Senatorul Cotescu susține reducerea taxei pe valoare adăugată
Senatorul liberal Marin Adrănel Cotescu l-a interpelat recent pe primul ministru Victor Ponta în legătură cu posibilitatea reducerii taxei pe valoarea adăugată: „România ocupă primul loc între țările Uniunii Europene la diferența dintre TVA care ar trebui încasat și cel efectiv colectat. Este una dinte constatările unui raport comandat de Uniunea Europeană și elaborat de un grup de instituții în frunte cu Center for Social and Economic Research (CASE) Polonia și Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (Central Planning Bureau sau CPB). Raportat la mărimea economiei, România este pe primul loc la neîncasarea de TVA. Proporția de TVA neîncasat s-a majorat la declanșarea crizei și a crescut şi cota legală de taxare, mai ales în țările cu un sistem slab de colectare. Deși ocupă locul patru între statele UE ca pondere a TVA în veniturile bugetare (cu ceva mai mult de un sfert din total), după Bulgaria, Estonia și Lituania și înaintea Letoniei (adică intercalată în așa-numitul grup BELL), România are o pondere medie a încasărilor din TVA în PIB relativ la celelalte țări din UE pentru că și încasările bugetare sunt mici raportate la PIB. De remarcat că Austria, Belgia, Danemarca, Luxemburg și Suedia nu au modificat nici măcar o dată cotele de TVA în intervalul 2000 – 2011.
Toate țările UE au și cote reduse de TVA. Alinierea la uzanțele europene de colectare a TVA ar trebui luată în calcul dacă privim procentajul din PIB care nu a fost colectat, în raport cu deficitele bugetare consemnate în fiecare an din acest secol și cu cifra de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat inclusă în proiectul de buget pentru 2014. Evident, nu este posibilă colectarea completă, dar aducerea ratei de neîncasare spre nivelul de mediu de 17% înregistrat pentru UE-26 sau chiar la nivelul mediu de 22% consemnat în noile state membre (care au aderat din 2004 și 2007) ar însemna un plus de circa patru procente din PIB la veniturile bugetare. Adică venituri ”europene”, de 37- 38% din PIB, la aceleași cote de taxare, sau un TVA mai mic aplicat pe o bază mai largă și o stimulare a creșterii economice.
Având în vedere cele expuse, vă rog să îmi comunicaţi, domnule prim-ministru, ce măsuri veţi lua, prin Guvernul pe care îl conduceţi, pentru a stimula colectarea TVA-ului. Totodată, vă rog să îmi transmiteţi dacă intenţionaţi să reduceţi cota Taxei pe Valoare Adăugată şi care sunt efectele reducerii TVA la pâine până în prezent. “