|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Constantin Roibu, fostul director al Oltchim, contestă modul cum a fost fixat prețul de licitație al combinatului 

Valcea--Fostul-director-al-Oltchim-contesta-modul-cum-a-fost-fixat-pretul-de-licitatie-al-combinatului

Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat luni, ca nu este de acord cu modalitatea de scoatere la licitatie a combinatului prin care au fost anuntate doua preturi. „Am citit niste declaratii despre un raport de evaluare care spune ca Oltchimul trebuie vandut la valoarea de 290 milioane euro, dar nu mai putin de 160 milioane euro. Cum poti sa faci asemenea afirmatii? Stiti, eu scot la vanzare masina asta, vreau pe ea 30.000 euro, dar nu o vand cu mai putin de 15.000 euro. E ceva care eu nu mai inteleg si nu-mi dau seama unde se va ajunge. Suma minima este valoarea de lichidare a Oltchimului. Adica, daca Oltchimul se va lichida, asta este suma care se estimeaza ca se va obtine. Nu poti sa te apuci sa tai instalatiile fara sa faci decontaminarea instalatiilor, dupa care ai nevoie de utilaje cu care sa faci taierea. Daca se respecta legislatia care este astazi in Romania si UE, dupa ce ai facut taierea trebuie sa faci curatirea solului. Tot pamantul care este contaminat, trebuie sa il iei si sa-l duci sa-l incinerezi. Toate acestea te costa. Daca tragi o linie si faci calculele, o sa ajungi la concluzia ca trebuie sa mai vii cu bani de acasa”, a precizat Roibu, conform www.ziaruldevalcea.ro.

Roibu a mai atentionat factorii decidenti din cadrul combinatului si al Ministerului Economiei sa nu se repete momentul privatizarii din 2012.

„Se va intampla la fel cum s-a intamplat la privatizarea din 2012. Acum ce facem? Scoatem la vanzare sau sa depuna oferte – indiferent daca s-a facut sau nu caiet de sarcini – exact in perioada de vacanta. Din 15 decembrie pana in 15 ianuarie nu mai lucreaza nimeni. Banci, fonduri de investitii, toata lumea este in vacanta. Cine sa pregateasca oferta, cand sa cumpere caietul de sarcini, cand sa pregatesti garantiile? Legea insolventei are niste etape si niste termene. Probabil ca s-a ajuns in luna ianuarie pentru ca sunt constransi de termenele pe care le au”, a declarat Roibu.

Referitor la declararea insolventei de la Oltchim, Roibu spune ca nu a fost niciodata de acord cu aceasta, considerand-o cea mai proasta decizie pentru combinat.

Constantin Roibu a fost director general al Oltchim din 1991 pana in 2012.

Oltchim este cel mai mare agent economic din judetul Valcea, aflandu-se in insolventa din luna ianuarie 2013

Pe 2 decembrie, Adunarea Generala a Creditorilor a aprobat infiintarea Oltchim SPV, companie care ar urma sa fie privatizata pana in februarie 2014, pretul estimat situandu-se la aproximativ 300 de milioane de euro.

Pana in prezent caietul de sarcini a fost cumparat de grupul omului de afaceri Stefan Vuza si reprezentantii companiei rusesti Oil Gas Trade, spun surse din interiorul combinatului. (business24.ro)

Leave a Response