|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Explotarea sării continuă să pună în pericol casele şi obiectivele culturale din Ocnele Mari 

PS Lovisteanu Iordache Petre biserica Ocnele Mari

 Sâmbătă, 9 octombrie, catapeteasma Bisericii cu hramul Sfântul Ioan Gură de Aur din satul Titireci (actualmente component al zonei Lunca – Goruniş din Ocnele Mari) a fost găsită prăbuşită de preotul paroh Tănase Florin.

Luni după amiază, Episcopul Râmnicului, PS Emilian Lovişteanu, însoţit de primarul localităţii, Petre Iordache, directorul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure şi de un reprezentant al Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea s-au deplasat la faţa locului pentru a stabili cauzele prăbuşirii catapetesmei. “Momentan, nu putem care sunt cauzele exacte ale prabuşirii catapetesme. Biserica este veche de peste trei sute de ani. Atât Arhiepiscopia Râmnicului, prin vocea Prea Sfinţitului Emilian Lovişteanu, cât şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, prin vocea domnului Florin Epure, ne-au promis că vor face demersuri la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru repartizarea unei sume care să acopere restaurarea acestui obiectiv de patrimoniu. Am profitat de ocazie şi, în aceeaşi după amiază ne-am deplasat la Biserica Ţeica, şi ea una de patrimoniu, împreună cu preotul Tănase şi am evaluat starea acestui aşezământ ecleziastic. Obiectivul se află pe lista lucrărilor care se vor executa în viitor de către S.C Consversmin S.A, existand în acest sens şi o Hotărâre de Guvern veche de peste 8 ani”, a declarat primarul Petre Iordache.

Muzeul judeţean va asigura restaurarea

Totuşi, atât lcalnicii, cât şi preotul, privesc cu reproş spre Exploatarea Mineră, în sensul că extragerea sării prin procedeul introducerii de apă în subteran şi scoaterii soluţiei saline continuă să destailizeze terenul în zonă. În proiectul de recuperare şi restaurare a catapetesmei este decis să se implice şi Directorul Muzeului Judeţean “Aurelian Sacedoţeanu” Vâlcea, Claudiu Tulugea. “Am aflat şi noi, printre primii, de nefericitul eveniment, fiind sunaţi de părintele paroh chiar sâmbătă, în momentul în care ne aflam la resfinţirea Bisericii de lemn adusă de la Angheleşti la Muzeul Satului de la Bujoreni. Am promis tot sprijinul pentru recuparea şi restaurarea rapidă a catapetesmei, lucrări pe care le vom efectua cu personalul şi materialele necesare proprii. Şi Prea Sfinţia sa Emilian Lovişteanu ne-a asigurat că ne va sprijini în acest demers”, a declarat Claudiu Tulugea.

Lăcaşul de cult cu hramul Sfântul Ioan Gură de Aur face parte din complexul fostei mănăstiri de călugări “Titireci”, datată din 1597 şi este una din cele opt biserici din Ocnele Mari care sunt obiective de patrimoniu. În 1706 a fost refăcută din temelie, în 1747 fiind zugrăvită, iar în 1904 din nou refăcută.

Adrian PANĂ

Leave a Response