|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Cristian Buican îi solicită vicepremierului Gabriel Oprea suplimentarea fondurilor pentru remedierea efectelor calamităţilor din 2014 

buican cristi

 

Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Afacerilor Interne şi pe baza informaţiilor publice oferite de către Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea referitoare la cuantumul pagubelor pe care calamităţile din această vară le-au făcut în judeţul Vâlcea, deputatul Cristian Buican i-a solicitat lui Gabriel Oprea suplimentarea fondurilor destinate administraţiilor publice locale şi judeţene pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. În opinia parlamentarului liberal vâlcean, Executivul are obligaţia să asigure resursele necesare atât în cazul situaţiilor de urgenţă cât şi ulterior, pentru refacerea şi repararea infrastructurii calamitate. Ţinând cont că estimările Prefecturii Vâlcea în ceea ce priveşte pagubele produse de calamităţi în perioada 12 iulie 2014 – 2 septembrie 2014 în 86 din localităţile judeţului Vâlcea sunt de 422.497.270 lei, iar Guvernul a alocat doar 12.000.000 lei, adică sub 3% din necesar, este obligatorie o nouă alocare de fonduri.

Structura daunelor produse în acest an, conform raportului de la Prefectură a fost următoarea: pagube produse la nivel local – 184.834.050 lei, pe drumurile judeţene – 43.410.000 lei, pe drumurile naţionale 3.841.460 lei, iar pe cele forestiere – 88.263.000 lei. Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, l-a informat pe Ministrul Gabriel Oprea şi de faptul că repartizarea sumei de 12 milioane de lei pe care Guvernul a alocat-o deja judeţului Vâlcea a fost repartizată de către Instituţia Consiliului Judeţean doar pentru remedierea pagubelor produse drumurilor judeţene, în condiţiile în care, conform raportului de la Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea, prejudiciul produs pe structura infrastructurii locale a fost mult mai mare decât pe cea judeţeană. În condiţiile în care administraţiile publice locale nu dispun de sumele necesare pentru remedierea efectelor calamităţilor, deputatul Cristian Buican consideră că este firesc ca Executivul să iniţieze un proiect de hotărâre pentru alocarea sumelor necesare, direct către localităţile afectate, conform evaluărilor existente.

Prin intermediul aceleiaşi interpelări, preşedintele liberalilor vâlceni i-a reamintit Ministrului Afacerilor Interne că declaraţiile publice ale domnului Victor Ponta, premierul României, din timpul vizitelor din zonele inundate, au fost în sensul promisiunii că executivul va suporta integral pagubele produse de fenomenele metereologice extreme, judeţul Vâlcea fiind cel mai afectat judeţ din ţară.

„În condiţiile în care Guvernul a alocat sub 3% din necesarul de finanţare pentru remedierea efectelor calamităţilor, este necesar şi destul de urgent ca Gabriel Oprea să iniţieze o hotărâre de Guvern prin care să aloce fondurile necesare, conform rapoartelor şi estimărilor ISU. Demersul meu vine să îi reamintească lui Victor Ponta că a promis că cei 12 milioane de lei alocaţi judeţului Vâlcea sunt decât prima tranşă din fondurile pe care executivul trebuie să le dea. Mai doresc să vă reamintesc că atunci când spuneam că fondurile trebuie date cu prioritate la administraţiile publice locale, căci infrastructura lor a fost cea mai afectată, toţi mă criticau şi îmi spuneau că nu ştiu ce vorbesc. Iată că raportul de la Prefectură confirmă afirmaţiile mele, şi că distribuirea celor 12 milioane exlusiv pentru drumurile judeţene a fost o mare tâmpenie. Le sugerez reprezentanţilor PSD din judeţul Vâlcea să condiţioneze susţinerea candidaturii lui Victor Ponta la preşedinţie de alocarea fondurilor necesare remedierii infrastructurii calamitate, căci altfel nu vom mai primi nici un ban” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Leave a Response