|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Traian Basescu: Am decis sa nu aprob Memorandumul pentru aprobarea negocierilor cu FMI. Motivul: majorarea accizei la carburanti este trecuta la obligatiile asumate de Guvern 

basescu-a-cumparat-prin-intermediul-fiicei-sale-290-de-hectare-de-teren-vezi-imagini-de-la-mosie-lotul-lucrat-de-un-evazionist-234131

 

 

 Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara la Palatul Cotroceni ca a decis sa nu aprobe memorandumul trimis de Guvern pentru aprobarea negocierilor cu FMI din cauza majorarii accizei la carburanti. „Nu imi voi asuma aceasta masura antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare a economiei”, a spus Traian Basescu.

„Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea, dar eu nu semnez o crestere de accize la combustibil”, a adaugat seful statului, precizand ca „Eu am informat FMI cu privire la pozitia mea, in ianuarie vine din nou delegatia, se poate renegocia acest punct si se poate intra in bordul din feburarie sau martie”.

„Faptul ca trebuie renegociat memorandumul nu creeaza nici o problema de finantare pentru Romania, mai ales ca motivul pentru care eu nu aprob acest memorandum si nu aprob semnarea scrisorii este legat chiar de relansarea economica”, da asigurari seful statului.

Traian Basescu a enumerat care vor fi, in opinia sa, efectele majorarii accizei la carburabti: „cresterea preturilor, o crestere suplimentara a inflatiei, foarte multe intreprinderi mici si mijlocii, precum si companii de transport care vor intra in insolventa sau in faliment si cel mai rau efect va fi acela exact la adresa acelora pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute. Adica, aceasta crestere de pret la carburanti, prin efectele ei, va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea de 3,75% pe care legea obliga Guvernul sa o faca.”

Declaratiile lui Traian Basescu:

– Este doar o declaratie de presa, nu conferinta, spre marea voastra satisfactie. Vor fi zile multe de acum inainte.

– Subiectul este legat de Memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de catre Guvern, memorandum care abordeaza doua teme. Prima este aprobarea rezultatului discutiilor purtate cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Si cea de-a doua tema a Memorandumului este aprobarea semnarii Memorandumului de catre domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Liviu Voinea.

– Este vorba de Memorandumul pentru aprobarea, altfel spus, a negocierilor purtate de Guvern cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, si aprobarea, pentru semnarea scrisorii Guvernului catre Fond, scrisoare care ar trebui sa intre in Boardul Fondului, in luna decembrie.

– Am decis sa nu aprob acest Memorandum, pentru ca, pe pagina a treia, este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru.

– Deci, nu imi voi asuma aceasta masura, pe care o consider antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei. Sigur ca propaganda poate spune foarte multe. Eu spun, insa, precis, cateva lucruri. Romania nu este dependenta de transe de bani de la Fond.

– Deci, faptul ca trebuie renegociat memorandumul nu creeaza nici o problema de finantare pentru Romania, mai ales ca motivul pentru care eu nu aprob acest memorandum si nu aprob semnarea scrisorii este legat chiar de relansarea economica.

– Nu doresc masuri care sa franeze relansarea economica, iar banii care s-ar obtine din aceasta acciza suplimentara, care in scrisoare este trecuta 7 centi, dar in realitate, la pompa, ea se va reflecta in 12 centi, pentru ca i se aplica TVA, i se aplica inflatia din 2012 si i se aplica cursul de schimb, din 1 octombrie 2012. Ea ajunge la pompa, aceasta acciza, 52 de bani la motorina si 53 de bani la benzina, ceea ce inseamna o crestere cu 8% a preturilor combustibililor pentru populatie si pentru societati.

– Efectele vor fi: cresterea preturilor, o crestere suplimentara a inflatiei, foarte multe intreprinderi mici si mijlocii, precum si companii de transport care vor intra in insolventa sau in faliment si cel mai rau efect va fi acela exact la adresa acelora pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute. Adica, aceasta crestere de pret la carburanti, prin efectele ei, va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea de 3,75% pe care legea obliga Guvernul sa o faca.

– Deci primii afectati vor fi pensionarii. Vor fi afectati de cresterea preturilor, de cresterea pretului la transport, de cresterea pretului la orice, ca urmare a cresterii preturilor la incalzire. In aceeasi masura vor fi afectati toti salariatii, indiferent din ce categorie fac parte, dar aceasta crestere a pretului la carburanti va inghiti in mod foarte usor si cresterea salariului minim pe economie, va inghiti si cresterea de venit care se acorda de la 1 ianuarie rezidentilor, medicilor rezidenti, si asa mai departe.

– Deci, toate facilitatile pe care le povesteste Guvernul de dimineata pana seara vor fi anulate prin efectele cresterii cu 8% a carburantilor.

– De aceea, consider ca Guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei la combustibil cu atat mai mult cu cat pretul combustibilului nu este influentat numai de aceasta acciza si cresterea taxelor pe constructii are efect pe cresterea combustibililor, pentru ca toate rafinariile, toate sistemele de comercializare a combustibililor, infrastructurile care tin de comercializarea si producerea combustibililor vor intra in noul sistem de taxe pe constructii – celebra taxa pe stalp.

– Deci, benzina si motorina ar primi doua cresteri, una venita din cresterea taxelor pe constructii si alta venita din cresterea accizei. Sigur, nu eu pot sa fac o evaluare a impactului cresterii taxelor pe constructii pe benzina, dar cred ca numai de la companiile petroliere care functioneaza in Romania Guvernul ar incasa cel putin vreo 400 – 500 de milioane de lei, care se vor reflecta in pretul benzinei si motorinei. La asta Guvernul vrea sa mai adauge si acciza suplimentara.

– De aceea, nu voi semna Memorandumul si vreau sa avertizez si Guvernul, si Parlamentul sa renunte la minciuna, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de roni la ministerul domnului Dragnea, la Ministerul Dezvoltarii, si am mai vazut eu un excedent de resursa pus la plata serviciului datoriei. De acolo se pot lua cel putin 600 de milioane de roni fara nicio problema, ceea ce ar insemna 2,1 miliarde dintr-o singura privire.

– N-as vrea sa intru in detalii in buget, pentru ca s-ar putea sa mai gasesc vreo 2 miliarde la care se poate renunta. In plus, vreau sa atentionez ca bugetul mai cuprinde o minciuna: taxa pe constructii este evaluata ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciuna. Asa cum e scrisa ordonanta, care introduce aceasta taxa pe stalp, cum a fost denumita in presa, poate produce orice suma intre 500 de milioane si 15 miliarde.

– Dar eu cred ca o aplicare rezonabila a acestei noi taxe aduce circa 2 miliarde de ron in buget. Deci aici este o alta rezerva pe care guvernul Ponta o ascunde. V-am spus despre resursele de la Ministerul Dezvoltarii, care sunt destinate baronilor si baronasilor si baronetilor locali si nu populatiei, pentru ca ce vrea sa faca guvernul si Dragnea cu acesti bani, programe legate de revitalizarea satului romanesc, de drumuri judetene si programul de regenerare urbana a municipiilor si oraselor, toate sunt programe care se pot face cu bani europeni, numai ca aceia se fura mai greu. Si fiind doua randuri de alegeri, primarii, presedintii de consilii judetene trebuie sa aibe bani pe care nu ii controleaza Uniunea Europeana.

– Deci, 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltarii, 600 de milioane sunt la excedentul care este in buget pentru plata serviciului datoriei si inca 1,5 miliarde sunt ascunsi din taxa pe stalp. Iar cei 7 centi care devin, prin aplicarea TVA inflatiei si ratei de schimb, 12 centi, 53 de bani adica, reprezinta 2,28 miliarde. Deci, toata suma poate fi acoperita si nu se afecteaza nici bugetul pentru cresterea pensiilor, nici bugetul pentru cresterea cu 10% a salariilor pentru cadrele didactice, nici bugetul pentru cresterea salariului minim, nici cresterea cu 5% a venitului minim garantat. Deci niciuna din aceste facilitati care sunt finantate in buget nu sunt afectate daca se renunta la acciza suplimentara, de 7 eurocenti, respectiv, 12 eurocenti.

– Am vrut sa va motivez de ce nu semnez Memorandumul. Legal, nu poate fi inaintat, pentru ca este un acord international si este obligatorie aprobarea de catre presedinte. Daca Fondul va accepta o relatie directa cu Guvernul, fara viza presedintelui, sau daca Guvernul isi va asuma acest lucru, este problema lor. Ei pot modifica si legea, printr-o ordonanta de urgenta, dar nu cred ca pot da ordonanta de urgenta pentru Constitutie – aici au o problema, ca ar da-o, nu am dubii.

– Insa i-am avertizat demult sa reia negocierile cu Fondul, am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: nu semnez acest memorandum. Pentru ca ce fac este fara precedent. Au fost guverne in dificultate si au trebuit sa mareasca fiscalitatea, dar acest guvern nu este in dificultate, nu este o nevoie stringenta de aceasta taxa, ci doar pentru a crea resurse destinate alegerilor din 2014. Or, acest lucru mi se pare inadmisibil.

– Guvernul, puterea sa isi faca campanie electorala pe banii lor, si nu pe banii populatiei si pe efectele pe care aceasta acciza suplimentara le introduce pentru fiecare cetatean. Dar cei mai afectati vor fi, de buna seama, tot cei mai saraci. De altfel, poate ma intrebati: dar de ce domnule presedinte nu aveti aceeasi abordare legata de constructii, nu? Voila! Taxa care priveste constructiile este, practic, o extindere a bazei de impozitare, si nu o taxa noua. Taxa pe constructii a existat si pana acum. Iar eu am sustinut tot timpul extinderea bazei de impozitare, pentru ca acest lucru ne va permite la un moment dat reducerea CAS-ului, reducerea taxelor pe forta de munca, prin crearea unor noi surse de finantare, generate de extinderea bazei de impozitare.

– Mai mult decat atat, in afara de producatorii de combustibili lichizi – benzina, motorina -, daca ne referim la costurile suplimentare de la electricitate si costurile suplimentare de la gaze, acestea nu sunt inca pe deplin liberalizate si costul electricitatii pentru populatie este administrat, si pretul gazelor pentru populatie si pentru industrie este pret administrat.

– Avand in vedere ca preturile la energie electrica si la gaze trebuie sa creasca in conformitate cu un calendar stabilit, aceast taxa poate fi inclusa in programul de liberalizare a preturilor si, atunci, ea nu vine cu un pret suplimentar, cum ar veni la combustibil, care e liberalizat; ea poate fi absorbita in treptele de crestere a preturilor la energia electrica si la gazele pentru populatie.

– Poate fi considerata, spre exemplu, o noua etapa de crestere cu 2% sau cu 1%, nu stiu exact cat inseamn aceasta taxa la Romgaz, la Transgaz si la Transelectrica, dar este clar ca aici, avand inca preturile administrate, poate fi absorbita in programul de crestere a preturilor pana la liberalizare. De aceea, sunt mai putin vehement si exigent cu aceasta taxa, pentru ca are solutie de absorbtie in pretul viitor pe care, in mod obligatoriu, trebuie sa-l crestem.

– Asta este ceea ce doream sa va comunic. Este fara precedent, este prima data cand refuz semnarea unui memorandum negociat de Guvern. Si Guvernul trebuie sa recunoasca faptul ca a negociat fara sa aiba un mandat, ca le-as fi spus de la bun inceput ca nu accept o acciza suplimentara pe combustibil.

– Dar cu atat mai mult, cu cat au negociat fara sa aiba mandat, aprobat de mine, cu atat mai mult nu imi pot cere sa le validez ceea ce au negociat fara mandat. Am mai semnat acordul trecut, l-am semnat, desi nu au avut mandat, deci nu fac o chestiune de viata si de moarte daca negociaza fara mandat, cu conditia sa negocieze bine. Iar spiritul acordului semnat la inceputul anului, deci, cand am inceput al treilea acord, acordul respecta motivele pentru care eu am sustinut sa avem un nou acord cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

– Motivele au fost sa continuam programele de restructurare a aparatului de stat si a companiilor de stat, pentru cresterea competitivitatii sectorului economiei de stat din economia romaneasca si cresterea economica. A fost lucrul pe care l-am spus si in intalnirile cu Fondul, si in intalnirile cu Banca Mondiala si Uniunea Europeana si la care a participat si Guvernul si Banca Nationala.

– Or, introducerea unei astfel de accize nu face decat sa diminueze consumul, sa inhibe consumul si nu creeaza premise de relansare a consumului, a cresterii economice, dimpotriva. Ori, acest lucru mi se pare inacceptabil. Va multumesc mult. Sa nu uit, probabil va veti intreba ce se intampla. Eu am informat Fondul cu privire la pozitia mea, deci, la Washington e cunoscuta pozitia mea legata de acciza. In ianuarie vine din nou delegatia Fondului.

– Se poate renegocia acest punct si se poate intra in boardul de imediat dupa revizuirea care se va face in luna ianuarie, nu stiu cand va fi, februarie sau martie. Sigur, guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o crestere de accize la combustibil. Va multumesc mult.

de R.M.     HotNews.ro

Luni, 2 decembrie 2013, 17:28 Actualitate | Esenţial

Leave a Response