|joi, aprilie 18, 2024
  • Follow Us!

Fostul primar ROMEO RĂDULESCU, mână în mână cu MAFIA achiziţiilor publice! – concluziile raportului de audit extern de la Primăria Râmnicu Vâlcea 

romeo radulescu

Zilele trecute, Primăria Râmnicu Vâlcea a răspuns cererii formulate de “Săptămâna în Oltenia” referitor la furnizarea Raportului de audit extern întocmit de SC VB Expert – Management – Consulting SRL Bucureşti cu privire la achiziţiile publice efectuate de municipalitate în special în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012. Perioada corespunde ultimelor luni de mandat ale fostului primar PDL Romeo Rădulescu. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 210/59, care modifică HCL 191/40/2012, expertiza cerută de ex-primarul Emilian Frâncu (PNL, în prezent arestat în urma unei condamnări pentru fapte de corupţie de care a fost acuzat de procurorii DNA) în numele executivului râmnicean viza “verificarea respectării prevederilor legale privind fundamentarea, achiziţionarea şi derularea lucrărilor de investiţii şi prestări servicii, respectarea cadrului legal privind achiziţiile publice, precum şi modul de derulare şi implementare a tuturor proiectelor cu finanţare externă”. Rememorând “firul” evenimentelor petrecute de atunci şi până în prezent, misterul cu privire la “ezitarea” edililor aleşi din iulie 2012 de a face publice rezultatele acestui audit se risipeşte pentru cunoscători şi opinie publică, în general, deopotrivă.

Unele firme continuă să se înfrupte din bugetul local

Din punct de vedere al nerespectării unor norme legale şi de gestiune şi contabilitate publică, raportul de audit finalizat încă din 12 noiembrie 2012 prezintă concluzii grave şi foarte dure, care întrec până şi aşteptările celor mai aprigi adversari politici ai ex-primarului pedelist Romeo Rădulescu. Săptămâna în Oltenia nu şi-a propus niciodată publicarea elementelor din acest raport de audit ca “argumente” electorale în campania în curs de desfăşurare pentru stabilirea viitorilor europarlamentari, în favoarea sau defavoarea unei formaţiuni politice ori alta. Subliniem acest lucru cu atât mai mult cu cât firme indicate ca beneficiare în mod bizar de achiziţii de lucrări, servicii sau produse continuă să deruleze cu seninătate afaceri cu Primăria Râmnicu Vâlcea, deşi culoarea politică dominantă la vârful administraţiei publice locale s-a schimbat de doi ani. Asta nu ne împiedică să apreciem, totuşi, promptitudinea administraţiei conduse de viceprimarul cu atribuţii de primar Ion Gigi Matei în a răspunde demersului nostru jurnalistic.

Fundamentări “la mişto”

Raport de audit: “Normele de Fundamentare a lucrărilor de investiţii nu prezintă elementele necesităţii, oportunităţii, eficienţei economicităţii şi eficacităţii obiectivelor de investiţii”.

“Au fost analizate şi auditate circa 1500 documente având legătură directă şi/sau indirectă cu obiectivele auditării, din care au fost selectate 14 societăţi comerciale (anexele 1 – 3), clasificate şi individualizate pe etapele în care s-au desfăşurat acţiunile respective (…)” se arată în introducerea raportului. Evaluatorii au constatat că bugetul Râmnicului a fost rectificat de trei ori în intervalul cercetat, păstrându-şi serioase şi destul de grave rezerve privind respectarea procedurii Normelor de Fundamentare a lucrărilor de investiţii pentru că, printre altele, ele “nu prezintă elementele necesităţii, oportunităţii, eficienţei economicităţii şi eficacităţii obiectivelor de investiţii”.

“Consultanţă în management” de 2 miliarde lei vechi

De asemenea, aproape toate contractele încheiate în anul 2012 au avut la bază procedura de atribuire directă, prin negociere pe bază de ofertă unică şi/sau prin concurs de oferte, adică nu prin licitaţie publică. Un exemplu de ciudată atribuire directă îl constituie contractul pentru “Consultanţă de management”, în valoare de 200.000 lei, încheiat de primărie cu SC Conexpert SRL sau contractul pentru “Lucrări de marcaje auto şi pietonal”, în valoare de peste 5,7 milioane lei, încheiat cu Aduna Serviomob SRL. Desigur, aşa cum spuneam, în raport sunt menţionate şi firme care continuă să execute lucrări edilitare, pe sume colosale din bugetul local. Din punct de vedere politic, lucrurile par în ceaţă pentru neavizaţi. Recent, primarul interimar Ion Gigi Matei s-a duelat, prin conferinţe de presă, cu fostul primar de până în 2012, deputatul PDL Romeo Rădulescu. La acuzele lui Matei, de cheltuire a banului public fără fundament serios şi poate chiar cu încălcarea legilor, Rădulescu i-a răspuns public cu ameninţarea acţionării în instanţă pentru calomnie.
După minivacanţa de 1 mai, le pregătim celor doi un prilej pe cinste să lămurească în mod public lucrurile, în interesul râmnicenilor.

Autor: Adi PANĂ (www.saptamana.net)

Leave a Response