|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

La un an de la insolvenţa Oltchim nu s-a rezolvat nimic: combinatul funcţionează la 20% din capacitate, nu are finanţare, iar investitorii „salvatori“ întârzie să apară 

oltchim1-500x333

În urmă cu un an, când Oltchim îşi cerea intrarea în insolvenţă, ministrul economiei de atunci, Varujan Vosganian, spunea că e singura soluţie de salvare a combinatului. În prezent, situaţia Oltchim este la fel de complicată, compania acumulează pierderi lună de lună, iar procesul de vânzare a activelor viabile suferă amânări după amânări.

Acum un an, pe data de 30 ianuarie 2013, cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), îşi anunţa insolvenţa după o privatizare eşuată şi acumularea unor datorii de aproape 800 mil. euro pe care compania nu le mai putea duce în spate.

La acea dată activitatea Oltchim era aproape complet sistată din lipsă de bani pentru achiziţia de materie primă, iar FMI cerea guvernului intrarea acestuia în faliment.

Administratorii judiciari spun că între timp au reuşit să stabilizeze businessul la un nivel de încărcare cu comenzi puţin peste 20% şi să restabilească relaţiile de afaceri cu o parte din clienţi şi furnizori.

„La data preluării dosarului de insolvenţă, Oltchim era lipsit de orice brumă de credibilitate: furnizorii rămăseseră blocaţi cu sume impresionante la masa credală, clienţilor (unii cu banii plătiţi în avans) nu li se mai livrau comenzile din lipsa materiilor prime şi a energiei, finanţatorii nici nu voiau să audă de creditare, salariaţii erau permanent în greve şi demonstraţii. A fost o perioadă foarte dificilă pe care, împreună cu administratorul special şi cu întreg colectivul de salariaţi, am reuşit să o gestionăm şi, credem noi, să scoatem maximum posibil în situaţia dată. Astfel, fără alt sprijin financiar în afara plăţii din fondul de garantare a trei salarii medii pe economie, ne-am respectat întocmai contractele semnate atât cu furnizorii cât şi cu clienţii, motiv pentru care Oltchim este acum o societate comercială cu perspectivă, cu planuri de viitor şi direcţie“, spune Florian Mateiţă, partener la RomInsolv, care are mandatul de administrator judiciar al Oltchim alături de BDO Business Restructuring.

Problemele de fond ale Oltchim au rămas pentru că după un an de la deschiderea insolvenţei combinatul chimic nu a reuşit să găsească investitori sau bănci care să finanţeze activitatea curentă pentru creşterea producţiei în vederea atingerii unui prag zero de rentabilitate. (zf.ro)

 

Leave a Response