|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Tăieri masive de copaci în “cel mai sălbatic sector al Carpaţilor româneşti” – Fotografiile unui alpinist 

taieri paduri

“Tăieri masive pe versantul sudic al muntilor Făgăraș. Poze din 27 mai 2014, când tăierile erau in desfășurare”, a scris într-o postare pe Facebook Adrian Vălean, alpinist sibian. Alpinistul a făcut fotografii despre defrişarea pe versantul estic din culmea Zănoaga Cainenilor, pe treimea ei superioară. “Nu am mai multe detalii, eu eram doar in trecere pe acolo”, a declarat Vălean pentru TOTB despre tăierile de copaci desfăşurate pe câteva hectare.

 

3

 

Pe baza coordinatelor GPS date de Adrian Vălean (N45 33.636 E24 21.832), am aflat că teritoriul de exploatare aparține sitului ROSCI0122 – Situl Natura 2000 Munţii Făgăraş.

 

erdo

 

De pe pagina Natura 2000, aflăm că acest sit “include cel mai înalt și sălbatic sector al Carpaților Românești, cu una dintre cele mai mari extensii ale reliefului glaciar și periglaciar, cu o vastă suită de unități peisagistice unice, cu condiții ecologice specifice ca urmare a diversității geologice, pedologice și climatice reflectate în biodiversitatea foarte ridicată a acestei zone. În acest masiv muntos se află fragmente reprezentative de păduri naturale virgine și cvasivirgine – astăzi practic dispărute din Europa – care polarizează o diversitate biologică terestră deosebită. Munții Făgăraș oferă habitate excelente pentru populații viabile de urs, lup, râs și capră neagră. De pe teritoriul sitului propus a fost capturată o femelă de capră neagră apreciată ca fiind cel mai mare exemplar din lume – 126 puncte CIC (1993 – Valea Arpășel, jud. Sibiu). Tot aici a fost capturat un exemplar de lup cotat ca record mondial (1978 – Valea Arpășel, jud. Sibiu).”

 

4

5

 

Redacția TOTB a solicitat Ocolului Silvic, care are situl în custodie, informații si documentația referitor la activitatea de silvicultură desfășurată pe acest teritoriu. Vom reveni curând cu detalii. (totb.ro)

 

2

 

Leave a Response