|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Cristian Buican îl tamponează din nou pe Ion Cîlea! Minciuni oficiale sau manipulări PSD-iste? 

Cilea_Buican_USL

 

În ultimele zile, din spectrul guvernamental, au sosit două lovituri puternice date economiei şi turismului vâlcean: închiderea Transalpina pentru circulaţia publică şi posibila sistare a cărbunelui începând cu 14 iulie de la Miniera Berbeşti către CET Govora. Cele două anunţuri au fost făcute de persoane oficiale, asumate public ca şi apropiaţi ai premierului Victor Ponta. În ambele cazuri, oficialităţile judeţului Vâlcea, prin Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea şi respectiv Instituţia Consiliului Judeţean, au reacţionat, transmiţând mesaje publice optimiste, în totală contradicţie cu anunţurile oficiale făcute de directorii celor două instituţii naţionale cu atribuţii în domeniul rutier şi respectiv cel minier. Care este adevărul, nimeni nu ştie! În mod normal, clarificări oficiale sunt necesare şi mincinoşii trebuie să plece, nefiind acceptabil să plătim din bani publici dezinformări de partid şi manipulări ieftine.

Oficial închisă, neoficial…deschisă!

Anunţul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) de închidere a unui tronson din DN 67C Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă oficial al instituţiei şi asumat public de declaraţiile oficiale ale directorului general al CNADNR, Narcis Ştefan Neaga. În urma reacţiilor publice vehement critice la adresa acestui anunţ, Prefectului Judeţului Vâlcea a transmis presei vâlcene două comunicate de presă prin care anunţă „triumfalist” că, citez: „Având în vedere necesitatea accesului de circulaţie pe drumul Transalpina din toate punctele de intrare, respectiv ieşire a carosabilului, prefectul judeţului Vâlcea, domnul Dumitru Nicu CORNOIU, a avut o discuţie cu domnul Narcis Ştefan NEAGA, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. În urma acestei discuţii s-a clarificat, prin poziţia directorului general, necesitatea marcării zonelor periculoase, accidentogene, care pot provoca prejudicii persoanelor care circulă în zona respectivă.” şi că „în urma parcurgerii traseului Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului s-a constatat că drumul este accesibil autovehiculelor de mic tonaj.” Acelaşi tip de anunţ au transmis public şi autorităţile din judeţul Gorj, afectate şi ele de decizia CNADNR. Contrar celor două puncte de vedere asumate de oficiali din judeţele Vâlcea şi Gorj, directorul general al CNADNR şi Ministrul delegat pentru Turism au recunoscut că oficial drumul este închis, iar cei care se încumetă să meargă pe acest drum o fac pe propria răspundere, recunoscând faptul că STATUL ROMÂN nu este în stare să asigure siguranţa rutieră a participanţilor la trafic pe un drum naţional, cel mai important şi vizitat obiectiv turistic din centrul României.

În această situaţie total anormală, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican atrage atenţia că prin acţiunile reprezentanţilor instituţiilor statului se pun în pericol atât vieţi omeneşti cât şi posibilitatea de dezvoltare a unor programe integrate de turism în zonă. Nici un investitor serios nu va veni să investească în zonă când cel mai important obiectiv turistic este închis oficial dar deschis neoficial. Pe această cale, deputatul Cristian Buican solicită asumarea publică, unitară, a unui punct de vedere al tuturor instituţiilor statului legat de acest subiect, precum şi demararea urgentă a procedurilor necesare pentru finalizarea acestei investiţii, repetarea acestui scenariu de nesiguranţă şi bâlbâială şi la anul fiind probabilă dacă nu se iau măsuri încă de acum.

„Statul român a ajuns într-o situaţie critică, din cauza incompetenţei reprezentanţilor PSD care conduc instituţii importante. În prezent, Transalpina este oficial închisă, de către CNADNR şi neoficial deschisă de către Instituţia Prefectului Vâlcea şi autorităţile judeţene din Gorj. E o nebunie totală. Se contrazic instituţiile statului între ele de parcă ar fi la concurs. Din păcate, acest tip de comportament şi declaraţiile oficiale ale reprezentanţilor oficiali ai statului sunt iresponsabile şi contraproductive. În loc să îşi ceară scuze pentru inconvenientele create şi să se asigure că la anul această investiţie va fi finalizată şi se va putea circula în siguranţă pe acest DN, ei se ceartă ca ţaţele şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea asupra siguranţei rutiere a cetăţenilor. Din cauza acestor acţiuni nu avem noi turişti şi investitori în turism” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Uite cărbunele, nu e cărbunele!

O situaţie similară ca cea legată de Transalpina se regăseşte şi în cazul livrărilor de cărbune de la Miniera Berbeşti către CET Gogora şi a realizării Complexului Energetic Vâlcea. După ce reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au anunţat că din 14 iulie se va sista livrarea de cărbune către CET Govora, Instituţia Consiliului Judeţean, prin vocea lui Ion Câlea, anunţa că s-a ajuns la un acord de eşalonare a plăţilor şi astfel sistarea iminentă a cărbunelui nu va mai avea loc. Contrar acestui anunţ, directorul diviziei miniere a Complexului Energetic Oltenia, domnul Aurel Medinţu afirmă că „La Berbeşti, va înceta activitatea pe 14 iulie, dacă nu încep să plătească, că nu au cum să plătească toate creanţele pe care le au la noi. Practic, s-au obişnuit să primească cărbune fără să plătească. Ba mai mult, declarativ sunt foarte încântaţi de ideea de a prelua Cariera Berbeşti dar senzaţia noastră este că cei care pun beţe în roate sunt oamenii de acolo. El (cu referire la Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea) doar vorbeşte, dar greutăţile care apar în divizare şi trecerea carierei la centrala Govora, senzaţia noastră este că apar tocmai din zonă, că doar declarativ vor să facă acest complex.”.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican susţine că nerealizarea Complexului Energetic Vâlcea prin preluarea minierei Berbeşti de către CET Govora va afecta negativ ce a mai rămas din activitatea economică din judeţul Vâlcea şi îi somează public pe reprezentanţii Instituţiei Consiliului Judeţean, pe reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi pe reprezenatnţii Ministerului Economiei să trateze cu maximă seriozitate acest subiect. În opinia parlamentarului liberal Cristian Buican acuzele aduse de directorul diviziei miniere a Complexului Energetic Oltenia, domnul Aurel Medinţu conform cărora se pun beţe în roate realizării Complexului Energetic Vâlcea din zona Consiliului Judeţean Vâlcea sunt extrem de grave şi necesită clarificări, din partea tuturor instituţiilor implicate.

„Acuzele de sabotare a proiectului de înfiinţare a Complexului Energetic Vâlcea în care este vizat domnul Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea, prin vocea domnului Aurel Medinţu, directorul diviziei miniere a Complexului Energetic Oltenia sunt extrem de grave. Eu am atras atenţia încă din primăvară că am semnale că reprezentanţii CJ Vâlcea pun piedici premedidate acestui proiect, însă nimeni nu m-a crezut. Din păcate, se pare că şi în această privinţă am avut dreptate. M-am săturat de incompetenţa şi reaua-voinţă a celor de la PSD. Sper ca cei de la Ministerul Economiei să fie mai înţelepţi şi să finalizeze, cât mai repede, actele necesare înfiinţării acestui complex” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Leave a Response