|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Divizarea Complexului Energetic Oltenia s-a BLOCAT: unul din acţionari a oprit procedura 

complexul-energetic-oltenia1

După cum s-a mai consemnat, Ministerul Economiei împreună cu conducerea Complexului Energetic Oltenia au redactat luna trecută un proiect de divizare, prin care exploatările miniere de la Berbeşti şi Alunu urmau să fie constituite în cadrul unei societăţi separate. În acest sens, este de înţeles gestul făcut săptămâna trecută de reprezentanţii CET Govora şi conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, de a demara negocierile cu factorii implicaţi în vederea preluării celor două exploatări miniere de lignit din judeţul Vâlcea în subordinea CET Govora. Însă, potrivit presei locale din Gorj, conducerea Complexului Energetic Oltenia a aflat abia săptămâna trecută că nu poate face nici divizarea societăţii, nici fuziune, nici preluare de active de la alte societăţi în contul unor datorii, fără acordul tuturor acţionarilor. Asta pentru că actul constitutiv al societăţii condiţionează astfel de decizii de votul a 90% din acţionari, ori Fondul Proprietatea deţine un pachet 21,5%. FP a votat în AGA împotriva divizării Complexului Energetic Oltenia, adică a separării exploatărilor miniere Husnicioara şi Berbeşti în societăţi separate. Fondul s-a opus anterior şi altor decizii, cum ar fi preluarea grupului pe gaze de la Brăila sau a termoficării din Craiova. Cu toate acestea, necunoscând legea şi actul constitutiv, conducerea CE Oltenia a continuat demersurile, finanţând tot felul de studii, deplasări etc. Cel puţin două miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi după respingerea acestor proiecte, susţin surse din complex. Fondul Proprietatea (FP) a votat împotriva divizării CE Oltenia, iar externalizarea celor două cariere din Vâlcea şi Mehedinţi este blocată. Fondul votase anterior şi împotriva preluării grupurilor pe gaze de la Brăila, în contul unor datorii pe care Termoelectrica le are către CE Oltenia. Abia în şedinţa de săptămâna trecută, reprezentanţii companiei au aflat că votul împotrivă din partea Fondului îi împiedică să-şi continue demersurile. Fondul Proprietatea are 21,5% din acţiuni. O prevedere a actului constitutiv al Complexului Energetic Oltenia, coroborată cu un articol din legea societăţilor comerciale, nu permite Complexului Energetic Oltenia să continue demersurile, fără votul FP. Astfel, articolul 239 din Legea 31 a societăţilor comerciale, care se referă la fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale, spune că „fuziunea sau divizarea se hotărăşte de fiecare societate în parte, în condiţiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al societăţii”. Dacă ne uităm în actul constitutiv al CE Oltenia, se observă că hotărârile AGA de modificare a acestuia „vor putea fi adoptate numai cu acordul acţionarilor care deţin împreună cel puţin 90% din numărul total de drepturi de vot”.

Complexul Energetic Oltenia va demara negocieri cu Fondul Proprietatea

Zilele trecute, membrii AGA din Complexul Oltenia au discutat atât despre faptul că divizarea nu se poate face fără votul a 90% dintre acţionari, cât şi faptul că Directoratul nu ar trebui să cheltuiască în continuare bani pentru preluarea grupului de la Brăila, pentru că tranzacţia nu poate fi finalizată în condiţiile respingerii de către FP. Preluarea grupului ar însemna deschiderea unui punct de lucru la Brăila, care ar trebui prins în actul constitutiv. Pentru a ieşi din impas şi a justifica banii cheltuiţi după respingerea la vot, conducerea CE Oltenia şi-a propus reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Fondului, pentru a-i convinge că soluţiile propuse sunt bune pentru companie. Conducerea CE Oltenia acceptase să preia un grup pe gaze de la Brăila în contul unor creanţe de 35 milioane de lei pe care le are de recuperat de la Termoelectrica, societate aflată în insolvenţă. Mai mult, CE Oltenia dădea şi 8 milioane de lei peste, dar prelua şi cei 300 de salariaţi. Problema este că respectivul grup nu funcţionează de doi ani, iar CE Oltenia a aprobat cheltuirea unor sume pe studii, deplasări, etc., în vederea găsirii de soluţii pentru pornirea grupului. Unele cheltuieli au fost făcute după votul împotrivă dat de Fondul Proprietatea şi rămâne de văzut cum pot fi justificate. Mai spunem doar că prin Hotărârea nr. 144/31 octombrie 2013, Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat constituirea Comisiei pentru analizarea problemelor generate de divizarea Complexului Energetic Oltenia, care influenţează activitatea CET Govora, în calitate de operator al sistemului de termofîcare urbană, şi a Consiliului Judeţean Vâcea, în calitate de acţionar unic al acestei societăţi. Din comisie fac parte următorii: Ion Cîlea – preşedinte; Ion Belciu, consilier judeţean; Gheorghe         Păsat, consilier judeţean; Vintilă Chelcea, primar oraşul Berbeşti; Mihai Bălan, director general CET Govora; Vasile Boeangiu, primar comuna Alunu; Constantin Lăpădat, director economic CET Govora; Iustin Predescu, preşedinte Consiliu de administraţie la CET Govora; Carmen Alexandrescu, reprezentantul CJ Vâlcea în adunarea generală a acţionarilor la CET Govora – membri. Persoanele desemnate în această comisie vor fi asistate de experţi juridici, tehnici şi fiscali, iar rezultatul discuţiilor va fi prezentat în şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea.

(Petre Coman)

2 Responses to Divizarea Complexului Energetic Oltenia s-a BLOCAT: unul din acţionari a oprit procedura

  1. io

    Berbestiul si Alunu fac parte din Complex Energetic Oltenia..SI ACOLO VOR RAMINE ..nu se joaca politicienii astia locali..care isi schimba parerile de la o zi la alta cu viata a 1500 de mineri.Aici munca e grea si nu vine nici un acolit politic ..sa munceasca in cariera pe frig si ploaie..iar CET Govora nu reuseste sa stringa bani sa si plateasac propii angajati,,dar sa mai cumpere Covoare de benzi role , motoare si sa mai si palteasca minerii.Deci singurii care ii pot sustine actual ..cind Olchimul e in faliment..este CE Oltenia..si lasati ne in pace acolo

     
  2. mh

    Acelasi lucru e valabil si la mehedinti , bravo colegu

     

Leave a Response