|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

DNA a început urmărirea penală în cazul Harinvest Râmnicu Vâlcea 

harinvest_poza_90231200

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ar fi început urmărirea penală în cazul furtului de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) care au fost încărcate de la Depozitarul Central fără autorizare de la deskul societăţii de brokeraj vâlcene Harinvest şi vândute fără ştirea proprietarului pachetului. Victima furtului de acţiuni, Aurel Marinescu, în vârstă de 72 de ani, ne-a declarat că a fost informată ieri de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA că procurorii efectuează urmărire în acest caz sub aspectul infracţiunilor prevăzute la articolele 12 şi 13 (2) al Legii anticorupţie 78/2000. Acestea prevăd pedepse de la 1 la 5 ani pentru fapte care implică efectuarea de operaţiuni financiare şi pentru care sunt obţinute foloase necuvenite şi, respectiv, de la 3 la 15 ani pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul obţine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Marinescu sesizase DNA încă de la sfârşitul lunii aprilie a.c. împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Depozitarului Central după ce spusese că îşi pierduse încrederea în instituţiile pieţei de capital. DNA a redirecţionat la începutul lunii trecute cazul spre Serviciul Teritorial Piteşti al instituţiei pentru verificarea şi lămurirea celor prinse în sesizare. Cercetările preliminare ale procurorilor de acolo par a indica faptul că există temeiuri serioase pentru a suspecta existenţa unor fapte de corupţie în această speţă începând urmărirea penală. Fără a fi client al Harinvest, Marinescu a fost furat de pachetul său de acţiuni FP pe data de 22 august 2013, la doar câteva ore după ce solicitase un extras de cont. „Am fost tâlhărit pur şi simplu”, declara victima pentru Curierul Naţional la jumătatea lunii februarie, la doar două săptămâni după ce a aflat de volatilizarea acţiunilor.

 

Doar procurorii mai pot interveni unde au eşuat instituţiile pieţei de capital

 

„Numai DNA mai poate face lumină în acest caz”, declara pentru noi Marinescu, victima furtului de acţiuni cu prejudiciu de aproximativ 800.000 de lei, plângându-se că timp de mai multe luni de zile doar a fost dus cu vorba de instituţiile pieţei de capital. Nici la ASF şi nici la Depozitarul Central acesta nu a găsit disponibilitate pentru aflarea a ceea ce s-a întâmplat şi găsirea unei modalităţi de recuperare a prejudiciului, ceea ce i-a ridicat păgubitului suspiciuni asupra celor două instituţii. El a făcut, în consecinţă, sesizare penală la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce deja pe rol se afla o anchetă a procurorilor DIICOT. „Întrucât ASF a dat dovadă de neglijenţă sau chiar rea-credinţă în exercitarea activităţilor de supraveghere şi control în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de SSIF Harinvest pe piaţa de instrumente financiare, acest fapt ce atrage răspunderea directă a acestei autorităţi pentru prejudiciul cauzat subsemnatului de către intermediarul de tranzacţii de valori mobiliare care nu a fost corespunzător supravegheat, controlat şi sancţionat”, se spune în plângerea penală depusă la sfârşitul lunii aprilie a.c.

 

Pedepse de până la 15 ani de închisoare

 

DNA a început urmărirea penală în cazul sesizat de Aurel Marinescu, aceasta vizând, potrivit informării primite de reclamant, infracţiunile prevăzute la articolele 12 şi 13 (2) ale Legii anticorupţie 78/2000. Articolul 12 prevede că „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.” Articolul 13, alineatul 2, invocat de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA menţionează că „infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.”

 

Ce acuză reclamantul împotriva ASF

 

Investitorul păgubit reclama că ASF a ignorat semnalele existente încă din 2012 cu privire la anomalii sau chiar posibile fraude în activitatea casei de brokeraj vâlcene. „Anomaliile din volumele operaţiunilor sell-out consemnate în ultima parte a anului 2012 între Harinvest şi BCR au ridicat suspiciuni şi au determinat Depozitarul Central ca, în ianuarie 2013, să sesizeze prin decizie a Consiliului de Administraţie supraveghetorul pieţei, ASF, însă această autoritate nu a luat niciun fel de măsuri pentru a opri activitatea frauduloasă a Harinvest, ci, dimpotrivă, măsurile luate au fost în sensul relaxării derulării tranzacţiilor, prin modificarea Codului Depozitarului şi înlăturarea obligaţiei acestuia de a verifica existenţa acordului scris al clienţilor la vânzarea acţiunilor”, se mai spune în adresa către DNA obţinută de Curierul Naţional. Dacă ASF ar fi efectuat controale periodice sau inopinate la casa de brokeraj, poate şi cazul furtului milionului de acţiuni FP ar fi putut fi evitat, consideră Marinescu. „Lipsa oricărui control al ASF la SSIF Harinvest pe parcursul anului 2013 a permis acesteia continuarea operaţiunilor bănuite a fi neregulamentare, ceea ce atrage atât complicitatea tuturor celor care au avut cunoştinţă de acest caz, cât şi dreptul celor păgubiţi de a fi dezdăunaţi de toţi cei responsabili de săvârşirea furtului şi de neglijenţa sau refuzul de a exercita atribuţiile de supraveghere şi control al Harinvest”, conchide documentul citat. Marinescu a declarat că este nemulţumit şi de Depozitarul Central şi de răspunsurile oficialilor acestei instituţii unde erau înregistrate acţiunile sale înainte de furtul din august 2013. „Vor să se spele pe mâini. Încearcă să arunce toată vina pe ASF”, a spus Marinescu.

Sursa: curierulnational.ro

Leave a Response