|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Reorganizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea se va finaliza până sfârşitul lui ianuarie 

Oltchim-vedere generala

 

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit astăzi, la Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, cu managementul companiei, administratorii judiciari, administratorul special, reprezentaţii sindicatelor şi administraţiei publice locale.
La întâlnire, prima din seria de acest gen, au participat şi Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Valcea, Cristian Soare, prefectul jud. Argeş şi Constantin Polexe, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.
Ministrul Gerea a făcut o trecere în revistă a demersurilor întreprinse până acum în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei Oltchim şi atragerea de investitori puternici în privatizarea societăţii, amintind ultimele discuţii avute cu factori de decizie din Austria, Germania, China, Israel şi Azerbaidjan.
Totodată, ministrul economiei a anunţat etapele care vor urma pe linia de privatizare şi procedura de insolvenţă. Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor, urmează să se finalizeze  planul de reoganizare a combinatului.
În context, directorul general al companiei a anunţat că, în ultimele 3 luni, Oltchim a avut o cifră de afaceri constantă, ajungând la un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 24% şi, la acest nivel de producţie, combinatul a reuşit contractarea producţiei  pentru întreg anul 2014. Pentru o companie aflată în insolvenţă, acest lucru este un pas important în demersul redresării, directorul general făcând apel la colaborarea constructivă a tuturor actorilor implicaţi. Eforturile Ministerului Economiei şi ale conducerii combinatului sunt concentrate acum pe asigurarea capitalului de lucru care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de productie la 37%, nivel ce asigură profitabilitatea companiei.
În opinia administratorilor judiciari, prezenţi la întâlnire, strategia vizează obţinerea unui preţ bun într-un timp rezonabil, pe baza raportului de evaluare, care a fost deja finalizat şi urmează să fie supus aprobării creditorilor.
Totodată, aceştia au apreciat echipa managerială, care a reuşit, într-un termen scurt, stabilizarea capacităţii de producţie, reducerea pierderilor pe luna septembrie comparativ cu luna august 2013, confirmând astfel premisele ca, într-un termen apropiat, să se repună în funcţiune încă o secţie de producţie, care va creşte cifra de afaceri a combinatului.
De asemenea, în opinia administratorilor judiciari, crearea SPV şi selecţia investitorilor se vor face în paralel până la jumătatea lunii februarie 2014.
Reprezentanţii salariaţilor au expus problemele cu care se confruntă, amintind, în acest cadru, concedierile efectuate în primăvara acestui an, necesitatea reducerii posturilor de conducere, pentru realizarea de economii, acordarea atenţiei cuvenite posibililor investitori care sunt interesaţi de privatizarea Oltchim, recuperarea restanţelor la plata salariilor, exprimându-şi încrederea că aspectele prezentate îşi vor găsi rezolvarea într-un timp cât mai scurt.
De asemenea, reprezentanţii sindicatelor au apreciat paşii făcuţi până acum, considerând că un aport de capital este absolut necesar pentru continuarea activităţii combinatului şi susţinând funcţionarea integrată Oltchim-Arpechim.
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a apreciat, la rândul său, implicarea managementului Oltchim în functionarea combinatului, precizând că sunt încă probleme care necesită rezolvare rapidă, cum ar fi reducerea restanţelor salariale, urgentarea demersurilor în ceea ce priveşte privatizarea societăţii şi asigurarea unui capital de lucru.

gds.ro

Leave a Response