|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

În Vâlcea au fost distruse 2000 de hectare cultivate cu grâu, porumb, legume, viţă de vie şi culturi furajere 

ploi agricultura distrugeri

 

Seria de fenomene meteorologice periculoase care au culminat cu intrarea judeţului Vâlcea sub cod portocaliu pe parcursul a trei zile marcate de precipitaţii excesive, grindină şi vijelii au provocat inundarea multor gospodării, ruperi de punţi pietonale şi compromiterea parţială sau totală a peste 2000 de hectare cultivate cu grâu, porumb, legume, viţă de vie şi culturi furajere. Ploile torenţiale au devastat nu numai localităţile de pe toată aria nordică a judeţului, de la Perişani, Boişoara, Malaia sau Voineasa şi până la Costeşti, Vaideeni şi Slătioara, ci ele s-au manifestat cu aceeaşi furie şi în sudul judeţului, la Drăgăşani, Voiceşti etc.

Evaluările comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă scot la iveală că pagubele provocate de intemperii depăşesc valorile înregistrate după toate inundaţiile care s-au produs în ultimii 25 de ani.

„Până în anul 2010, a fost în vigoare Legea nr. 381/2002 care îndrituia instituţiile din agricultură să verifice în teren şi să stabilească, urmările calamităţilor naturale, funcţie de care se acordau despăgubiri cetăţenilor care au avut de suferit din cauza fenomenelor meteorologice. În 2010, Legea nr. 381 a fost abrogată, iar prevederile sale modificate, completate şi îmbunătăţite au fost preluate de Legea nr. 281/2010. Potrivit acestui act normativ, atribuţiile privind verificarea în teren a urmărilor calamităţilor naturale nu mai revin direcţiilor agricole, aceste sarcini au trecut sub responsabilitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Întăresc această precizare deoarece mai mulţi cetăţeni păgubiţi de furia ploilor şi de inundaţii reclamă că     n-au găsit audienţa necesară la forurile agricole judeţene. Celor care au apelat, prin audienţe, la noi le-am oferit informaţii complete despre modalităţile legale de a beneficia din partea statului de despăgubiri. Constat, însă, că sunt mai mulţi oameni care au mari necazuri din cauza ploilor şi inundaţiilor şi tocmai de aceea am ales această cale de a-i sfătui cum este bine şi legal să procedeze” – a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

 

 

 

Leave a Response