|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Firma vâlceană de tranzacții financiare, SSIF „Harinvest”, pusă în dificultate de practicile dubioase ale Erste Group (BCR) 

siglaoptimmic
Depozitarul Central a trebuit să folosească 500.000 de euro, jumătate din Fondul de Garantare pe care îl gestionează, după ce SSIF „Harinvest” nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

Conform procedurilor în astfel de situaţii, brokerul a iniţiat vânzări forţate („sell-out”) din portofoliu.

Potrivit Depozitarului Central, Fondul de Garantare a fost reconstituit, banii fiind recuperaţi.

Oficialii Depozitarului ne-au transmis: „Având în vedere faptul că un participant la sistemul Depozitarului Central nu a disponibilizat fondurile băneşti necesare pentru finalizarea decontării, Depozitarul Central a utilizat o parte din fondul de garantare, care ulterior a fost returnată în întregime de către participantul respectiv.

Atât înainte, cât şi ulterior utilizării fondului de garantare, Depozitarul Central a aplicat şi alte măsuri de management al riscului, spre exemplu procedura de vânzare specială sau impusă, toate aceste măsuri aplicate reprezentând proceduri normale prevăzute în Codul Depozitarului Central”.

Însă situaţia creată nu a fost deloc pe placul lui Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, care anunţă măsuri drastice împotriva brokerului care a eşuat decontarea.

Domnia sa ne-a declarat: „Se întâmplă, uneori, ca un participant la piaţă să nu îşi îndeplinească obligaţiile de decontare. Acum, s-a întâmplat pe partea de «cash». Participantul nu a avut suficienţi bani pentru decontare. Întrucât înţeleg foarte bine clearingul şi settlementul şi ca reprezentant al acţionarului majoritar al Depozitarului Central, pot să vă spun că Depozitarul Central a luat toate măsurile necesare, într-un mod profesionist.

Totuşi, acel broker a creat nişte probleme. Dacă avem un participant care eşuează decontarea cash, vom lua măsuri decisive să eliminăm ameninţarea din sistem. Îmi pare rău, dar piaţa de capital este ca un comandament: trebuie să ai bani să plăteşti acţiunile. Fie ale tale sau împrumutate, trebuie să ai banii”.

În vară, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Cental, declara că, până atunci, resursele Fondului de Garantare nu fuseseră utilizate decât o singura dată, în 2009, pentru o suma foarte mică, în limita contribuţiei participantului respectiv în sistem.

Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează situaţia creată de „Harinvest”, potrivit Cătălinei Sava, Şeful Departamentului Supraveghere în cadrul sectorului piaţă de capital din ASF.

Mai mult decât o simplă analiză, se pare că ASF a demarat chiar un control la „Harinvest”, potrivit unor surse din piaţă.

Contactaţi de ziarul „BURSA”, reprezentanţii „Harinvest” ne-au transmis că nu au o poziţie oficială asupra subiectului.

Surse din piaţă ne-au spus că la „sell-out”-urile iniţiate ieri nu s-au găsit cumpărători pentru acţiunile mai puţin lichide.

Săptâmâna trecută, au fost vândute prin „sell-out”, 113.000 de acţiuni BVB la 24 de lei/unitate, în timp ce, pe piaţă preţul fluctua între 25,92 şi 26,85 lei.

*  „Harinvest”, performer la intermedierea produselor structurate

Alte surse ne-au spus, însă, că deşi vânzările forţate ar trebui să fie excepţii, „Harinvest” ar fi recurs la aceste operaţiuni, timp de câteva luni la rând. Potrivit unor zvonuri, BCR ar fi fost contraparte pentru „Harinvest” la unele vânzări forţate de certificate emise de Erste Group.

Reprezentanţii BCR nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceste zvonuri, răspunsul lor fiind: „Nu putem comenta”.

„Harinvest” a intermediat tranzacţii de 298,45 milioane lei, până la finalul lunii octombrie, ocupând locul 12 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 1,68%.

Produsele structurate intermediate reprezintă însă 86% din volumul înregistrat de casa de brokeraj.

„Harinvest” are o cotă de 26,60% din tranzacţiile cu produse structurate, în acest an, ocupând locul al doilea în topul intermediarilor, după BCR.

În acest an, „Harinvest” a avut, lunar, performanţe la tranzacţiile cu certificate, ocupând mereu una din primele două poziţii în topul brokerilor.

În piaţă se comentează că, anul acesta, „Harinvest” a crescut mult, pe seama unui client pe segmentul de produse structurate.
*  Rata medie a decontărilor eşuate în Europa, în T+3, aproximativ 1,1%

Oficialii Depozitarului Central ne-au mai transmis că dintr-o analiză realizată de Asociaţia Depozitarilor Centrali din Europa în cursul anului 2012, procentul de decontare cu succes a tranzacţiilor a fost de 99,12% în Austria, 97% în Italia, respectiv rata medie a decontărilor eşuate în Europa în data decontării este de aproximativ 1,1%, respectiv sub 0,5% în ziua următoare datei de decontare (procentele se referă la numărul de tranzacţii).

Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central ne-a declarat: „Decontările parţiale sau ratate fiind evenimente uzuale pe pieţele dezvoltate şi emergente, nu trebuie să le privim ca pe operaţiuni în afara pieţei de capital sau ca pe situaţii excepţionale. Depozitarii centrali şi europeni au prevăzute, în procedurile lor pentru pieţele în care-şi desfăşoară activitatea, mecanisme de gestionare a riscurilor,

pentru a se asigura că procesul de decontare se desfăşoară cu risc controlat. Toate aceste mecanisme sunt descrise detaliat şi în Codul Depozitarului Central, aprobat de ASF şi BNR – instituţii care, de altfel, au şi fost notificate asupra acestei situaţii. Mai mult decât atât, şi procedurile de «buy in» (n.r. cumpărare specială) şi «sell out» (n.r. vânzare forţată) sunt detaliate în Codul Depozitarului şi avem o comunicare permanentă cu Bursa de Valori Bucureşti când aceste situaţii apar. În general, fondul de garantare face parte din mecanismele de gestionare a riscurilor ( în ţările unde fondul de garantare există şi este administrat de depozitari) iar depozitarii, ca administratori de drept ai acestor fonduri, trebuie să se asigure că utilizarea acestor fonduri se înscrie în procedurile de piaţă aprobate, iar dacă lichidităţile din aceste fonduri de garantare sunt utilizate pentru decontarea tranzacţiilor participanţilor care întâmpină dificultăţi, sumele utilizate vor fi rambursate integral de aceşti participanţi. La ora actuală, fondul de garantare administrat de Depozitarul Central este în starea lui integrală.

Astfel de situaţii fiind frecvente pe majoritatea pieţelor, inclusiv pe cele cu care ne place să ne comparăm, ar trebui privite ca atare şi să nu le acordăm o atenşie mai mare decât este cazul”.

Potrivit Codului Depozitarului Central, în situaţia în care un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru nu dispune de suficiente disponibilităţi în contul de decontare pentru acoperirea obligaţiei de plată la data decontării tranzacţiei iniţiale de cumpărare, acesta poate solicita sistemului de tranzacţionare efectuarea de tranzacţii de vânzare specială (sell-out speciale), în scopul obţinerii de fonduri pentru decontare, notificând totodată Depozitarul Central asupra iniţierii acestei operatiuni.

Decontarea tranzacţiilor de vânzare specială (sell-out speciale) va avea loc înainte sau cel târziu la data decontării tranzacţiilor iniţiale de cumpărare, potrivit Codului.

Fondul de Garantare se constituie în scopul asigurării resurselor financiare necesare bunei funcţionări a mecanismului de decontare a tranzacţiilor încheiate în sistemele de tranzacţionare şi înregistrate în sistemul Depozitarului Central.
bursa.ro

Acţionarii Harinvest sunt vâlcenii Valentin Cismaru (președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea), cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu – marioneta baronului chimic Constantin Roibu (30,86%), Dumitru Craciunescu – SC Diana SRL (23,04%), Ion Antonescu – Sanmed (23,04%).

HARINVEST S.A. este o firma dinamica, cu un personal tanar si ambitios, avand o buna pregatire profesionala. Succesul nostru, ca si cel al clientilor nostri se bazeaza pe calitatea oamenilor si a ideilor lor.
HARINVEST S.A. este o societate cu capital privat, autorizata de CNVM, furnizand servicii de investitii financiare, atat pentru clienti individuali cat si pentru cei institutionali.
Forma juridica a HARINVEST S.A. este SOCIETATE PE ACTIUNI.
Capitalul social subscris si varsat este de 354200 RON, ceea ce abiliteaza HARINVEST sa desfasoare activitati specifice pietei de capital din Romania, in cadrul Bursei de Valori, potrivit reglementarilor Legii nr. 297/2004 si a Regulamentului nr. 32/2006 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Domeniul tranzactiilor cu valori mobiliare ofera solutii noi, atat pentru companiile ce urmaresc obtinerea unor surse directe de finantare (utilizand emisiunea de valori mobiliare), cat si pentru investitori, oferindu-le posibilitatea unor plasamente avantajoase.
Posibilitatile prin care societatile comerciale isi pot majora capitalul apeland la piata de capital se refera in principal la emisiuni de actiuni si obligatiuni. Aceste activitati sunt strict reglementate de Legea 297/2004 (Legea Valorilor Mobiliare si a Burselor de Valori).
Finantarea se poate realiza prin doua metode:
– Oferta publica
Oferta publica de valori mobiliare – inseamna comunicarea adresata unor persoane, facuta sub orice forma si prin orice mijloace, care prezinta informatii suficiente despre termenii ofertei si despre valorile mobilare oferite, astfel incat sa permita investitorului sa adopte o decizie cu privire la vanzarea, cumpararea sau subscrierea respectivelor valori mobiliare.
– Plasament privata
Metoda este posibila atunci cand se identifica atat emitentul, cat si potentialii.

Toate aceste activitati impun strategii specifice ce se bazeaza pe informatii competente, incredere si deplina confidentialitate.
Complexitatea domeniului impune o abordare profesionala strict specializata, pentru asigurarea unei relatii optime intre emitentul actiunilor si investitorii potentiali.  Acesta este rolul HARINVEST S.A.

       (harinvest.ro)

Leave a Response