|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Judeţul Vâlcea are nevoie de strategie de dezvoltare 2014-2020 

cristian-buican-16042013

 

Finalul anului 2013 a marcat sfârşitul primului ciclu bugetar al fondurilor structurale destinate României după intrarea ţării în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Perioada 2007 – 2013 ar fi trebuit să reprezinte pentru administraţiile publice locale şi judeţene primul test important în materie de accesare a fondurilor europene, de stabilire a unei strategii şi urmărirea implementării acesteia, dar şi o şansă de dezvoltare. Din păcate, din motive obiective ce au ţinut de lipsa noastră de experienţă în accesarea fondurilor europene, dar şi din motive subiective, ce au ţinut de existenţa unei strategii de dezvoltare a judeţului inspirată din timpuri de tristă amintire, dezvoltarea judeţului Vâlcea a înregistrat sincope serioase. Încă din luna martie a anului trecut, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a atras atenţia reprezentanţilor CJ că trebuie să realizeze Strategia de Dezvoltare a judeţului Vâlcea 2014-2020. Mai mult decât atât, pentru a da legitimitate acestei strategii, dar şi pentru a oferi garanţii în vederea implementării stricte a acesteia, ar fi trebuit iniţiate dezbateri publice pe marginea acesteia, pentru a implica cât mai mulţi factori interesaţi.

Preşedintele liberalilor vâlceni consideră că strategia judeţului Vâlcea 2014-2020 trebuie să fie în concordanţă cu direcţiile de acţiune şi de interes ale Uniunii Europene, cu maxim 5 priorităţi judeţene care să fie transpuse în practică prin proiecte majore ale judeţului, cu rol de atragere şi de antrenare a unor activităţi economice care să aducă plus valoare economică şi bunăstare cetăţenilor. Deputatul liberal atrage atenţia că dacă strategia 2014-2020 va fi similară cu cea din perioada 2007-2013, judeţul Vâlcea va înregistra încă 6 ani de regres, cerşitul banilor de la Guvern şi politicile publice de supravieţuire dovedindu-şi neajunsurile în ultimii 24 de ani. Parlamentarul Colegiului Nord crede că strategia 2014 – 2020 trebuie să plece de la punctele forte ale judeţului, cum ar turismul, în special turismul balnear, sau cum este cercetarea, în special cea din domeniul criogeniei şi in domeniul pomicol. Printre priorităţile Uniunii Europene în perioada 2014-2020 se numără investiţiile în cercetare şi în turism şi tocmai de aceea avem obligaţia să exploatăm la maximum potenţialul din aceste două domenii pe care judeţul Vâlcea îl are.

„Dacă strategia de dezvoltare a judeţului Vâlcea pentru perioada 2014-2020 va fi făcută pe genunchi, din birou, fără o dezbatere publică reală, fără implicarea mediului privat, a ONG-urilor şi a altor persoane interesate, acest judeţ va înregistra încă 6 ani de regres. Nu putem accepta ca strategia judeţului să fie o listă de drumuri pe care le avem de asfaltat şi, în rest, un document stufos şi total inutil. Trebuie să fim creativi, să exploatăm la maxim potenţialul judeţului, în strânsă legătură cu domeniile de interes ale Uniunii Europene 2014-2020. În discuţiile pe care le-am avut cu domnul Victor Giosan, candidatul PNL Vâlcea pentru europarlamentare, mi-a sugerat că dezvoltarea unui proiect major de cercetare-dezvoltare în jurul Institutului de Criogenie şi Separări Izotopice (ICSI), va avea un efect de antrenare şi de atragere a unor investiţii de înaltă tehnologie. Ţinând cont că Uniunea Europeană insistă cu un buget destul de mare pe acest domeniu al dezvoltării cercetării, cred că suntem obligaţi să realizăm un astfel de proiect. Din păcate, domnul Ion Cîlea nu poate înţelege astfel de idei de proiecte şi sunt convins că toată strategia dânsului se bazează pe o listă de drumuri pe care doreşte să le asfalteze şi acelea trebuie să treacă prin localităţi conduse de primari PSD, chiar dacă nu va circula niciodată vreo maşină pe acolo” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Leave a Response