|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Avere nejustificată! Gheorghe Dinucă, director adjunct la ITRSV Vâlcea, nu poate să justifice 9 miliarde de lei! 

defrisari-alexandru-hojda

Avere nejustificată – Gheorghe Dinucă, Director adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu-Vâlcea

Agenția Națională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 879.755,35 Lei (aprox. 221.273,35 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către DINUCĂ GHEORGHE, Director adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu-Vâlcea.

În perioada ianuarie 2005 – decembrie 2011, Gheorghe Dinucă a realizat venituri salariale în cuantum de 210.388 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.090.143,35 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 879.755,35 Lei (aprox. 221.273,35 Euro).

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Gheorghe Dinucă, Director adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu-Vâlcea în perioada exercitării funcției publice.

DINUCĂ GHEORGHE a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Dinucă, şeful ITRSV Vâlcea, face ilegal zeci de miliarde din împăduriri

GORJNEWS sesizează A.N.I. şi Ministerul Mediului şi Pădurilor

 

  • Baronul din Ţicleni controlează în interes propriu fluxul de atribuire – executare – recepţionare a lucrărilor silvice acordate de S.N.L.O., C.E. Turceni şi C.E. Rovinari

Sprijinit de mai mulţi şefi de instituţii publice încă în funcţii şi de câţiva judecători, cu acordul tacit al Corpului de Control al Primului-Ministru, al Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, Doru Epure, un simplu angajat al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea, structură din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor, şi afaceristul Liviu Pătraşcu, din Piteşti, au fost puşi pe nedrept în posesie pe o suprafaţă imensă de pădure seculară – 720 ha – în Crasna şi Dumbrava Tismanei. Această grupare de crimă organizată a acţionat sub înaltul patronaj al serviciilor secrete, care se îndeletnicesc cu orice, numai cu binele acestei ţări, nu. Epure şi Pătraşcu cumpăraseră drepturile litigioase de la nişte babe aproape senile din Craiova, la preţul de 12 milioane lei vechi pentru un hectar de pădure seculară!!! Dacă Doru Epure, un simplu angajat al ITRSV Vâlcea a putut să deruleze o asemenea escrocherie, vă prezentăm în cele ce urmează de ce este în stare unul din şefii lui, Gheorghe Dinucă, director coordonator adjunct, din 2005, originar din Ţicleni.

Conduce în interes propriu, de şase ani, ITRSV Vâlcea

Numărul 2 în organigrama ITRSV Vâlcea, dar conducător de facto al instituţiei, Gheorghe Dinucă, în loc să-şi exercite cu profesionalism şi bună credinţă prerogativele legale, de la instalarea ca director adjunct al instituţiei, în urmă cu şase ani, a avut o singură grijă: să se înconjoare de firme agreate, conduse de rude şi amici, cărora el să le facă pârtie spre contracte de zeci de miliarde de lei vechi.

Şefii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, ai Complexului Energetic Turceni şi ai Complexului Energetic Rovinari au tot timpul nevoie să-şi extindă exploatările de cărbune, inclusiv peste perimetrele forestiere, fără ca ITRSV Vâlcea şi, implicit, Ministerul Mediului şi Pădurilor, să opună o minimă rezistenţă. În Gheorghe Dinucă, şefii celor trei coloşi energetici au găsit persoana cea mai potrivită, oricând dispusă să aprobe defrişările masive şi solicitările de scoatere din fondul forestier a unor suprafeţe imense de pădure, lăsate pradă cupei excavatorului.

La început, număra copacii din trei în trei …

La debutul carierei sale de director adjunct al ITRSV Vâlcea, Dinucă, potrivit mărturiilor unor oameni de afaceri din domeniul exploatărilor forestiere, obişnuia să negocieze de pe poziţii de forţă acordarea contractelor de defrişare a masei lemnoase. În înţelegere cu cei care tăiau şi valorificau lemnul din perimetrele aflate înaintea excavatorului, Dinucă subevalua cantitativ masa lemnoasă rezultată şi, la schimb, îşi revendica o felie foarte groasă din profitul final, practică ce a adus mai multe firme în pragul falimentului.

Apoi, şi-a tras propriile firme…

Între timp, Dinucă a ajuns să posede diverse firme, controlate prin rude sau foşti colegi, care, în asociere cu S.C. TPSUT MH. S.A., firma familiei Bălan, îşi adjudecă în momentul de faţă aproape toate lucrările cu profil silvic, de zeci de miliarde de lei vechi, scoase – de cei trei coloşi energetici – la licitaţii cu câştigători dinainte ştiuţi. Bazându-se pe câteva proptele de la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Dinucă nu se dă în lături de la nicio golănie, în dauna a ceea ce este plătit de statul român să protejeze: fondul forestier. De altfel, Dinucă are metode dintre cele mai jegoase pentru a ajunge la caşcavalul unităţilor energetice din Gorj.

Relevant este cazul S.C. TATAION S.R.L., din Plopşoru. În 2007, Dinucă cumpără această firmă cu proprietar fictiv – un anume Pochea Ion, născut în 1935 (!), şi numeşte alt administrator la fel de fictiv: Vlăsceanu Adrian Costel, nepotul său, un puşti trecut puţin de 20 de ani, pe care nu s-ar îngrămădi prea multă lume să-l ia nici măcar  zilier la adunat de prune. Cel puţin aşa susţin vecinii din Ţicleni şi, deocamdată, ne oprim de la alte detalii… Şi totuşi, acest puşti, în ultimii ani, singur – singurel, chipurile, fără influenţa unchiului Dinucă, a obţinut contracte de zeci de miliarde de lei vechi de la coloşii energetici din Gorj!!!

12,4 miliarde pentru S.C. TATAION S.R.L., într-un an jumate

La o investigare sumară, doar în ultimul an şi jumătate S.C. TATAION S.R.L. a obţinut de la Turceni şi Rovinari contracte de 12,4 miliarde lei vechi, pentru amenajări şi refertilizări de halde exterioare ale unor cariere, înfiinţări şi întreţineri de plantaţii silvice.

Afacerea pute foarte tare pentru că, prin fişa postului de director adjunct la ITRSV Vâlcea, Dinucă – deţinătorul de facto al acestui SRL de mare succes – este cel care avizează scoaterile din circuitul silvic al terenurilor din fondul forestier, reintroducerea în circuitul silvic a suprafeţelor scoase temporar (pentru exploatarea cărbunelui), participă direct sau prin subordonaţi în comisiile de atribuie a contractelor de lucrări silvice şi în comisiile de recepţionare, controlează respectarea normelor tehnice cu privire la executarea lucrărilor de împădurire şi regenerare a pădurilor ş.a. Aceste responsabilităţi, prevăzute de H.G. 333/2005, îl abilitează pe Dinucă să controleze – în beneficiul său personal şi al firmelor sale – tot fluxul de atribuire – executare – recepţionare a lucrărilor silvice acordate de unităţile energetice din Gorj.

A.N.I. e obligată să intervină

Potrivit normelor Uniunii Europene, la care s-a aliniat şi Agenţia Naţională de Integritate, un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal. Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.

Legislaţia românească interzice şi sancţionează ferm practicile uzitate de Dinucă. Astfel, potrivit OUG 34/2006, “nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor următoarele persoane: soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administraţie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi/candidaţi; persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor. Mai mult, legea 161/2003 îl situează clar pe Dinucă în situaţia conflictului de interese. Pe acest segment, rămâne de văzut ce reacţie vor avea instituţiile sesizate de noi în legătură cu faptele de vitejie ale lupului ajuns paznic la turma de oi.

Doar 4 angajaţi declaraţi legal, dar cu 46 de muncitori la negru

În ediţia viitoare a GORJNEWS, noi dezvăluiri uluitoare despre faptele penale ale lui Gheorghe Dinucă. Vom dovedi că între Gheorghe Dinucă şi nepotul său, Vlăsceanu Adrian Costel, administrator al S.C. TATAION S.R.L., este mai degrabă o relaţie de tip tată – fiu, cei doi locuind sub acelaşi acoperiş de mai mulţi ani, în vila din Ţicleni a lui Dinucă (!). Totodată, vom demonstra cum acest SRL cu 4 angajaţi declaraţi legal, şi contracte de zeci de miliarde de lei vechi, a fost găsit în ianuarie a.c., de reprezentanţii I.T.M. Gorj, cu 46 de persoane ce munceau la negru în halda exterioară a E.C. Roşia!

Până la închiderea ediţiei, ITRSV Vâlcea nu a răspuns solicitării de informaţii publice adresate de GORJNEWS. Contactat de noi, Gheorghe Dinucă a recunoscut că Vlăsceanu Adrian Costel este fiul sorei soţiei sale.

“Domnul Director Dinucă, de la ITRSV Vâlcea, a acaparat în mod abuziv piaţa lucrărilor de împădurire pe haldele de steril din Gorj, iar situaţia există din 2007, fără ca cineva să se sesizeze că firmele Tataion, Proforest sau Juglans, care execută contractele în cauză, sunt ale acestui baron local. Totul a plecat de la faptul că Dinucă Gheorghe semna documentele de scoatere din fond forestier a pădurilor de pe terenurile unde urma a se face exploatarea la suprafaţă a cărbunelui, iar de pe această poziţie a negociat ulterior comisioanele pentru directorii SNLO şi ai complexelor energetice Turceni, Rovinari, Tg Jiu şi Craiova, pentru ca firmele sale să reîmpădurească terenurile ce, prin lege, trebuie redate în circuitul forestier. Astfel se face că, în mod ilegal, domnul director face milioane de euro din păduri, şi firmele din Vâlcea şi Gorj sunt nevoite să caute lucrări în alte judeţe sau zone ale ţării” – mărturia unui om de afaceri.

gorjnews.ro

Tataion pregăteşte un „tun” de 600.00 de euro la SNLO

facebook share

Societatea cunoscută în judeţ pentru plantările de sute de mii de euro de salcâmi pe haldele de steril de la complexuri şi SNLO se pregăteşte pentru o nouă afacere bănoasă. Firma încasează vreo 900 de milioane de lei vechi pentru a întocmi un proiect de împădurire a unei halde de steril de vreo 140 de hectare din zona Carierei Roşiuţa. Compania este patronată din umbră de şeful de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Dinucă, prin nepotul său, Costel Vlăsceanu, şi, până acum, a încasat vreo 300.000 de euro doar din afacerile cu CE Rovinari. Cum traseul de la proiectare spre executare a plantaţiilor a fost de mule ori străbătut cu succes de firmă, denotă că Tataion îşi netezeşte calea spre un contract „puţin” trecut de 30 de miliarde de lei vechi.

Societatea Tataion SRL din Plopşoru a câştigat contractul de proiectare la începutul acestui an, în data de 9 ianuarie, în urma unei selecţii de oferte la care au participat doar două firme. Concurenţa a părut destul de acerbă, având în vedere că s-a ajuns ca de la o valoare estimată de 134.344 de lei la 87.564 de lei, cu cât firma din Plopşoru şi-a adjudecat contractul. Bătălia este însă justificată de ce urmează să se întâmple în continuare, respectiv de netezirea căii de acces spre contractul care prevede redarea în circuitul economic a unei imense suprafeţe din haldele de steril din zona Motru, de la EC Roşiuţa.

În fapt, Tataion SRL trebuie să facă un proiect pentru redarea în circuitul economic a unei suprafeţe de 141 de hectare de teren din respectiva exploatare minieră. De obicei, aceste redări în circuitul economic presupun fertilizări şi stabilizări ale solului prin „complicatele metode” de plantare a salcâmilor. Firma care şi-a adjudecat contractul de proiectare este cunoscută în judeţ pentru că se ocupă cu plantarea de salcâmi pe suprafeţe nu foarte mari, dar la un cost destul de ridicat şi, mai interesant, cu doar doi salariaţi, dintre care unul este chiar patronul, un tânăr puţin trecut de 20 de ani, pe numele său Costel Vlăsceanu.

Un unchi influent

Tânărul este doar cu numele patron al societăţii respective, pentru că în spatele întregii afaceri este unchiul său, Gheorghe Dinucă, şef al ITRSV Râmnicu Vâlcea. În mod cât se poate de surprinzător, în fişa postului, Dinucă are trecută inclusiv verificarea amenajamentelor silvice, precum şi proiectarea şi executarea lucrărilor de regenerare şi împădurire. Adică exact acea activitate de bază a firmei pe care, din umbră, o controlează. Cel mai probabil poziţia sa în fruntea unei instituţii de stat i-a permis facilitarea unor contracte de câteva sute de mii de euro cu producătorii de energie din Turceni şi Rovinari, dar şi cu SNLO.

Scurtul drum spre un contract bănos

De obicei, firma care proiectează împăduririle are toate şansele să se ocupe şi de lucrarea efectivă. De data aceasta, fără o explicaţie prea concretă, SNLO nu a mai dat contratul „la pachet”, adică proiectare şi execuţie, însă, având în vedere trecutul firmei în relaţiile contractuale cu compania minieră, nu este exclus să apară, lunile următoare, ca executant al unei lucrări destul de bănoase. La nivel estimativ, contractul pentru redarea în circuitul comercial a unei suprafeţe atât de mari dintr-o exploatare minieră ar putea ajunge, lejer, la vreo 30 de miliarde de lei. Şi asta luând în calcul doar faptul că societatea Tataion SRL a încheiat, acum doi ani, un contract pentru înfiinţarea unei plantaţii de salcâm pe o haldă de steril de 30 de hectare contra sumei de 673.416 de lei. Lăsând la o parte inflaţia, creşterea preţurilor la materia primă şi chiar a TVA-ului, este greu de estimat că viitoarea redare în circuitul economic a celor 140 de hectare de steril de la Roşiuţa va scădea sub 600.000 de euro.

Eficienţă cu doi angajaţi

Ar fi de remarcat faptul că societatea din Plopşoru nu este deloc străină de afacerile cu companiile din judeţ, respectiv Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Firma Tataion SRL, în  2009, cu doi angajaţi, a raportat o cifră de afaceri de 350.977 de lei şi un profit brut de 275.439 de lei, sumele provenind, în mare parte, din „amenajări peisagistice” pe haldele de steril. În câteva luni de zile, societatea din Plopşoru a primit două contracte de la CE Rovinari, care însumează aproape nouă miliarde de lei vechi, ambele având ca obiect de activitate împădurirea unor suprafeţe de teren. De asemenea, câteva luni mai târziu, adică în data de 5 aprilie, societatea din Plopşoru revine la Complexul Energetic Rovinari şi, în urma unei selecţii de oferte la care e unic participant, este declarată câştigătoare a unui contract în valoare de aproape 2 miliarde de lei vechi. De data aceasta firma se angajează să împădurească o suprafaţă de 9 hectare de teren din halda Rovinari.(gorjexclusiv.ro)

One Response to Avere nejustificată! Gheorghe Dinucă, director adjunct la ITRSV Vâlcea, nu poate să justifice 9 miliarde de lei!

  1. pagubit

    Dar chiar numai hoti sunt numiti sefi in Silvicultura?
    Este o mafie incredibila!
    Institutiile de control nu-si fac datoria,sunt mana in mana cu mafiotii,adica,faca parte toti,din grupul de mafioti!

     

Leave a Response