|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Procurorii DNA Piteşti continuă cercetările asupra escrocheriei cu produse PSI în școlile vâlcene 

perchezitii-la-liceul-dimitrie-bolintineanu-conducerea-scolii-demisa-pentru-suspiciuni-de-frauda-la-bac-18456315


• Liberalii deputatului Cristian Buican, rămân, în continuare, ţinta privirilor acuzatoare ale opiniei publice, ba chiar şi a propriilor membri de partid

Procurorii DNA Piteşti le-au comunicat celor opt directori de licee şi şcoli râmnicene (7 liberali şi un pesedist, Constantin Drugan de la “Alexandru Lahovary”) că au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în ceea ce-i priveşte, în scandalul achiziţiei de produse de protecţie sanitară şi împrotiva incendiilor (PSI). Totuşi, cercetările continuă în privinţa reprezentanţilor societăţii furnizoare, Graf Optimus Prime SRL Potcoava, judeţul Olt. În atenţia procurorilor au rămas, se pare, şi factori cu putere de decizie locală în tranzacţia amintită, majoritatea înregimentaţi politic la PNL sau PSD.

Iniţial, 17 şcoli generale şi licee din Râmnicu Vâlcea au intrat fără voie, începând de la sfârşitul lunii septembrie, anul 2012, într-un carusel de politico-financiar de achiziţii cu iz penal (produse de protecţie sanitară şi împrotiva incendiilor – PSI). Furnizoarea materialelor a fost o firmă din comuna Potcoava, judeţul Olt (deţinută de cetăţeni de etnie rromă, fraţii Gheorghe şi Laurenţiu Mihai) Graf Optimus Prime SRL. Ordonatorul principal de credit (plătitorul) este Primăria Râmnicului, cel secundar Inspectoratul Școlar Vâlcea şi abia la urmă, responsabilitatea le revine directorilor. Poate că “afacerea” chiar ar fi scăpat neobservată de directori, dacă nu s-ar fi implicat, ca produsele să le fie băgate pe sub nas, angajaţi ai IŞJ (Ovidiu Popa şi Ion Oprea, ambii PNL) şi dacă cifrelor trecute în documentele de însoţire a mărfurilor nu le-ar fi apărut, în facturile ulterioare ce le-au fost băgate sub nas pentru a fi semnate, câte un zero în plus, la coadă (de exemplu, 7.130 lei s-au “transformat” în 71.300 lei). Mai mult, absolut toţi directorii şi-au amintit că li s-a comunicat, iniţial, că materialele ar fi trebuit să fie primite cu titlu de donaţie, nicidecum contracost. Lucrurile fiind evidente, nici primarul Emilian Frâncu nu a înghiţit gogoaşa, în momentul în care a primit la semnat documentele în baza cărora se solicita plata produselor livrate. Imediat, edilul – şef a făcut o sesizare pe adresa serviciului economic al Poliţiei Vâlcea. Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunea “afacerii”, pentru fiecare unitate de învăţământ, valoarea facturilor varia între 71.000 şi 73.000 lei, inclusiv TVA, rezultând o sumă totală de plată din bugetul Râmnicului de peste 1.200.000 lei (echivalentul a peste 250.000 de euro). Redăm, în continuare, firul “pricinei”, dar şi foarte multe detalii care au scăpat, probabil, atenţiei jurnaliştilor locali.

Reprezentanţi ai unor parlamentari vâlceni s-au rugat de afacerişti să ridice materialele

Surprinzător, în urma scandalului făcut de Emilian Frâncu, la primărie s-au întâlnit cu reprezentanţii sereleului potcovean cei ai unor figuri politice consacrate în plan judeţean (trimişi ai doi deputaţi din formaţiuni aflate la putere). În urma acestei “negocieri”, de fapt ocazie prin care cei de la Graf Optimus Prime au fost rugaţi să renunţe la “tranzacţie”, afaceriştii au acceptat să ridice produsele, însă doar de la 9 (nouă) din unităţi, continuând să aibă pretenţii de a primi banii pe materialele depuse la celelalte opt şcoli (documentele de însoţire a mărfurilor şi facturile fiind trimise către directori chiar de către de angajaţi ai IŞJ). Unităţile de învăţământ rămase fără voie în scandal au fost Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Colegiul Forestier, Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab (fost Pedagogic), Şcoala I.G.Duca (Nr. 2), Şcoala Gimnazială Nr. 5, Şcoala Gimnazială Nr. 4, Colegiul Naţional Alexandru Lahovari şi Liceul de Artă. Directorii acestora au refuzat să plătească facturile respective şi au început demersuri comune prin care să atragă atenţia organelor abilitate, pe de o parte, asupra escrocheriei, iar pe de altă parte să-şi apere nevinovăţia în eventualitatea în care sereleul din judeţul vecin i-ar fi dat în judecată pentru a abţine banii pe produse.

Inspectori liberali, bănuiţi de naivitate sau trafic de influenţă?

Ceea ce, în luna septembrie a anului curent, cei de la Graf Optimus Prime chiar au făcut, la Judecătoria Rm. Vâlcea – Secţia civilă fiind înregistrate opt dosare în materie de litigii cu profesioniştii, în care societatea cere unităţilor de învăţământ amintite să-i fie achitate contravalorile materialelor PSI. Aşa cum reiese şi din cele opt dosare aflate pe rol la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, în cursul lunii septembrie 2012, la sediile unităţilor şcolare menţionate mai sus, s-au prezentat două persoane fizice în calitate de reprezentanţi ai societăţii Graf Optimus Prime SRL, însoţiţi de inspector şcolar Ion Oprea. Şcolilor le-au fost predate, cu titlu de donaţie, materiale PSI. Cu aceeaşi ocazie s-au predat şi avizele de însoţire marfă, fără a se menţiona vreo valoare/preţ a bunurilor, tocmai în susţinerea faptului că erau bunuri necesare unităţilor şcolare, ce se primesc cu titlu gratuit. Ulterior, o parte din unităţile şcolare au primit şi facturi fiscale, aduse chiar cu prezenţa inspectorului Ovidiu Popa (unii directori au folosit ca probă chiar înregistrări ale camerelor video ce supraveghează din exterior şi interior, unităţile şcolare) în care se menţiona valoarea bunurilor predate. Reprezentanţii firmei din comuna Potcoava au solicitat conducătorilor de unităţi să semneze facturi fără valoare, sub pretextul descărcării din contabilitate a donaţiei. Numai că, la IŞJ şi la primărie, facturile au apărut cu sume concrete… În întâmpinările depuse la dosare de fiecare conducere de unitate şcolară se arată că, din nou, că pot fi citaţi ca martori Ion Oprea – inspector şcolar şi Popa Ovidiu – director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea, care pot confirma aducerea materialelor fără obligaţii de plată.

Şi poliţiştii vâlceni i-au scos din cauză pe directori

Aşa cum recunoştea, în luna iunie a anului curent, şi avocatul liberal Victor Stănculescu, unul dintre cei implicaţi în “negocierile” cu Graf Optimus Prime SRL, “eu ştiu doar că Serviciul economic al Poliţiei Vâlcea a propus neînceperea urmăririi penale împotriva părţilor implicate în litigiul economic. Din această cauză, eu nu prea mai înţeleg unde se va ajunge cu acest caz”.
Totuşi, în urma relatărilor presei locale, dar, se pare, şi a demersurilor făcute decis de unii reprezentanţi ai IŞJ şi ai şcolilor, s-a sesizat şi DNA Piteşti. Începând cu data de 6 iunie 2013, au sosit adrese din partea procurorilor acestei instituţii atât la IŞJ, Primărie, cât şi la cele 8 şcoli rămase în litigiu, prin care li se solicită colaborarea în derularea cercetărilor implicate de dosarul de corupţie numărul 90/P/2013.

Smeureanu: „Am fost în concediu!”
Dobrete: „Nu eu am răspuns!”

La conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea s-au perindat conduceri succesive, din vara anului 2012 şi până în toamna anului curent. Toate se disculpă categoric, însă nici nu spun cine avea responsabilitatea avizării tranzacţiei din partea instituţiei. „Nu ne-am atins de aceste materiale. Am dat dispoziţie ca niciun director de şcoală să nu se atingă de ele şi am chemat reprezentanţii firmei Graf Optimus SRL să şi le ia înapoi. Ei însă o ţin una şi bună, că dacă le-au livrat noi trebuie să le plătim. Da, mi s-a atras atenţia de mai multe persoane că s-ar putea ca unii colaboratori apropiaţi din inspectorat să fie implicaţi în acest matrapazlâc, dar nu sunt eu judecător. Aştept să văd concluziile la care vor ajunge procurorii şi judecătorii în acest caz şi abia apoi vom putea discuta”, explica, în vara acestui an, inspectorul şcolar general, Remus Grigorescu. Încă din ziua în care au primit facturile, unii directori întocmiseră procese verbale de custodie şi puseseră “mărfurile” sub sigiliu.
Şi inspectorul şcolar general din momentul tranzacţiei dezminte nonşalant orice implicare. “În perioda respectivă, lucru care se poate lesne verifica, m-am aflat în concediu, cred că mai multe săptămâni. Am aflat, vag, de situaţie, când am revenit din concediu, detaliile concrete afându-le atunci când mi-a atras atenţia domnul primarEmilian Fâncu”, a declarat fostul inspector şcolar general Florin Smeureanu (PNL). Adina Dobrete (PSD) a fost inspector şcolar general adjunct atât în timpul mandatului lui Smeureanu, cât şi în cel al lui Remus Grigorescu (PSD) a fost Adina Dobrete. “Nu am nici cea mai mică legătură cu acest scandal. Nici nu aveam cum, pentru că nu intra în atribuţiile mele o astfel de decizie”, a afirmat Adina Dobrete.

NOTA BENE! În susţinerea titlului, amintim că presa locală şi regională a semnalat, în vara acestui an, cum că o astfel de „lovitură” de buget ar fi tipică liberalilor, dar nu numai. Săptămâna în Oltenia a menţionat şi câteva cazuri, în acest sens, cum ar fi cel al achiziţiei, în octombrie 2010, de către Primăria Mihăeşti (la vremea aceea primar era defunctul Nicolae Stănică – PNL) a 240 de kilograme de “soluţie de deratizare pentru insecte din import”, la preţul de 210 lei/kg, suma totală ridicându-se la 50 400 lei. Conform avizelor de însoţire a mărfii, eliberate de SC Solomon Impex SRL, cu sediul în Potcoava, judeţul Olt, o afacere de aproape trei miliarde lei vechi a fost perfectată între firma din Olt şi Primăria Mihăeşti în doar trei zile.
Adrian Pană

Leave a Response