|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Gălăţenii de la Dynamic Selling Group au cumpărat societatea RAMPLAST de la Oltchim cu 7,75 milioane de euro 

557untitled

Doar gălăţenii de la Dynamic Selling Group au participat astăzi, 8 octombrie, la licitaţia pentru vânzarea Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim. „Numai cei de la Dynamic au depus ofertă în cadrul licitaţiei”, susţin surse din interiorul combinatului.

Licitaţia de astăzi a avut un preţ minim de pornire de 6 milioane de euro. În cele din urmă gălăţenii de la Dynamic Selling Group au cumpărat societatea Ramplast cu suma de 7,75 milioane euro. Suma va fi plătită în trei rate: prima în următoarea săptămână – 3,75 milioane euro, iar câte două milioane de euro în următoarele două luni.

Ziarul BURSA a publicat recent informaţia că Ramplast este „captiv” companiei Dynamic Selling Group, pentru care producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim lucrează din 2008, în sistem lohn (prelucrează materia primă), potrivit unor surse din combinat.

Vânzarea Ramplast este văzută ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim de către administratorii judiciari şi autorităţi. Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai susţin surse din combinat.

Potrivit publicaţiei Bursa, multe voci susţin că Dynamic Selling Group SRL ar fi controlată din umbră de Constantin Roibu (fostul director general al combinatului). Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%). Cei doi oameni de afaceri ar fi apropiaţi de Constantin Roibu, având vechi relaţii de afaceri cu Oltchim. O fostă prietenă (extrem de apropiată) a baronului chimic Roibu a fost mai mulţi ani în Consiliul de Administraţie de la Selling Group.

Administratorii judiciari susţin că Oltchim are nevoie de 15 milioane de euro pentru a majora producţia. Gradul de utilizare a capacităţilor de producţie este la un nivel de aproximativ 22%, realizat prin funcţionarea instalaţiilor de Electroliză cu membrană, Instalaţia de Sodă Fulgi, Instalaţia de Propenoxid, instalaţiile de polioli – polieteri. Pentru ca SC Oltchim SA să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie la aproximativ 35% trebuie să pornească linia de fabricaţie oxo-anhidridă ftalică – dioctilftalat.

Ca să repornească această linie de fabricaţie, care va conduce la o cifră de afaceri lunară de aproximativ 20 milioane euro cu înregistrarea de EBITDA (profit înainte de taxe, impozite amortizări şi dobânzi) pozitivă, societatea trebuie să obţină finanţări de 15 milioane de euro, mai afirmă administratorii judiciari.

13 milioane de euro sunt pentru aprovizionarea cu materii prime, utilităţi, plată salarii şi servicii aferente producţiei integrate cu linia de fabricaţie oxo – anhidridă ftalică – dioctilftalat, iar 2 milioane de euro sunt pentru cheltuieli necesare în vederea repornirii liniei de fabricaţie oxo-anhidridă ftalică-dioctilftalat şi reparaţii stringente la instalaţiile de producţie care funcţionează în prezent (în principal la Instalaţia de Electroliză cu membrană).

Dacă Ramplast va fi vândut, acest lucru nu înseamnă că Oltchim încasează toţi banii. Potrivit unor informaţii obţinute de ziarul BURSA, preţul activelor aferente Ramplast (teren, construcţii, mijloace fixe) va fi încasate imediat. Există ofertă concretă pentru suma de 3.750.000 euro. „Cumpărătorul se angajează să preia integral stocurile la data vânzării, urmând a le achita eşalonat în termen de 6 luni. Oltchim va încasa creanţele înregistrate de Dynamic Selling Group, care în prezent sunt de 2 milioane euro”, conform informaţiilor noastre.

Administratorii Oltchim au negociat cu CEC Bank un credit de circa 7 milioane de euro pentru majorarea producţiei Oltchim, dar banca deţinută de stat nu a dorit să mai finanţeze combinatul.

Leave a Response