|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Pe urmele banilor lui Voiculescu. Sursele mai putin stiute ale puterii sale 

camelia-dan-voiculescu

 

 

Dan Voiculescu inainte de intrarea in sala de judecata
Foto: Hotnews
 Dan Voiculescu se confrunta, in ultimele saptamani, cu o serie de dezvaluri despre afacerile sale, despre metodele de actiune si paienjenisul de retele care l-au ajutat sa-si asigure venituri importante. Aceste afaceri mai putin stiute reprezinta, alaturi de imperiul sau mediatic, sursele puterii sale. In ultimele saptamni au aparut patru noi scandaluri si tot atatea potentiale dosare: acuzatii de santaj, afacerea cu terenuri de la Giurgiu, afacerile cu Academia si un contract investigat chiar de corpul de control al premierului Ponta.

1. Afacerea cu terenuri de la Girugiu. Pe data de 2 iulie, jurnalistul Robert Turcescu publica pe blogul sau trei documente din care rezulta, sustine jurnalistul, metoda prin care Dan Voiculescu ar fi reusit „sa se acopere” legal pentru arendarea prin metoda „concurs restrins de oferte” a 2600 de hectare de teren din Giurgiu. Ar fi vorba despre terenuri extrem de valoroase, cu productivitate mare si sisteme de irigatii, pentru care se platesc redevente mici.  Robert Turcescu sustine ca acest lucru a fost posibil cu complicitatea Agentiei Domeniilor Statului si a Ministerului Agriculturii care au modificat setul de proceduri in vigoare la acea vreme eliminand limita de 100 de hectare care puteau fi arendate prin metoda „concurs restrans de oferte”. Jurnalistul a continuat seria de dezvaluri pe blogul sau si la B1 TV aproape zilnic, publicand noi informatii prin care incearca sa demonstreze paienjenisul de afaceri cu statul si reteaua sa de oameni. „Tentaculele lui Voiculescu în Mureş. Alte afaceri cu terenuri ADS şi bani europeni. Plus un coleg de facultate şi de turnătorii la Securitate”, publica Turcescu pe blog pe data de 11 iulie. Este vorba despre un nou „contract de concesiune pe 20 de ani pentru mai mult de 92 de hectare in Mures, luate prin atribuire directa de la ADS (Agentia Domeniilor Statului) in 18 noiembrie 2005 (Partidul Conservator era la guvernare cu Alianta DA, ministru al Agriculturii era Gheorghe Flutur- PDL, prim-ministru Tariceanu).” Întrebat despre ancheta postului B1 TV, care sustine că ar avea terenuri în Călărași și Giurgiu, Voiculescu a precizat: ”Este defăimare și cineva trebuie să răspundă juridic pentru această situație, poate chiar și postul dumneavoastră de televiziune ( i-a spus reporterului B1 TV n.r.)”.

2. Un nou dosar de santaj. Pe data de 3 iulie procurorii DNA au anuntat deschiderea unu nou dosar impotriva lui Dan Voiculescu, acesta fiind acuzat de santaj. „Inculpatul VOICULESCU DAN a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa pe care in fapt il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditar. Sub aceasta amenintare, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totala de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia”, se arata in ordonanta de punere sub control judiciar a lui Dan Voiculescu. Presa a scris ca denuntatori in acest dosar ar fi actionarii companiei Romaqua, Nicolae Palfi si Octavian Cretu, precum si omul de afaceri Nelu Iordache. Mircea Badea a anuntat intr-o emisiune la Antena 3 ca un alt denuntator in dosar sau martor al procurorilor este Mihai Craiu, fost director general al trustului Intact, dar acesta a negat orice legatura cu acest dosar. Dan Voiculescu a respins acuzatiile, afirmand ca nu-l cunoaste pe Nelu Iordache si ca totul e „o facatura”. „Pe Nelu Iordache l-am cunoscut acum 20 de ani. De atunci nu l-am mai văzut. Cum poţi să şantajezi un om dacă nu ne-am întâlnit. Atunci vroia să intre la AOAR, erau 30 de oameni acolo. Pe al doilea nici măcar o dată nu l-am văzut. E o făcătură”, a declarat Voiculescu.

3. Afaceri cu terenurile Academiei. Pe data de 11 iulie, jurnalistul Robert Turcescu publica pe blog noi dezvaluiri: „Incredibil, dar adevărat: Voiculescu şi-a arendat Academia Româna! Documente uluitoare, publicate in premieră”. HotNews.ro a scris afacerile lui Voiculescu cu Academia in noiembrie 2013. Pe data de 16 iulie DNA anunta inceperea urmaririi penale impotriva academicianului Alexandru Bogdan pentru mai multe contracte de arendare. Potrivit referatului DNA, unul dintre contractele pentru care procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de academicianul Alexandru Bogdan vizeaza arendarea a circa 2.000 de hectare catre Grupul Industrial Voiculescu si compania Grivco SA. Alexandru Bogdan a fost intrebat miercuri, la iesirea din DNA, daca a inchiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri, intre care si Dan Voiculescu, la preturi foarte mici, dar acesta a raspuns: „Categoric nu”.

4. Afacerea CoNAS. Pe data de 16 iulie, tot ziaristul Robert Turcescu publica pe blog un raport al Corpului de Control al premierul Victor Ponta legat de activitatea Comisiei de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) din perioada 01.01.2009 si pina la 31.07.2012 si despre care afirma ca, desi vizeaza mandatele guvernelor Boc si Ungureanu, este „tinut la secret” deoarece ar afecta familia lui Dan Voiculescu. Surprinzator, desi raportul arata cu degetul spre fostul sef al CoNAS, premierul Ponta i-a delagat acestuia, in 2014, atributiile de presedinte al institutiei. Totul a inceput dupa ce Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CONAS), o institutie din subordinea Secretariatului General al Guvernului, a atribuit in martie 2011 Blue Sky Turism, al carei actionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, una dintre fetele lui Dan Voiculescu, un contract de 2,5 milioane de euro, care avea ca obiect organizarea mai multor deplasari in strainatate. Cu o parte din acesti bani europeni, CoNAS a trimis peste 100 de oameni in Spania pentru a acumula expertiza in acreditarea spitalelor. Un grup, mult mai restrans, format exclusiv din angajati CoNAS si inalti demnitari, a strabatut Pamantul de-a lungul a doar 6 luni cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor, dupa cum scria si HotNews.ro.

de D.T.     HotNews.ro

Joi, 17 iulie 2014, 13:14 Actualitate | Esenţial

Leave a Response