|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

TERMOFICAREA URBANĂ CENTRALIZATA ESTE CEA MAI ATRACTIVA SOLUTIE DATORITĂ LIBERALIZARII PREŢURILOR LA GAZE NATURALE 

cet_govora_orizontal

 IN CURAND MONTAREA UNEI CENTRALE DE APARTAMENT PE GAZ VA FI CEA MAI COSTISITOARE SI INEFICIENTA SOLUTIE ALEASĂ

 Scumpirea gazului natural ca urmare a liberalizarii pretului va fi resimtita puternic de 90% din populatie, masura fiind inevitabila.

Daca se va continua exploatarea gazului in conditiile actuale, in 5 ani rezervele se vor diminua si vom ajunge sa importam 80% din necesar, iar scumpirea va fi si mai drastica.Preturile de import sunt in jur de 400-450 de dolari mia de metri cubi, iar gazul din productia interna este in jur de 150-180 de dolari mia de metri cubi, deci o diferenta foarte mare.
Pentru ca liberalizarea brusca totala ar fi dus la o crestere rapida a pretului intern pana in apropierea celui de import se aplica o schema graduala de crestere a pretului, astfel incat lumea sa simta mai putin efectul imediat.

Exista scenarii dure in privinta impactului asupra populatiei pe care il va avea aceasta prima etapa de liberalizare.
Preturile vor creste foarte mult si va resimti acest lucru o parte mai mare a populatiei decat ar fi resimtit-o acum 15 ani, pentru ca pretul gazului fiind foarte mic, multa lumea a facut gresala de a se debransa de la reteaua de termoficare si si-a instalat centrale termice cu gaz. Asa ca vor fi afectati si oamenii cu venituri medii sau chiar peste medii, nu numai cele 10-15 procente de populatie foarte saraca. Vor fi afectati probabil 90% din consumatori.

Consumatorii vulnerabili, inclusi intr-o baza de date

Calendarul de liberalizare a pietei gazelor cuprinde dereglementarea totala pentru consumatorii casnici începand cu 31 decembrie 2018. De la acea data, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plati tarife reglementate.
Consumatorii vulnerabili vor fi inclusi intr-o baza de date care urmeaza sa fie realizata in cursul acestui an si vor fi identificati de autoritatile locale împreună cu furnizorii de energie si gaze.

Subvenţii vor mai primi doar persoanele peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeasi varsta, persoanele cu dizabilitati fizice sau mentale sau care sufera de boli grave si persoanele a caror deconectare de la retelele de gaze sau electricitate le-ar pune in pericol viata sau sanatatea.

Facilitatile nefiscale vor fi introduse de ANRE prin reglementari aplicate furnizorilor si distribuitorilor de energie si gaze.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in conformitate cu calendarul de liberalizare a pretului gazelor, agreat in 2012 de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana. gazele pentru populatie s-au scumpit cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici cu 5% de la 1 aprilie 2014,
Tot in acest an mai sunt prevazute alte doua scumpiri – la 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici.

Mai departe, în anii următori, calendarul stabilit în 2012 prevede o scumpire de 12% pe an în intervalul 2015-2018, urmând ca, la 1 ianuarie 2019, toţi consumatorii din România să plătească preţul pieţei, mai puţin cei vulnerabili, care vor beneficia în continuare de tarife reglementate.

Locuitorii Municipiului Rm-Valcea sunt mult mai norocosi faţă de cei ai altor oraşe
Locuitorii Municipiului Rm-Valcea sunt mult mai norocosi faţă de cei ai altor oraşe deoarece CET Govora a investit masiv in modernizarea si retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare urbană al oraşului. Investiţiile făcute în favoarea clienţilor urbani şi industriali au determinat ca rata cererilor de debranşare a apartamentelor de la sistemul centralizat de incălzire să fie contrabalansată de cererile de rebranşare. Finalizarea contorizării apei calde de consum si a agentului termic de incălzire la nivelul asociaţiilor , precum şi realizarea programului de reducere a pierderilor pe circuitele secundare ,plasează Rm-Vâlcea în rândul oraşelor cu cel mai mic pret al energiei termice din România. Calitatea serviciilor oferite de CET Govora prin Directia de Termoficare Urbană, dar şi pretul scazut al energiei termice, au sporit atractivitatea conceptului de termoficare urbană pe piaţa locală , aceasta fiind în mare măsură stabilizată.

In prisma scumpirii masive a gazului in următorii 3 ani dar mai ales după 31 decembrie 2019, datorate liberalizarii preturilor si restrangerea drastică a subventiilor, proprietarii de locuinte racordate la reţeaua de termoficare din Municipiul Rm-Vâlcea vor simti mult mai putin sau chiar deloc aceasta crestere de pret faţă de cei care detin centrale de apartament pe gaz.

Prevăzand această scumpire masiva a gazului din anii următori, CET Govora si a modernizat si adaptat instalaţiile având posibilitatea de a utiliza independent oricare din resursele energetice primare clasice (cărbune energetic, lignit şi gaze) avand in prezent o elasticitate in functionare deosebită. Practic CET Govora detine agregate care pot functiona pe carbune energetic- lignit si suport de ardere gaze naturale intr-un procent foarte mic sau păcură.

Totodată pentru a minimaliza costurile de achizitie a carbunelui necesar producerii de energie electrică si termică CET Govora se află in linie dreaptă cu achizitionarea Exploatarii Miniere de la Berbesti , aceasta urmand a fi finalizata pâna la 1 iulie.

Leave a Response