|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Faţa nevăzută a inundaţiilor din Vlădeşti şi Vaideeni 

inundatii analiza

În comuna Vladesti din judetul Valcea, in urma inundatiilor de la inceputul saptamanii, patru case dintr-un cartier rezidential nou de pe malul Olanestiului au fost grav avariate, doua cazand in apa. Potrivit reprezentantilor Apelor Romane, casele cazute in apa nu respectau retragerea obligatorie fata de malul apei. In restul comunei, desi au fost inundate strazile, imaginile fiind apocaliptice, in doua zile autoritatile locale au intervenit, au curatat locul, iar urmele lasate de apa abia se mai vad. In comuna Vaideeni, cel mai afectat cartier este un cartier de rudari, construit in mare parte in zona inundabila a raului, fara autorizatie de construire, potrivit autoritatilor. Viitura a distrus circa 60 de gospodarii. In urma nerorocirii, Consiliul local a decis mutarea oamenilor din aceasta zona pe alt amplasament. Ramane insa intrebarea de ce autoritatile locale le-au permis atat dezvoltatorului din Vladesti cat si rudarilor din Vaideeni sa construiasca in zona inundabila.

 

Inundaţiile din comuna Vlădeşti

 

Comuna Vladesti se afla la circa 5 km de orasul Ramnicu Valcea si are o populatie de circa 2700 de locuitori, o parte dintre gospodarii fiind amplasate pe malul lacului Olanesti, care traverseaza zona. Potrivit primarului comunei, Sorin Ghita, in urma inundatiilor de marti, cod rosu, doua case amplasate pe malul raului au cazut in apa, digul si malul fiind rupt, iar doua sunt avariate.

Edilul spune ca au avut probleme cu inundatiile in ultimele doua saptamani, din cazua ploilor, mai multe strazi din comuna fiind inundate, iar drumurile avariate, insa alte case nu au mai fost distruse si nu au fost victime omenesti. Apogeul a fost atins marti, cand debitul raului Olanesti a crescut cu pana la zece ori. „Nu am avut victime omenesti. Au fost distruse doua case care au fost luate de ape si alte doua case care sunt partial supuse unor posibile prabusiri. In rest nici-o casa nu a mai fost avariata. Cauza principala a fost debitul imens in toata zona aceasta. Perioada de cod galben si chiar portocaliu a fost in ultimele doua saptamani. Am avut probleme in localitate cu strazile si drumurile camunale, fara sa avem victime si deteriorari de case, numai deteriorari ale drumului. In ziua de 30, am avut in urma cantitatilor imense de ploaie, debitul Olanestilor a crescut de peste 10 ori de cota lui normala. Specialistii spun ca in ultimele 200 de ani nu a avut o asemenea cota. Indiferent ce s-a proiectat pe Olanesti, in cifra de proiectare cu coeficient de siguranta maxim specialistii care au facut indiduiri de la apele romane si-au luat in calcul 300 mc pe secunda, iar in ziua de 30, cand s-a intamplat nerorocirea, debitul a ajuns la 380 mc/s”, a explicat edilul.

 

De ce au căţzut două case în apă

 

Cele doua case cazute si cele doua avariate fac parte dintr-un cartier rezidential construit in urma cu cativa ani pe malul apei. Primarul comunei si proprietarul spun ca au respectat retragerea de 15 metri fata de malul apei si au toate actele in regula, iar casele au cazut in apa fiindca debitul apei a depasit valoarea la care a fost proiectat digul. „Acesta este un cartier frumos si modern in care oamenii s-au mutat cu multa placere. Au autorizatie, s-a facut studiu geologic si a obtinut toate avizele, inclusiv cele de la Apele Romane. Cartierul a avut un singur proprietar care mai apoi a vandut casele. Studiul geo i-a spus ca poate sa construiasca cu adancimi bune de fundare. Apele Romane i-au dat o distanta minima de protectie fata de albia raului de 15 metri. Constructorul a respectat aceasta distanta. Albia era protejata de un dig de protectie din gabioane si constructii de beton. Debitul exagerat, apa de peste 5 m a Olanestiului, au rupt jumatate din pragul de protectie de pe fundul raului. Ruperea acestei jumatati a facut ca apa sa se concetreze pe malul stang. Pana atunci apa era echilibrata. Apa a rupt gabioanele si a eraodat pana s-au dus 15-20 m din mal”, a explicat primarul comunei Vladesti.

 

Dezvoltatorul locuinţelor susţine că a respectat legea.

 

„S-a respectat avizul de la Apele Romane. Am respectat intocmai regulamentul impus – 15 metri de la dig. S-a facut receptia la case. Au fost in regula. Casele au cazut din cauza apei foarte mari. Daca nu erau aceste constructii cadeau altele, ca apa venea si lua totul. Suntem oameni care ne-a placut langa apa, acesta era un raulet mic, il putea trece descult si nu ne udam la picioare. Nu putea nimeni sa conceapa ca raul va ajunge la 4-5 metri. NU s-a mai intamplat nicioadata”, a declarat Marian Neascu.

 

Localnici sunt nemultumiţi de reacţia autorităţilor

 

„A inceput sa ploua de la unu si ceva pana la trei, iar la trei a inceput nerorocirea. Autoritatile ne-au anuntat de cod rosu de inundatii, dar eu ca locatar ce sa fac, sa imi iau casa si sa plec? Nu ne-a anuntat nimeni ca o sa vina viitura. Cand am vazut ca pleaca prima casa am intrebat, erau acolo de la primarie, viceprimarul, ne-au spus „Stati doamna linistita ca nu se intampla nimic”, iar dupa 5 minute ne-a spus iesiti acum ca se rupe drumul. In prima casa care a cazut nu locuia nimeni, ca abia au cumparat-o, iar in a doua nu era nimeni acasa, ca nu aveam curent si au plecat la parinti in oras”, a spus proprietara unei casa din cartierul rezidential nou in care cele doua case au cazut in apa.

„Apa a venit pe la doua, luni, eu locuiesc aici in zona. Apa nu a intrat in casa, doar in beci. In casa m-am tinut cu bata de ea sa nu intre. Pe noi autoritatile nu ne-au ajutat cu nimic, nu au calcat pe la noi pe batatura. Nu ne-au spus ca e pericol. Am mai vazut asemenea inundatii prin 69. Nu mai stiu sa fi fost inundate si alte case in afara de ceea ce a cazut”, spune o alta localnica, Gheorghita Bosneagu Gheorghita, 71 ani.

„Eu locuiesc mai sus de casele astea. Apa a luat tot zidul pe sprijin de la noi. Autoritatile nu ne-au anuntat nimic. Am plecat la ora 12 si dupa ora doua era apa peste pod. Am asigurare. Primaria nu ne ajuta cu casa. Am fost dimineata la Primar si am cerut sa aduca sa puna niste pietre unde s-a prabusit, insa nu a venit nimeni pana acum. Mai sunt cam 4 metri pana la casa si mi-e frica sa nu cada. Acum 20 de ani cand am facut casa, nu era ca acum, nu ne-a spus nimeni ca suntem in pericol, nu stiu daca respecta regulile. Lucrez de 10 ani in Italia si pacat sa se intample asa. Muncim greu acolo. Autoritatile au facut lucrari de mantuiala.Si acum 10-14 au fost afectati ce este mai sus de pod”, spune si Andrei Prundaru, 40 ani.

 

Reprezentanţii Apelor Române susţin contrariul

 

„Din cate stiu eu, aceste case au avut sau nu au avut aviz de gospodarire de la Apele Romane. Daca a dat avizul, cine l-a dat, o sa raspunda pentru asta in fata legii. De la ultimul colt pana la albia raului trebuia sa respecte 15 metri. Am inteles ca s-au respectat cei 15 metri insa inspre albia raului a mai fost construit inca un beci de 7 metri, deci nu s-au respectat cei 15 metri”, a explicat Bavita Daniel, director Apa Olt.

Reprezentantii ai Apelor Romane spun ca fiindca nu a respectat retragerea si fiindca a realizat niste lucrari neautorizate de protectie a malurilor a fost amendat cu circa 100 milioane lei vechi.

Cei care au cumparat case in cartierul rezidential ar fi dat pana la 100.000 de euro pentru un imobil. Din cele 4 case avariate/distruse 3 aveau asigurarea obligatorie.

„Din cele 4 case, numai una nu are asigurare fiindca proprietarul o cumparase in urma cu cateva saptamani si chiar in ziua dezastrului primise banii de la banca sa isi faca asigurari si sa plateasca”, a explicat Sorin Ghita.

In restul satului, edilul sustine ca circa jumatate dintre gospodarii sunt asigurate: „Majoritatea satenilor au asigurarile obligatorii, au fost obligati sa le faca. Cred ca jumatate au asigurari, iar dupa o intamplare ca asta, majoritatea isi vor asigura locuinta. Autoritatea locala nu a sanctionat pe cei care nu au asigurare, nu am primit dispozitii in acest sens, dar cred ca se sanctioneaza singuri daca nu isi fac asigurare vazand ce se poate intampla. Despagubirea la casele asigurate este 20.000 de euro, iar cu banii acestia, oricine in tara asta isi poate face casa”.

 

Reacţia autorităţilor

 

Primarul comunei Vaidesti spune ca a facut tot ce tinea de el pentru a impiedica nerorocirea. „Am fost anuntati de autoritati de codul rosu si am luat toate masurile – au fost luate masuri la oameni sa isi protejeze cu saci de nisip intrarile in curti, am curatat rigolele, strazile. De aceea nu am avut victime omenesti. Ati vazut si d-voasta ca am curatat strazile fiindca nici nu v-ati dat seama de ce dezastru a fost aici fiindca nu mai era nimic. Nu am anuntat oamenii sa paraseasca casele fiindca nu ne-am asteptat la asemenea eveniment. Oamenii au fost doar alertati si au stat atenti. Acum consolidam malul. Cei 25 m pe care Olanestiul i-a rupt ii umple cu pietre mari de calcar. Cred ca o sa cerem bani de la Guvern pentru indiguire, cred ca 30-40 miliarde lei vechi. Casele sunt compromise, asigurarile le dau banii si isi fac in alta parte. Vom incerca sa il ajutam si pe cel neasigurat”, a explicat Sorin Ghita, primarul din Olanesti.

 

Cei de la Apele Române spun că nu aveau ce să facă în plus

 

„Debitul maxim al acestei albii de rau era de maxim 300 mc/s. In urma viiturilor si a ploilor abundente, nemaintalnite in judetul Valcea in ultimii 50-100 de ani, debitul a ajuns la 380 mc/s si a facut ravagii. Noi am ajut aparari de mal cu gabioane, aparari de fund, cu radier. Dupa cum vedeti, jumatate a fost luata de apa. Cealalta jumatate o demolam pentru a schimba cursul raului pe partea dreapta sa nu afectam si celelalte doua case ramase in picioare si cartierul de 12 case. Nu puteam face ceva in plus sa oprim haosul. Au fost puncte critice pe care le-am remediat la sesizarea primariilor. Nu pe toate, doar ca viitura a venit puternic peste valoarea proiectata. Nu ne putem pune cu furia apelor”, a declarat Bavita Daniel, director Apa Olt.

 

Inundaţiile din Vaideeni

 

Comuna Vaideeni se afla la circa 6 km de Horezu, are circa 4200 de locuitori si 1500 de gospodarii, fiind strabatuta de raul Luncavat. Cel mai afectat din aceasta comuna este catunul Atarnati, locuit in principal de rudari.

„In acest catun, viitura s-a impartit in doua si a prins casele la mijloc, ramanand oamenii izolati. Nu au fost morti, raniti, doar case avariate. Masini avariate nu au fost ca oamenii nu au. Viitura a maturat circa 9 case si alte 60 sunt afectate. Nu avem deocamdata o evaluare. Apa a intrat in case, nu mai pot fi locuite. Catunul are circa 900 de locuitori. Sunt afectate cam 250 de persoane care vin si dorm la caminul cultural, vin si servesc masa la scoala, masa calda li se aduce de la o firma, primesc hrana rece dimineata si seara. Problema este apa care nu este in toata comuna si la caminul cultural nu au unde sa se spele. Avem utilaje sa maturam albia si drumurile. Conductele de apa trebuie bagate pe sub drum pentru ca nu este apa. A ramas conducta in aer, este colmatata”, a explicat situatia viceprimarul comunei, Doina Diaconescu.

Aceasta spune ca imobilele afectate au fost construite in mare parte in zona inundabila a raului, fara autorizatie de construire.

„Casele sunt in zona inundabila. Aici ei isi fac case de capul lor. Din 900 de persoane cate sunt in catun, daca gasesti 20 de autorizatii. Restul sunt facute de capul lor, pe terenul Primariei, pe terenul altcuiva, in albia raului. Fiindca nu au acte, nu cred ca ii despagubeste asigurarea dar totusi o sa-i despagubeasca cineva, ne caznim sa nu-i lasam chiar asa”, a explicat viceprimarul.

Doina Diaconescu spune ca majoritatea oamenilor au asigurare. „Chiar daca unii au numai bordeie, nu case, ca este catun de rudari, circa jumatate din populatie are asigurare fiindca din 900 – 480 sunt la ajutor social si li se retine de acolo bani pentru asigurare”, a explicat aceasta.

Pentru a nu se mai intampla astfel de situatii, oamenii din acest catun vor fi mutati in alta parte. „Noua ni s-a spus de domnul prefect ca vor fi ajutati, sa gasim locul si terenul unde poti fi mutati. Nu putem sa facem gabion pe asa o lungime, costa o multime de bani. Am avut Consiliu Local si am stabilit sa ii mutam in Bradata, unde li se va da prin ordin de prefect o suprafata de 400 mp de familie si li se vor face casute dupa numarul de membri, cu bani de la Guvern”, a explicat viceprimarul.

 

Oamenii nu prea vor să se mute

 

„Nu ne-a anuntat nimeni ca o sa vina viitura. Cand am vazut, am plecat pe deal. Apa a luat tot cu bucatarie, cu mobila, cu haine, dulapuri, gaini, tot. Primaria nu ne-a ajutat cu nimic decat cu niste conserva si ne-a dat niste ciorba si apa de baut. Noi nu suntem de acord sa ne mutam de aici, ca imi pare rau sa stric casa. Daca ne da si ii mai bine plecam, ca aici dormim afara. Ne este frica. Am asigurare ca ne opreste bani din ajutorul social”, spune Gabriela Oprea, 37 ani, afectata de inundatii.

Pe langa acest catun, au mai fost afectate cateva sate din comuna, insa pagubele sunt mai mici, fiind distrus in principal drumul. „Nu este afectata doar aceasta zona. A produs pagube si in sat fiindca a plecat de aici din catun, la vale cu busteni, bolovani si au izbit in dreapta si stanga. Avem multe probleme la poduri fiindca lemnele au blocat podurile. Am intervenit cu utilaje. Nu stiu de unde au venit atatea lemne. Mai avem oameni izolati in satul Vaideeni. Lucreaza armata cu jandarmeria sa curatam drumurile. Le-am dat apa si mancare. La Recea sunt izolati 100 de pesoane si drumul nu mai exista, stalpii de telegraf sunt afectati. La Cernea au disaprut podete care trebuie refacute, nu mai au cum iesi cu masinile si animalelel. Utilajele ne-au fost trimise de Prefectura”, a mai explicat Doina Diaconescu.

Reprezentantii primariei Vaideeni spun ca nu au avut ce face in fata apelor si ca si-au facut datoria cat au putut. „Nu am mai avut asemenea probleme cu inundatiile. Imi amintesc in 64 ca avenit apa mare. Dar ce a facut acum, nu. Apa era imensa, era ca o mare cu copaci si bolovani, urat straniu, infernal. Noi am luat masuri, am curatat toate santurile toate podetele, fire de curent electric sa fie in regula, dar nu am putut sa stapanim puhoaiele”, a mai spus viceprimarul.

Sursa: hotnews.ro

Leave a Response