a făcut intabularea, SC Zacexim, fosta firmă controlată de Nicolae Minea, nu mai există în prezent. Instanţa nu a admis ca Oficiul de Cadastru să aibă calitate procesuală, pentru ca oraşul Ocnele Mari să se îndrepte împotriva deciziei acesteia, iar Primăria a rămas să se judece pentru anularea actelor subsecvente în instanţă. Astfel, credeţi-mă că şi eu mă simt neputincios atâta timp cât nici hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu ne ajută să luăm ştrandurile, deoarece proprietarul trebuie să deţină simultan şi construcţiile, şi terenurile. Niciunul dintre acestea nu aparţine unei singure societăţi”, mai recunoaşte edilul-şef din Ocnele Mari. În acest context, oraşul Ocnele Mari nu poate primi finanţare pentru modernizarea obiectivelor de interes turistic şi, astfel, este privată şi şansa de a documenta temeinic o solicitare de revenire a localităţii la rangul de staţiune, pe care l-a deţinut în perioada comunista.

Gheorghe Radu recomandă acţionarea firmelor rău platcnice la bugetul local

Fostul primar Gheorghe Radu (PSD), şi el cunoscător al hăţişurilor juridice în care primaria a fost atrasă, de-a lungul timpului, de firmele lui Nicolae Minea, consideră că este momentul ca executivul să acţioneze în instanţă toate societăţile deţinute de foştii acţionari ai societăţii Alutus care au avut sau administrează încă obiective pe raza Ocnelor Mari. “Astfel, primăria va fi chemată la masa credală în situaţia insolvenţei sau falimentului societăţilor respective. Ne luăm maăsuri, astfel, ca patrimoniul societăţilor respective să nu ne trezim că a fost iarăşi înstrăinat, iar acestea desfiinţate, iar Primăria să nici să nu ştie.”, a afirmat Gheorghe Radu, cu prilejul unei şedinţe a CL de acum câteva luni. Fostul primar s-a declarat nemulţumit de faptul că administraţia locală nu reuşeşte să-şi recupereze nici măcar datoriile pe care societăţile lui Minea le-au acumulat către bugetul Ocnelor Mari şi a recomandat primarului actual să ceară în instanţă anularea intabulării pe care societăţile care au moştenit patrimoniul Alutus au făcut-o pe terenurile ştrandurilor de la Ocnele Mari şi Ocniţa.

Procesele continuă

În prezent, pe rolul Tribunalului Vâlcea a ajuns, în sfârşit, o cerere de reexaminare a unei cauze prin care primăria încearcă să forţeze Oficiul de Cadastru să accepte intabularea. “Înalta Curte a spus că Oficiul de Cadastru nu are calitate procesuală şi ne-a recomandat să ne judecăm tot cu societăţile. S-a făcut o cerere de reexaminare. S-a transmis dosarul în care avem inclusiv cererea de anulare a actelor subsecvente, acţiune începută la Vâlcea, după ce a fost la Sibiu. Judecătorii de la Sibiu şi-au declinat competenţa către Tribunalul Vâlcea”, a explicat jurista Doina Ionescu
Primăria Ocnele Mari a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emise de Ministerul Turismului în anul 2002, în beneficiul SC Alutus SA şi se judecă acum pentru actele subsecvente. “Ei (societăţile apropiaţilor lui Minea – n.r.) au început imediat să facă schimburile între firme şi nu au respectat legea sub nici o formă, n-au depus nici declaraţii. În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, orice proprietar este obligat, în termen de 30 de zile, să-şi depună declaraţia de impunere, dar ei nu au făcut-o niciodată”, a mai arătat Doina Ionescu. În prezent, în actele primăriei, proprietarul construcţiilor de la cele două ştranduri apare SC Ralucom SRL, iar proprietarul terenului afectat SC Gemenii Serv. “Amenzi s-au tot dat de Primărie, pentru construcţii degradate, dar fac contestaţie de fiecare dată şi câştigă. Au venit cei de la Inspectoratul în Construcţii, Direcţia Sanitar Veterinară, s-a făcut proces-verbal şi ne trezim apoi că nu s-a rezolvat nimic, deoarece amenzile au fost contestate”, s-a apărat şi primarul Petre Iordache.
Autorul acestei treceri în revistă a situaţiei curente îşi permite o simplă întrebare pe adresa Primăriei Ocnele Mari: în ce bază este aprobată activitatea economică rezultată din contractele de închiriere dintre terţi şi societăţile apropiaţilor lui Minea, dacă există atâta bună credinţă în administrarea patrimoniului localităţii?

Nicu Trandafir

Leave a Response