Mai sunt doar trei zile pentru a salva campusul Liceului „Căpitan Nicolae Pleşoianu”!
Apel al senatorului Dan NIțu către Primăria Râmnicului:
Până în data de 16 aprilie, se pot depune proiecte în cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regională pentru depăşirea blocajelor de implementare a proiectelor de construire, extindere şi modernizare a campusurilor preuniversitare din ţară. În judeţul Vâlcea, trei unităţi şcolare din oraşele Râmnicu-Vâlcea, Călimăneşti şi Berbeşti se confruntă cu astfel de probleme. În toate cele trei cazuri, sunt implicate şi primăriile acestor oraşe, în calitate de autorităţi contractante în cadrul acestor proiecte. Lucrările la aceste campusuri au fost demarate în 2007, în cadrul programului „Campus Şcolar” al Ministerului Educaţiei, iar, în prezent, sunt sistate, din lipsă de fonduri.
În luna septembrie a anului trecut, senatorul Dan Niţu a depus o întrebare în Parlament, referitor la situaţia proiectului de dezvoltare şi modernizare a campusului Liceului Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleşoianu”, amintindu-i ministrului educaţiei că situaţia de aici trebuie rezolvată de urgenţă. Răspunsul ministrului Remus Pricopie a fost unul intransigent: “Ministerul Educaţiei Naţionale nu are posibilitatea financiară de a susţine lucrările”.
O soluţie pentru acest liceu, dar şi pentru celelalte două proiecte similare, de asemenea, blocate, din judeţul Vâlcea, a fost anunţată de senatorul Dan Niţu încă din luna februarie. Este vorba despre deschiderea unei linii de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Concret, apelul se adresează autorităţilor contractante care au încheiat un contract de lucrări, dar acestea au rămas blocate din cauza resurselor financiare insuficiente.
În judeţul nostru, trei campusuri şcolare din oraşele Râmnicu-Vâlcea, Călimăneşti şi Berbeşti au nevoie de un astfel de sprijin. În toate cele trei cazuri, primăriile sunt autorităţi contractante, aşa că le-am transmis primarilor toate informaţiile necesare, astfel încât să pregătească documentele pe baza cărora vor putea atrage aceste fonduri. Termenul limită se apropie, acesta fiind stabilit pentru data de 16 aprilie. Primăria Călimăneşti a depus deja dosarul, iar Primăria Berbeşti a pregătit toate documentele şi urmează să le trimită către ADR Sud-Vest Oltenia. Autorităţile locale ale ambelor oraşe merită felicitate pentru promptitudinea lor. Ceea ce mă nemulţumeşte este atitudinea Primăriei Râmnicu-Vâlcea. De când l-am informat pe directorul Liceului „Căpitan Nicolae Pleşoianu” de această oportunitate, domnul Boureci a făcut nenumărate drumuri, a depus adrese în acest sens şi a insistat cu numeroase telefoane, astfel încât să convingă Primăria să depună un proiect pe această linie de finanţare. Din ce am înţeles, domnul Boureci a fost întâmpinat de refuzul ferm al reprezentanţilor Primăriei de a accesa aceste fonduri. Sunt nedumerit: Primăria Râmnicu-Vâlcea are, în sfârşit, o soluţie pentru problemele acestei unităţi de învăţământ, însă alege să o ignore.
În prezent, siguranţa celor 1100 de elevi care învaţă la Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleşoianu” este grav afectată de şantierul care se desfăşoară în imediata apropiere a clădirii de cursuri şi a căminului. Mai mult, din cauza lucrărilor de excavaţie la fundaţia noii şcoli, rezistenţa zidului de sprijin al Dealului Capela, aflat în spatele şcolii, a fost slăbită şi există riscul ca terenul să alunece, cu tot cu sala de sport construită deasupra. Ridicarea clădirii, în schimb, ar stabiliza terenul şi ar rezolva situaţia gravă care se înregistrează în cadrul acestei unităţi de învăţământ.