|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Abuzurile magistraţilor din mafia daunelor morale ies la suprafaţă 

320969-p.1-b-shutterstock-85946119


Justiţie.Surse judiciare se oferă să depună mărturie împotriva abuzurilor unor magistraţi şi executori judecătoreşti

Clica judiciară formată din avocaţi, executori şi magistraţi care încearcă să spolieze companiile de asigurări de milioane de euro destinate, chipurile, familiilor persoanelor decedate în accidente rutiere iese la suprafaţă. Surse judiciare au vorbit pentru RL despre abuzurile comise în cazul despăgubirii de 1,7 milioane de euro decise la Satu-Mare.

Braţele caracatiţei judiciare formate în jurul daunelor morale pe care ar trebui să le primească familiile victimelor din accidente rutiere ies, unul câte unul, la lumină. O sursă judiciară a acceptat să vorbească pentru RL despre abuzurile grave comise în cazul celei mai mari despăgubiri sub formă de daune morale acordată până acum în România şi, probabil, în Europa. Mai mult, sursa noastră, una foarte bine informată şi chiar apropiată de cazul în speţă, s-a oferit să depună mărturie în favoarea societăţii de asigurări prejudiciate. La rândul său, compania Astra Asigurări, care a fost obligată în mod abuziv să plătească 1,7 milioane de euro sub titlul de daune morale în numele familiei victimei unui accident rutier, a anunţat că va sesiza DNA în legătură cu abuzurile comise pe tot lanţul juridic al acţiunii.

Reţea extinsă până la grefieri

Sursa noastră arată prin documente că instanţele de judecată şi angajaţii din personalul auxiliar al Tribunalului au făcut totul posibil pentru a grăbi procedura de executare silită a companiei Astra Asigurări pentru suma de 1,7 milioane de euro în ciuda faptului că aceasta dispunea de o decizie care amâna executarea silită. “ Am fost surprinsă să constat că o cerere de suspendare a executării silite (nr: cea întocmită de Astra) a primit ca dată recomandată data de 30.10.2013 (nr: în mod usual astfel de cereri primesc termene foarte rapide)”, arată sursa noastră. Potrivit acesteia nu doar deciziile judecătorului sunt ilegale, ci şi consemnările grefierului care, s-a folosit de recenta modificare a Codului de Procedură Civilă pentru a-şi motiva acţiunile abuzive. În aceste condiţii sursa noastră concluzionează: „cred că a existat o rea-credinţă la nivelul anumitor angajaţi ai instituţiei”.

Executorii nu lipsesc din sistem

Dar cum a ajuns sursa noastră să se ofere să depună mărturie în cazul celei mai mari daune morale decise în instanţele din România? Răspunsul implică o întreagă reţea, de la avocaţi şi judecători până la executori. Cel care a pus capac acţiunii vădit calificate este executorul judecătoresc din Cluj Napoca, Stolnean Diana Maria. Aşa zisul om al legii este unicat în istoria justiţiei din România întrucât a decis să pună în aplicare o sentinţă suspendată.

Din nu se ştie ce motive şi fără să verifice legalitatea cererii făcute de executor, magistraţii de la Judecătoria Cluj Napoca au decis deja încuviinţarea la executare, cu toate că suspendarea deciziei în dosarele de executare nr. 401/2013, 402/2013, 403/2013 este publică şi disponibilă pe portalul instanţelor de judecată. De aici nu mai este decât un pas până la momentul în care abuzul incredibil va fi încununat de succes, pentru că băncile virează în mod automat banii executorului în termen de 5 zile, indiferent dacă cererea acestuia este, evident, ilegală. Este clar pentru toată lumea că, odată plecaţi banii din conturile firmei de asigurări, orice diminuare a sumelor din apel rămâne lipsită de finalitate, iar banii vor ajunge, probabil, cei mai puţini la părţile vătămate şi cei mai mulţi la actorii care au creat acest carusel nebunesc de ilegalităţi.

De unde a început totul? Prin sentinţa civilă nr. 111/LC/20.05.2013 pronunţată de Tribunalul Satu Mare în dosarul 11451/83/2011, instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de intimaţii reclamanţi Roatiş Vasile, Roatiş Florica şi Roatiş Raul Gheorghe şi a acordat acestora despăgubiri morale de 1.700.000 euro, nemaiîntâlnite în România pentru un singur deces rezultat în urma unui accident de circulaţie produs de prietenul victimei.

Din cauza acestei sume exorbitante, fără precedent în cazuistica din România, sentinţa a fost atacată de societatea ASTRA Asigurări cu apel la Curtea de Apel Oradea, solicitându-se instanţei diminuarea despăgubirilor în limite rezonabile conforme cu ceea ce se acordă în mod normal în astfel de cazuri nu numai în România, dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Romania Libera

O dată cu apelul, ASTRA a cerut şi suspendarea provizorie a executării sentinţei până la soluţionarea cererii principale de suspendare din apel, iar Curtea de Apel Oradea, apreciind ca întemeiată cererea ASTRA, a admis această cerere la data de 28.06.2013 prin Ordonanţa nr.1/C/2013-A în dosarul nr. 221/35/C/2013-A.

În acest sens, Curtea de Apel Oradea, în mod explicit, a încuviinţat „vremelnic suspendarea executării sentinţei civile nr .111/LC/20.05.2013 pronunţată de Tribunalul Satu Mare până la soluţionarea cererii de suspendare a executării vremelnice a sentinţei formulate în cadrul apelului“.

Pentru că suspendarea s-a încuviinţat în apel, conform legii, sentinţa nu mai putea fi pusă în executare de nici un executor judecătoresc, suspendarea fiind opozabilă tuturor, până la o altă decizie care să anuleze cele dispuse de Curtea de Apel Oradea.

Leave a Response