|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Marius Sima, încă un băiat deştept adus de Emilian Frâncu să jecmănească banul public 

marius sima

 

Zona Metropolitană Râmnicu Vâlcea este constituită oficial din 4 iulie 2013 şi este în curs de înregistrare oficială, inclusiv la OSIM. Populaţia actuală a municipiului este de 98.776 locuitori şi se estimează că Zona Metropolitană va însuma 148,867 locuitori. Suprafaţa totală a zonei va totaliza  701,23 km, oferind mult mai multe posibilităţi în comparaţie cu cei 89,52 kmp de care dispune Râmnicul. De luni, 25 noiembrie, a devenit oficial că un alt agreat al edilului Emilian Frâncu a fost numit pe o funcţie plătită din bani publici (chiar şi indirect). Este vorba despre Marius Sima, cel care deţinea deja calitatea de preşedinte al CA ETA SA Râmnicu Vâlcea. Contrar declaraţiilor acestuia, rezultate înregistrate în afacerile private din anii anteriori venirii USL la Putere nu-l recomandă pentru aceste funcţii. Am consemnat, deci, încă un băiat deştept care a venit la sacul plin cu oportunităţi al investiţiilor de anvergură din fonduri publice, pentru că şi cele europene tot publce sunt!

Comunele Budeşti şi Goleşti nu aderă la asociaţie

 Luni, 25 noiembrie, la întâlnirea de la Primăria Râmnicu Vâlcea, a membrilor Asociaţiei Zonei Metropolitane, celor 13 localităţi care au agreat de la bun început proiectul (Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti, Ocnele Mari, Bujoreni, Mihăeşti, Muereasca, Păuşeşti – Măglaşi, Runcu şi Vlădeşti) li s-au adăugat alte cinci: Dăeşti, Berislăveşti, Sălătrucel, Frânceşti şi Buneşti. Actele constitutive ale zonei au fost deja aprobate de cele 13 consilii locale fondatoare şi urmează a fi supusei dezbaterii şi aprobării şi celor cinci noi venite în asociere. Comunele Budeşti şi Goleşti refuză, în continuare să adere la zonă, motivul general invocat fiind cele legat de probabilitatea ca taxele şi impozitele locale să crească nejustificat în comparaţie cu calitatea diferită a utilităţilor oferite populaţiei. De fapt, acesta este doar un pretext, posibilităţile crescute de atragere de fonduri europene pentru realizarea unor obiective de anvergură acoperind cu prisosinţă eventualele neajunsuri. Dar, pentru asta ar fi nevoie de viziune, pricepere şi renunţare la orgolii politico-financiare, ceea ce, din păcate, nu e mereu cazul în privinţa celor două localităţi amintite.

A recunoscut că e vechi partener al lui Emilian Frâncu

 În altă ordine de idei, întâlnirea a avut ca efect şi stabilirea primelor detalii de organizare mai amănunţită. Marius Sima, numitul director al Asociaţiei Zonei, a dorit să iasă din anonimat şi să se prezinte opiniei publice prin intermediul jurnaliştilor locali. Înainte de toate, trebuie amintit că el este, începând din vara anului 2012, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SC ETA SA, operatorul de transport public în municipiul reşedinţă de judeţ, societate ce va reprezenta şi pilonul economic al Asociaţiei de Dezvoltară Intercomunitară (ADI) Transport Râmnicu Vâlcea. Se poate înţelege, deci, că omul şi-a netezit din timp un parcurs facil către controlul principalelor servicii şi investiţii ce se derulează la acest nivel. “Vin după o lungă activitate în mediul afacerilor private. Încă de la începutul anilor `90 am întemeiat o societate comercială, pe vremea aceea se numea Sicomar, ulterior am redenumit-o Sima Grup. Cei care mă cunosc mai bine, ştiu că am activat vreme îndelungată în distribuţie (comerţ en-gros – n.n.), ulterior lărgindu-mi aria de activitate şi în domenii precum servicii, construcţii şi chiar şi consultanţă. În momentul declanşării crizei am ales să mă specializeze în consultanţă. Numiţi-o ştiinţă, sau fler, cert e că am luat o decizie corectă şi că am ce face şi dacă se doreşte, vreodată să se renunţe la serviciile mele. Cu preşedintele asociaţiei, domnul Emilian Frâncu, mă cunosc de foarte mulţi ani, împreună am fondat asociaţia APIMM, care promovează drepturile şi interesele întreprinderilor mici şi mijlocii”, a recunoscut jumătate din istoricul activităţii sale, Marius Sima.

Afacere cu pierderi de sute de milioane în 2010, 2011 şi 2012

 Sima Grup a înregistrat pierderi severe în perioada 2010 – 2012. După o simplă cercetare pe internet, am reuşit să aflăm că afacerile lui Marius Sima au decăzut puternic în perioada 2010 – 2012 inclusiv. Cel puţin asta reiese din datele colectate de un site specializat în stocare de date financiar – contabile înregistrate la instituţiile statului (Finanţe Publice, Registrul Comerţului ş.a.), lucru ce poate fi constatat accesând adresa exactă http://www.listafirme.ro/sima-group-srl-3769379/. De aici reiese că, timp de trei ani consecutiv, Sima Grup SRL a înregistrat pierderi consistente, venirea la putere a USL, în anul 2012, fiind o adevărată gură de oxigent pentru Marius Sima. Potrivit websiteului firmei sale, Sima Grup activează în principal în domeniul serviciilor de asistenţă socială (cazare şi îngrijire a bătrânilor la Pensiunea Relax, pe bulevardul Tudor Vladimirescu, afacere ce a fost criticată în 2012 de colegii de la Săptămâna în Oltenia), tursim (Pensiunea Favorit, “vecină” cu Relax, după podul peste Olt) construcţii şi consultanţă.

Cerem ETA să facă publice achiziţiile din 2012 până în prezent

Se impune întrebarea legitimă ce garanţii de succes oferă consultanţa lui Marius Sima, din moment ce rezultatele financiar – contabile înregistrate de propria afacere sunt lamentabile? E drept că achiziţiile publice pot oferi oricui şansa de a prospera, în zilele noastre. De aceea, considerăm că prezentul material reprezintă primul pas spre o solicitare oficială către conducerea SC ETA SA (unde preşedinte al CA este tot Marius Sima) de a prezenta toate achiziţiile efectuate din bugetul unităţii în perioada iulie 2012 – prezent. Aşa cum a recunoscut indirect, Directorul Marius Sima este agreatul preşedintelui Asociaţiei Zonei Motropolitane, nimeni altul decât primarul Emilian Frâncu. Directorul a subliniat că asociaţia, în acest stadiu, nu este altceva decât o organizaţie non-profit. “Eu m-am străduit să studiez şi să mă specializeze timp de un an în domeniul atragerii de fonduri europene. Uniunea Europeană finanţează o serie de proiecte care unora nu li se par întotdeauna prioritare, însă banii respectivi trebuie folosiţi, pentru că altfel sunt pierduţi. Bugetul ascoiaţiei pentru 2014 se estimează a ajunge undeva la 100.000 de lei noi. În prezent, doar funcţia mea există în organigramă şi este remunerată, însă în curând mă gândesc să mai angajez cel puţin o secretară. Sediul asociaţiei este la Centrul Flandra şi va presupune costuri cu chiria (nu obligatoriu, domnule Sima, dacă ne gândim că Primăria este acţionar al Centrului – n.n.) ceea ce înseamnă că bugetul va fi insuficient şi va trebui să găsim soluţii, probabil sponsorizări. Fiecare localitate cotizează cu o anumită sumă anuală în funcţie de câteva criterii, cum ar fi dimensiuni, buget etc. Spre exemplu, comuna Sălătrucel ar trebui să cotizeze cu 1500 lei anual”, a explicat Marius Sima. (Va urma)

 

Nicu Trandafir

Leave a Response