Camioanele fac un ocol de 100 km pentru că CNADNR se chinuie 3 luni să repare o fâşie de drum pe Dealul Negru
Tirurile au „interzis“ de aproape o lună şi jumătate pe Dealul Negru, una dintre principalele rute comerciale pentru transportul de mărfuri din România, fiind nevoite să ocolească 100 km şi să plătească circa 50 euro în plus pe combustibil. CNADNR spune că abia peste o lună va putea repara porţiunea de drum de câteva zeci de metri afectată la finalul lunii iulie de alunecări de teren.
Restricţiile de trafic pentru vehiculele comerciale de marfă de peste 7,5 tone de pe DN 7 între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea vor fi ridicate abia la jumătatea lunii octombrie, când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România estimează că vor fi finalizate lucrările pentru remedierea alunecărilor de teren provocate de inundaţiile de la finalul lunii iulie. Până atunci, transportatorii rutieri de mărfuri sunt nevoiţi să facă un ocol de circa 100 de kilometri pe ruta Piteşti-Slatina-Drăgăşani-Râmnicu Vâlcea.
DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea, care traversează şi Dealul Negru, este principala rută de export pentru producătorul auto Dacia şi este de asemenea una dintre cele mai frecvent utilizate şosele de către transportatorii rutieri, pe aici realizându-se practic aprovizionarea regiunii Muntenia şi nu numai. Lungimea porţiunii de drum afectată de alunecările de teren este de 20-30 de metri.
Singura variantă pe care tirurile o au la dispoziţie pentru a ajunge de la Piteşti la Râmnicu-Vâlcea (un traseu de 60 km pe Dealul Negru) este un drum care trece prin Slatina şi Drăgăşani, mai lung cu peste 100 de kilometri.
„Nu se justifică restricţionarea traficului de camioane pe Dealul Negru. Se puteau instala nişte semafoare, exact cum se face şi pe Valea Oltului când au loc astfel de evenimente, nu să ne pună să ocolim“, spune Ion Lixandru, vicepreşedintele asociaţiei companiilor de logistică ARILOG şi administrator la Camion Logistic. „Nu pot să îi spui clientului din Belgia sau Olanda că un contract s-a mărit cu 100 de kilometri. Nu te despăgubeşte nimeni pentru combustibilul sau timpul pierdut“, afirmă Lixandru. Diferenţa foarte mare, de peste 100 de kilometri, conduce la o majorare semnificativă a costurilor directe ale firmelor de transport rutier cu motorina (35 de litri suplimentar minimum) şi cu uzura vehiculelor, precum şi la o creştere cu până la 2 ore a timpului de deplasare între cele două localităţi, în condiţiile în care durata de condus zilnică a unui şofer profesionist în UE nu depăşăşte 9 ore, spunea în urmă cu câteva săptămâni Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Astfel, un tir care face acest ocol plăteşte în plus doar pentru carburant cel puţin 50 de euro, potrivit calculelor ZF.
„Urmare a cedării terasamentelor, cauzată de precipitaţiile abundente căzute în perioada 23-29 iulie, se constată că pe sectorul Piteşti-Râmnicu Vâlcea (în zona kilometrului 153 – n.red.) este periclitată siguranţa circulaţiei rutiere şi s-a luat măsura restricţionării circulaţiei pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone în vederea diminuării riscului de extindere a degradărilor“, potrivit CNADNR. Compania de drumuri mai spune că la mijlocul lunii august a demarat lucrările de refacere a porţiunii de drum, acestea urmând să aibă o durată de două luni. „Restricţia va fi menţinută până la finalizarea lucrărilor, pe 15 octombrie 2014“, potrivit CNADNR.
Gheorghe Vlase, omul de afaceri care controlează transportatorul rutier Vlase Spedition, spune că firma sa trimite lunar circa 300-350 de camioane pe ruta care în prezent este restricţionată pentru vehiculele comerciale de marfă. „Ocolirea este semnificativă“, spune Vlase. (zf.ro)