Șpârle și șopârle, 14.10.2013
• Dezvăluirile făcute săptămâna trecută de Ziarul de Vâlcea cu privire la suma de aproape 65 miliarde de lei vechi pe care i-a încasat de la CET casa de avocatură a ministrului pesedist Dan Şova au efecte mult mai ample decât au vrut să admită preşedintele CJ Ion Cîlea şi directorul general Mihai Bălan. Au început să se audă tot mai puternic vocile care fac legătura între faptul că Şova este preşedintele Comisiei naţionale de arbitraj şi integritate morală a PSD şi întârzierea cu care sunt făcute publice rezultatele contestaţiilor depuse de câţiva membri vizavi de organizarea alegerilor judeţene. Situaţia seamănă izbitor cu cea de la PNL Vâlcea!
• Nu comentăm cum a fost executată politic Maria Murăruş de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, însă ne aşteptam ca actuala putere să numească în locul doamnei respective un profesionist din domeniul medical. N-a fost să fie aşa, pentru că liberalii (cei care au revendicat postul respectiv) au găsit de cuviinţă să o numească pe anonima Gabriela Brănescu, de profesie… inginer. Nu ştim care este legătura doamnei Brănescu cu sistemul sanitar, însă îi spunem doar că va mai sta pe fotoliul respectiv maxim 80 de zile, adică până la sfârşitul anului. Sunt şanse mari să se întâmple acest lucru, întrucât DSP-urile vor trece, începând din data de 1 ianuarie, în subordinea consiliilor judeţene.
• La înfiinţarea, săptămâna trecută, a nucleului de filială IRL (Iniţiativa România Liberală) Vâlcea au participat şi câţiva membri activi ai PNL, unii chiar foarte vechi. Dacă la prezidiu a fost Nicolae Jivan, în sală, printre alţi invitaţi mai mult sau mai puţin cunoscuţi, s-ar mai fi numărat un văr al fraţilor Poenaru, un apropiat al parlamentarului Cristian Buican şi chiar şi… Victor Giosan. Având în vedere situaţia şi aşa tensionată din filială, în şedinţa BPT de vineri a PNL s-a decis că nu e momentul să se discute despre alte sancţiuni, după cele stabilite în urma conferinţei judeţene de alegeri din vară.
• Fanii Universităţii Craiova s-au bătut la Roşiori cu forţele de ordine şi cu localnicii, la meciul pe care echipa lor Universitatea l-a câştigat cu 1-0 în faţa formaţiei CSM Râmnicu Vâlcea. Scandalul a survenit spre finalul primei reprize. Nici finalul partidei nu a fost unul liniştit. A venit rândul jucătorilor să se bată pe teren, iar trei au fost eliminaţi. În tribune însă nu a fost deloc linişte. Suporterii olteni au avut multe de împărţit cu jandarmii şi cu localnicii. În timpul scandalului, fanii au folosit chiar şi o bicicletă pentru a se impune. Patru amenzi în valoare totală de 1.700 de lei au fost date de jandarmii teleormăneni.
• Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, minte „de îngheaţă apele” atunci când spune că nu îşi mai aduce aminte perioada exactă când a fost… subprefect al Vâlcii. Pentru o astfel de funcţie importantă în aparatul de stat nu ai cum să uiţi momentul învestirii şi cel al demisiei. Îi spunem noi „tovarăşului” Cîlea că a fost subprefect în perioada când prefect era Aurel Vlădoiu şi şi-a dat demisia în luna aprilie 2004, cu 5 luni înainte de victoria în alegeri a Alianţei DA. În aceste condiţii, Ion Cîlea să nu mai vândă gogoşi că nu ştia de existenţa contractului de asistenţă juridică încheiat de CET Govora cu casa de avocatură a lui Dan Şova (semnat în anul 2003), în condiţiile în care primea rapoarte detaliate de la structurile de informaţii.