Majoritatea primăriilor din Vâlcea vor ajunge rapid în pragul FALIMENTULUI
• Dacă Guvernul şi Consiliul Judeţean Vâlcea nu alocă urgent fonduri,
Primăriile din judeţul Vâlcea au ajuns la fundul sacului. Foarte multe din cele 89 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ nu şi-au achitat obligaţiile faţă de însoţitorii şi persoanele cu handicap de luni de zile. În plus, mai multe primării nu mai au fonduri pentru salariile angajaţilor. În oraşul Horezu, însoţitorii persoanelor cu handicap nu şi-au mai primit banii de cinci luni iar primăria ar mai avea nevoie de 300.000 de lei pentru a-şi achita obligaţiile faţă de aceste persoane. Primăria oraşului Brezoi are un deficit lunar de 180 000 de lei, astfel că nu va putea plăti integral salariile asistenţilor personali şi pe cele ale funcţionarilor care lucrează în instituţie. În comuna Făureşti, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora îşi primesc banii o dată pe an, de obicei, în luna ianuarie. În Vlădeşti, asistenţii personali au fost plătiţi doar pentru lunile ianuarie şi februarie ale acestui an. În comuna Prundeni, cele 50 de persoane cu handicap şi însoţitorii nu au mai fost plătite din luna februarie. Angajaţii primăriei pot sta însă liniştiţi pentru că îşi vor primi salariile la timp. „Am bani pentru salariile angajaţilor din primărie, dar nu am fonduri pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora. Pentru că nu am avut bani, persoanele cu handicap şi însoţitorii n-au mai fost plătiţi din luna februarie, dar situaţia e generală, în toate comunele. Am vrut să-i trimitem în şomaj pe însoţitori, dar oamenii s-au opus. Aşteptăm să vedem dacă primim fonduri la rectificarea de buget, ştiu că preşedintele Consiliului Judeţean a făcut o adresă către Ministerul Finanţelor şi poate o să ni se dea şi nouă bani”, spune primarul Horia Horăscu.
O situaţie deosebită se înregistrează în comuna vâlceană Popeşti unde însoţitorii persoanelor cu handicap nu şi-au mai primit banii din luna mai. Probleme sunt şi în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor primăriei. Aceştia vor munci fără bani trei luni de acum încolo. „Nu ştiu ce să mai facem. Noi am primit zero lei de la Finanţe atunci când s-au repartizat sumele din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. De un an şi jumătate, de când sunt primar, ne stresăm şi stăm în scandal cu oamenii. Nici nu mai ştiu cui să mă plâng, parcă suntem în ţara lui Papură Vodă, fiecare face ce vrea. Încercăm să rezolvăm măcar problema salariilor angajaţilor primăriei din încasările pe care le facem de acum înainte, dar vom rămâne descoperiţi în alte zone”, spune primarul Constantin Şerban.
Nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc, bugetarii afiliaţi la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici şi al Salariaţilor din Administraţia Publică Locală (SINDAP) Vâlcea ar participa fără să stea pe gânduri la o acţiune de protest. „Dacă ar fi să organizăm un protest, 70 % din oamenii din teritoriu, cei care fac parte din sindicat, ar răspunde pozitiv la solicitarea noastră. Există nemulţumiri din cauza salariilor de mizerie, cât şi din cauza unor anumite situaţii economice care afectează instituţiile în care lucrează”, declară Nicolae Jitianu, preşedintele SINDAP Vâlcea. Singurul lucru care-i împiedică pe bugetari să iasă în stradă în acest moment este amenda pe care o poate primi organizatorul unui protest, cel puţin asta susţine Nicolae Jitianu. „Din păcate, noi nu mai putem ieşi în stradă pentru că, de obicei, nu se mai dă aprobare pentru proteste decât în condiţiile în care conducerea administraţiei publice locale nu cunoaşte legea. Amenzile pentru organizatorii protestelor pot ajunge şi la 100 milioane lei vechi. Guvernul Ponta ne-a promis în 2012 că modifică legea astfel încât să nu mai fie restricţionaţă activitatea sindicală. Acest lucru nu s-a întâmplat şi noi am înţeles că le convine situaţia”, afirmă sindicalistul vâlcean. Potrivit lui Nicolae Jitianu, primăriile din Vâlcea au ajuns la fundul sacului pentru că, în ultimii doi ani, fondurile alocate judeţului de la bugetul de stat s-au înjumătăţit.
Sursa: adevarul.ro