|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Ministrul delegat al Apelor anunţă primele măsuri pentru stoparea pescuitului ilegal pe râul Olt 

braconaj

• La sesizările unui parlamentar vâlcean,

Luna trecută, deputatul PSD Aurel Vlădoiu a adresat o întrebare ministruului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, pe tema stopării pescuitului ilegal pe râul Olt: „Cele mai recente date oficiale arată că în lunile decembrie 2013 şi ianuarie 2014 s-au constatat zeci de infracţiuni de braconaj piscicol pe râul Olt, pe teritoriul judeţului Vâlcea. Braconierii au metode din ce în ce mai ingenioase pentru a pescui ilegal, printre care ostia, sacul, diferite tipuri de plase, priponul, setea monofilament, prostovolul, ţepoaica. De foarte multe ori, aceste metode se bazează pe rănirea peştelui. Nu mai vorbim de instalaţii electrice improvizate sau recurg la substanţe otrăvitoare, care dăunează foarte mult mediului acvatic. În concluzie, stimată doamnă ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi soluţiile de rezolvare”.

Zilele trecute, a venit răspunsul referitor la interpelarea deputatului Vlădoiu, înregistrată la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură prin care solicita informaţii cu privire la stoparea pescuitului ilegal pe râul Olt: „Judeţul Vâlcea, din punct de vedere al apelor montane colinare şi de şes, deţine 13.000 ha luciu de apă, fiind practic a doua suprafaţă din ţară, după Delta Dunării, în zonele riverane acestor bazine acvatice, locuiesc de o viaţă, familii care au trăit şi trăiesc din pescuit recreativ/sportiv sau comercial. Numai în zona acumulării Drăgăşani sunt cantonate circa 1000 familii de rudari care timp de 3 luni pe an, pescuiesc cu discernământ, prin diferite metode tradiţionale, amestecul speciilor de apă dulce. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, prin filiala regională Oltenia cu punctul de lucru la Calafat, în baza Ordinului nr. 128/2012 pentru aprobarea normelor privind accesul la resursa acvatică vie din domeniul public al statului, a autorizat un număr de 60 persoane (proprietari de ambarcaţiuni înmatriculate şi operatori) pentru a putea desfăşura activităţi de pescuit comercial. Modul cum pescuiesc şi trasabilitatea materialului piscicol din punctele de acostare către centrele de primă vânzare, este monitorizată, prin sondaj, de inspectorii ANPA. Conform Ordinului ministrului delegat nr.1318/2013, privind reglementarea efortului de pescuit şi a cotelor din TAC (captura totală admisă) a fost stabilit numărul de ambarcaţiuni. În lunile decembrie 2013 şi ianuarie 2014, inspectorii teritoriali ANPA, împreună cu reprezentanţii instituţiilor colaboratoare, în urma controalelor desfăşurate, au constatat şi întocmit dosare penale pentru infracţionalitate acvatică, în baza OUG nr. 23/2008 actualizată. Activitatea de inspecţie şi control pe râul Olt se va desfăşura în continuare, astfel încât să se reducă până la eliminare utilizarea instalaţiilor electrice sau a uneltelor interzise prin lege, cum ar fi plasele monofilament. De asemenea, pentru perioada următoare, pentru stoparea braconajului se are în vedere scoaterea de pe autorizaţiile de pescuit a uneltelor de tip prostovol, cârtise, vârşe, precum şi excluderea persoanelor autorizate care au condamnări şi amenzi administrative pentru infracţiuni ce fac atingere legii pescuitului pe o perioadă de trei ani. Prin activitatea de inspecţie şi control, corelată cu modificarea şi completarea cadrului legislativ actual, Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură au în vedere păstrarea unui echilibru permanent al ecosistemului acvatic, a biotopului şi biocenozei de pe tot arealul acvatic vâlcean”.

3 Responses to Ministrul delegat al Apelor anunţă primele măsuri pentru stoparea pescuitului ilegal pe râul Olt

  1. NICOLAE

    Sunt promisiuni fara acoperire. Organizarea si coordonarea pescuitului in Romania este reglementata pe principia care permit orice numai protectia resursei acvatice vii nu. Administratorul unic al resursei este ANPA o structura ineficienta si pagubitoare. Cu un singur reprezentant la nivel de judet ANPA nu poate face nimic chiar daca ar dori sa faca. Continutul interpelarii este vadit electoral si departe de ceea ce se intampla in realitate. Legea pescuitului ca si oricare lege din Romania este incalcata prin tertipuri si complicitate. Pescuitul comercial este un flagel si nu o necessitate obiectiva, cum se sugereaza, iar accesul la resursa este dat de functionari publici corupti si dezinteresati de scopul si importanta mediului si resursei. Daca organe abilitate eventual Curtea de Conturi realizeaza ca pestele este bun public si este pus gratuit la dispozitia unor personae private saracirea domeniului public s-ar diminua eventual stopa.

     
  2. sorin

    Nu cred ca raspunsul apartine doamnei ministru. Oricum ineptiile prezentate ca se pescuieste cu discernamant de-o viata sunt neadevaruri crase. Lacurile de acumulare edificate cu bani publici au creat habitatul necesar dezvoltarii si conservarii resursei acvatice vii in ultimii 30-40 de ani si nu „de o viata”. Scopul investitiilor in baraje a fost producerea energiei electrice. Invocarea unor ordine date cu dedicatie in preajma campaniilor electorale nu au asigurat protectia, dezvoltarea si exploatarea durabila a resursei asa ca limbajul de lemn propagandistic prin prezentare si angajamente ete penibil si neavenit.

     
  3. Gabi

    De multi ani se vb despre stoparea branconajului dar nu se va face nimic ca deobicei.Inteleg ca foarte multe familii au o situatie precara dar la baraj la Daesti se prinde peste cu sacii,da ati citit bine cu sacii pt a se vinde in satele vecine si cum nu se poate vinde tot se da la porci si la pasari iar restul se arunca pe Olt.Acest „obicei” exista de mai bine de 15 ani si nu se schimba nimic.Este dureros dar adevarat!

     

Leave a Response