|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Varsanufie, întronizat arhiepiscop al Râmnicului 

Varsanufie intronizare

 

Varsanufie Prahoveanul a fost întronizat duminică arhiepiscop al Râmnicului, acesta primind cârja arhiepiscopală, mantia, crucea și mitra.

Varsanufie devine astfel al 42-lea cap al bisericii vâlcene și al doilea arhiepiscop al Râmnicului.

La ceremonia de întronizare au participat peste 1.000 de credincioși, foarte mulți clerici din județ, dar și membri ai Sfântului Sinod.

Varsanufie va lua numele de Varsanufie Gogescu și a fost ales să conducă destinele Arhiepiscopiei Râmnicului după ce fostul arhiepiscop Gherasim Cristea a trecut la cele veșnice pe 9 aprilie în acest an.
***

Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968 în București.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obținut titlu de doctor în teologie în urma susținerii tezei de doctorat cu tema „Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfântului Grigorie Palama”.

În anul 1998 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din București. Între anii 1999-2006 a fost starețul acestei mănăstiri, unde a inițiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță și de construire a unui lumânărar în mozaic.

Între anii 1999-2001 a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura Prahoveanul.

În anul 2007 a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În calitate de episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin și Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, Sf. Stefan cel Mare, Jilava, Vlădiceasca și Ciorogârla II.

A desfășurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) și profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului București. Din anul 1998 este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din București.

Varsanufie Prahoveanul a fost redactor la revista de apologetică ortodoxă Martyria (1993-1996), a editat revista pentru copii ”Floarea Darurilor” (1994-1997) iar din anul 2001 este vicepreședintele Colegiului de redacție al revistei Mitropoliei și Dobrogei „Glasul Bisericii”.

A publicat mai multe articole și studii în revistele „Glasul Bisericii” și „Mitropolia Olteniei” și este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: „Trei Crai”, „Martiriul Sfântului Gheorghe” și „Moartea lui Iuda”.

În perioada în care a fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea și editarea unei cărți de rugăciuni și a Sfintei Liturghii în limba romanes, destinate comunităților de romi din România și s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conținut religios, dintre care menționăm: „Cântări din perioada Triodului și Penticostarului”, „Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica”, „Slujba Sfinților Români”, „Viața Sfintei Maria Egipteanca” potrivit Agerpres.

2 Responses to Varsanufie, întronizat arhiepiscop al Râmnicului

  1. a

    alt imbuibat la patriarhie

     
  2. ilina filoteiu

    asta crezi pisilica

     

Leave a Response