|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

ALERTĂ FĂRĂ PRECEDENT PENTRU TOATĂ ROMÂNIA! 

Infography-Investments-HR_641c205de2

SOS: cele mai mici investiții din ultimii 10 ani!

 

În primele nouă luni ale acestui an, investitorii străini au înființat 5.100 de firme. Ceea ce n-ar fi rău, dacă ar fi vorba de sume mari, nu de mărunțiș: din păcate, media capitalului social investit nu depășește 8.500 de euro. În schimb, numărul firmelor străine radiate este mai mic, dar mult mai îngrijorător. Potrivit datelor Registrului Comerțului, valoarea medie capitalului scos din țară în acest interval este de 152.000 de euro. Dacă în următoarea perioadă nu se anunță vreo investiție majoră (ceea ce, în actualul context politic, pare aproape ironic), iar estimările noastre se adeveresc, fluxul ISD din acest an va reprezenta un  record negativ al ultimilor zece ani. Chiar și în 2003, an în care nici nu eram în Uniunea Europeană, inflația era mai mare cu peste zece procente, iar șomajul, cu aproape două, investițiile străine au atins pragul de două miliarde de euro.

Și nu, scăderea volumului ISD nu reprezintă vreo tendință globală, nici măcar regională. Potrivit calculelor analistului-șef al BCR, Eugen Sinca, România are în prezent un nivel al investițiilor străine directe pe cap de locuitor egal cu cel raportat de Ungaria în anul 2000 (!), iar, alături de Bulgaria, este singura țară din Europa Centrală și de Est în care volumul ISD nu a mai revenit la un prag similar cu cel din 2008. Din nou, comparația pare ironică, întrucât, dacă unele state din zonă, în frunte cu Ungaria și Cehia, au depășit nivelul raportat acum cinci ani, la noi, estimările pentru acest an sunt de aproape șase ori mai mici decât valoarea din 2008.

Bancherul are și o observație pozitivă – suntem campioni regionali la investițiile în agricultură -, dar și unele de-a dreptul alarmante. Astfel, deși ne considerăm un pol de atracție al corporațiilor din IT&C, Turcia a atras investiții în domeniu de 6 ori mai mari decât România. Polonia ne-a depășit de trei ori în privința investițiilor în transport, iar Bulgaria, previzibil, se bucură de investiții în turism duble față de noi.

Frumoasă țară, păcat că…

Aruncând o privire asupra celor mai consistente investiții din acest an, concluzia este una singură: dacă nu am avea avantajul unei poziționări geopolitice bune și al unor resurse naturale de excepție, comparativ cu vecinii noștri, este posibil ca recordul negativ raportat în acest an să fi fost și mai rău. Cu puține excepții, toate marile investiții din acest an au în vedere fie fondul forestier (cel mai mare proprietar de păduri din România, firma americană Scolopax, își extinde operațiunile aici, la fel ca și liderul industriei lemnului din Turcia, Kastamonu), fie resursele energetice, zeci de investitori în energie alternativă făcându-și intrarea pe piață anul acesta.

„Acest articol a apărut în ediţia print numărul 44 a revistei Capital din săptămâna 4 -10.11.2013”

 

 Capital.ro
Autor: Mirona Hriţcu Luni, 04 Noiembrie 2013 30216 vizualizări 29 comentarii

 

Leave a Response