|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Semnal de alarmă tras de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea: DEFRIŞAREA ZONELOR FORESTIERE SCURTCIRCUITEAZĂ REŢELELE ELECTRICE 

ion-cilea214

 

 

Căderile masive de zăpadă şi viscolele care le-au însoţit n-au creat mari probleme de blocaj pe drumurile din judeţul Vâlcea, în schimb ele au dat mari bătăi de cap celor desemnaţi să asigure buna funcţionare a sistemului energetic teritorial. Se ştie că, în perioada respectivă, s-au înregistrat peste 40 de evenimente, cu linii de alimentare energetică şi transformatoare distruse de arbori şi cu mii de consumatori casnici rămaşi ore sau zile întregi fără curent electric.

Pentru prevenirea în viitor a unor astfel de situaţii, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a invitat, în prima zi a acestei săptămâni, la un dialog nu atât despre ceea ce s-a întâmplat, cât mai ales despre ceea ce trebuie întreprins pentru siguranţa liniilor electrice, pe reprezentanţii din judeţ ai Societăţii CEZ Distribuţie Oltenia, precum şi conducerea Direcţiei Silvice şi a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Cu acest prilej, s-a efectuat un inventar al liniilor electrice de 110 şi 20 Kv din judeţ, care traversează zone împădurite şi necesită executarea în regim de urgenţă a lucrărilor de desfrişare a arborilor de pe culoarele de trecere a conductorilor. Potrivit acestui inventar, din cei peste 5000 km de linii de medie şi joasă tensiune, 270 km trec prin zone forestiere din proprietatea statului, dar şi prin păduri private. Tocmai de aceea, după cum a precizat preşedintele Ion Cîlea, va trebui să se stabilească relaţii clare de colaborare şi înţelegere între Societatea CEZ Oltenia, pe de-o parte, şi Direcţia Silvică, primari şi proprietari de fond forestier, pe de altă parte.

„Sper ca evenimentele din ianuarie şi februarie când zeci de mii de cetăţeni au rămas fără energie electrică în casele lor să fie învăţătură de minte pentru cei care gestionează reţelele electrice din judeţul nostru. În acest scop, am cerut celor prezenţi la discuţie să stabilească împreună un calendar detaliat pe lucrări şi pe zone, dându-se prioritate defrişării în ras a materialului lemnos pe culoarele de trecere în aşa fel ca liniile electrice de 110 Kv să aibă astfel de culoare pe o lăţime de 32 m, iar cele de 20Kv – de 24 m, întocmai cum sunt prevederile legale. De asemenea, am mai stabilit să fie tăiate crengile din arborii situaţi în afara culoarului de siguranţă care ar putea să afecteze reţeaua electrică, precum şi arborii din vecinătatea liniilor care ar putea fi antrenaţi erozional sau prin alunecări de teren. Toate aceste lucrări vor trebui executate, sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Silvice şi cu acordul proprietarilor de păduri, ce ţin de crearea spaţiilor de siguranţă” – a declarat preşedintele Ion Cîlea.

 

Leave a Response