|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Scandal la Oltchim între sindicalistul Corneliu Cernev și administratorul judiciar, Bogdan Stănescu! 

oltchim

scrisoare_oltchim_interior

 

În timp ce aproximativ 2.000 de angajați de la Oltchim așteaptă cu sufletul la gură licitația de privatizare a combinatului vâlcean, administratorul special Bogdan Stănescu se războiește cu liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev. Stănescu a redactat o scrisoare adresată tuturor salariaților, pe care a răspândit-o prin e-mail, în care acuză „un lider de sindicat”, al cărui nume nu îl divulgă în mod direct, că promovează cu rea-credință zvonuri neadevărate, menite să saboteze tot ceea ce se face „pentru a salva Oltchimul”.

Administratorul special a apelat însă la „capacitatea de înțelegere” a salariaților combinatului, întrucât, printr-un artificiu de citire a scrisorii pe verticală, inițialele fiecărui paragraf dezvăluie numele liderului de sindicat la care se face referire: CERNEV. Practica abordată de Bogdan Stănescu amintește de celebra poezie publicată în „Scânteia”, prin care șeful unui prestigios institut a dorit să îi aducă un omagiu lui Nicolae Ceaușescu: fiecare vers începea cu una dintre litere numelui fostului dictator. „Cineva” a tăiat însă trei versuri, iar în loc de „CEAUȘESCU NICOLAE”, acrostihul rezultat a fost „CEAUȘESCU O LAE”.

Printre cele mai grave acuzații făcute de administratorul special Bogdan Stănescu la adresa liderului de sindicat se numără sabotarea combinatului, boicotarea tuturor eforturilor care se fac pentru finalizarea negocierilor privind finanțarea Oltchim și chiar înlăturarea potențialilor investitori. Mai grav, potrivit lui Stănescu – fostul consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, numit anul trecut în funcția de administrator special – partenerii externi ai combinatului au cerut explicații și au dorit chiar să anuleze comenzile și contractele încheiate cu Oltchim, din cauza zvonurilor lansate de Cernev.

„Vreau să vă comunic că acum când toți, atât potențiali investitori, partenerii noștri de discuții pentru finanțarea Oltchim, cât și clienți ai Oltchim, sunt cu ochii ațintiți spre noi, acum când șansele de redresare a Oltchim sunt din ce în ce mai reale, nu ne putem permite să promovăm zvonuri și afirmații, aruncate fără o rațiune logică de un lider de sindicat (al cărui nume nu îl pot pronunța, dar cu siguranță, bazându-mă pe capacitatea fiecăruia dintre dumneavoastră de înțelegere, consider că veți ști cine este promotorul acestor zvonuri) care datorită interviurilor defăimătoare la adresa Oltchim, în mass-media locală, conducerea Combinatului a trebuit să clarifice și să răspundă solicitărilor partenerilor noștri externi ce doreau să anuleze comenzile și contractele încheiate cu noi. Producția lor depinde de producția noastră și nu pot avea încredere într-un furnizor care astăzi este, iar mâine s-ar putea să dispară (așa cum, în mod irațional și periculos, încearcă unii să acrediteze această idee)”, a precizat Bogdan Stănescu, în scrisoarea adresată salariaților.

Liderul de sindicat, acuzat că a propus concedieri masive

Totodată, așa cum reiese din documentul în posesia căruia a intrat ZIUAnews, liderul de sindicat ar fi anunțat, nefondat, că „vor fi disponibilizați 1.000 de angajați, iar din iunie nu se vor mai acorda salariile”. Administratorul special a susținut însă că zvonul privind concedierile în masă se bazează, de fapt, pe o propunere făcută chiar de Corneliu Cernev, care le-a sugerat lui Bogdan Stănescu și unuia dintre reprezentanții administratorilor judiciari să calculeze „ce economii s-ar face dacă 1.000 de oameni pleacă acasă și cu recomandarea să o aplicăm începând cu persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”.

„Pentru a clarifica și infirma toate aceste zvonuri, doresc să menționez că într-o discuție cu respectivul lider de sindicat, alături de un reprezentant al Administratorilor Judiciari, purtată în luna aprilie pe marginea unor nemulțumiri generate de noua organigramă a Oltchim și de reducerea numărului de funcții în cadrul societății, acesta (liderul de sindicat) a venit cu o propunere să calculăm ce economii s-ar face dacă 1000 de oameni pleacă acasă și cu recomandarea să o aplicăm începând cu persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Eu, personal, consider că această recomandare este împotriva a tot ceea ce facem noi la acest moment, a tuturor eforturilor depuse de echipa managerială a societății”, se arată în scrisoare.

Cernev: Am convenit să încetăm cu atacurile

Contactat de reporterii ZIUAnews, Corneliu Cernev a explicat împrejurările care au condus la situația tensionată dintre el și administratorul special. Potrivit liderului de sindicat, totul a plecat de la faptul că i-a făcut cunoscute ministrului Constantin Niță mai multe practici „neortodoxe” ale lui Bogdan Stănescu, precum angajarea pe posturi de directori a trei persoane apropiate administratorului special, remunerate cu sume mari de bani. Stupefiant a fost însă faptul că liderul de sindicat a decis, împreună cu administratorul special, să nu se mai acuze reciproc. Cu alte cuvinte, chiar dacă până acum Cernev susține că și-a făcut datoria de a semnala neregulile din combinat, în calitate de lider de sindicat, acum a decis să tacă, ca să se încheie „discuția”. „Am făcut un comunicat în combinat prin care am arătat că administratorul special, fiind deranjat de criticile mele la adresa domniei sale în fața domnului ministru, face niște acuzații nefondate vis-a-vis de liderul de sindicat și de tot ceea ce spune acolo. Am avut o discuție cu dumnealui lunea trecută și am convenit să încetăm cu atacurile unuia la adresa altuia și cu asta am încheiat discuția. Eu i-am făcut mai multe acuze în fața domnului ministru, am făcut și o hârtie domnului ministru cu toate aceste acuzații: și-a adus persoane pe care le-a angajat în combinat după intrarea în insolvență, pe care le-a pus pe posturi de directori și le-a plătit cu 80 de milioane, și-a angajat șofer, vine o singură dată la două săptămâni la combinat. A angajat trei persoane pe posturi de director. Două dintre ele au plecat la vreo șase-șapte luni, una a rămas și acum. Acum și-a luat și prerogative de director general”, a declarat Corneliu Cernev.

Referitor la acuzațiile pe care i le-a adus Bogdan Stănescu, potrivit cărora Cernev a răspândit zvonuri nefondate cum că 1.000 de persoane urmează să fie disponibilizate, liderul de sindicat ne-a spus: „Nu este un zvon. Este o adresă pe care domnul ministru a dat-o unui deputat de Vâlcea, în urma demersurilor făcute de noi, semnată, ștampilată, din care reiese că dacă nu vom avea investitori, în urma planului B urmează și o restructurare”. Trebuie precizat faptul că, în urma analizării întrebărilor și interpelărilor făcute de deputații vâlceni pe marginea situației de la Oltchim, în niciun răspuns dat de ministrul Constantin Niță nu se specifică faptul că 1.000 de persoane ar urma să fie disponibilizate, ca măsură a unui plan de rezervă, în cazul în care nu s-ar găsi soluții de revitalizare a combinatului chimic vâlcean.

Cernev, la somn în timpul serviciului

Potrivit informațiilor deținute de ZIUAnews și afirmațiilor făcute de angajații de la Oltchim pe site-ul www.petitieonline.com, Corneliu Cernev – poreclit de angajații combinatului „Gigel Frone”, cunoscutul participant de la „Românii au talent” -, a fost surprins dormind în timp ce trebuia să lucreze. Mai mult, acesta ar fi fost îmbrăcat chiar în pijamale. Corneliu Cernev deține funcția de dispecer, fiind practic responsabil de monitorizarea activității din combinat, iar în cazul în care ar fi vreo defecțiune, el este cel care coordonează angajații din secțiile Oltchim.
Corneliu Cernev a devenit liderul sindicatului Victoria, format imediat după plecarea lui Constantin Roibu de la conducerea combinatului chimic vâlcean. De-a lungul activității sale sindicale, a fost deseori acuzat că ar fi partizanul administratorilor judiciari ai Oltchim și că nu ar apăra drepturile salariaților, așa cum se cuvine unui lider al angajaților. (ziuanews.ro)

Leave a Response