|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Alunecarea de teren de la Păuşeşti Măglaşi declanşată de… INCOMPETENŢA autorităţilor locale 

aba olt

ABA Olt reacţionează:

Alunecarea de teren de la Păuşeşti Măglaşi declanşată de… INCOMPETENŢA autorităţilor locale              

În urma inundaţiilor din luna iulie 2014, s-a produs o alunecare de teren în zona Păuşeşti Măglaşi, în punctul Vlăduceni, sat Coasta, datorată reactivării izvoarelor de coastă şi a unor intervenţii executate cu aprobarea primăriei, respectiv montarea a doua conducte (fara aviz ABA Olt), una de gaz metan şi una de apă, fără a asigura protecţia zonei printr-un zid de sprijin sau împădurirea acesteia. Obligaţia stabilizării alunecării intră în sarcina ANIF şi a primăriei locale.

Referitor la afectarea drumului comunal, Primăria Păuşeşti Măglaşi trebuia să facă un studiu de fezabilitate şi să ţină cont de izvoarele de coastă.

Administratia Bazinală de Apă Olt, instituţie condusă de director Daniel Băviţă, prin subunitatea SGA Vâlcea şi cu ajutorul altor ABA-uri din cadrul ANAR, prin implicarea directorului general al Administratiei Nationale ,,Apele Romane’’, Ovidiu Gabor, au intervenit pe râul Olăneşti în zona menţionată, cu utilaje terasiere, mijloace auto de mare capacitate şi salariaţi care au actionat prompt in toate localitatile afectate de inundatii in acea perioada timp de 14 zile.

Măsurile întreprinse în această zonă s-au concretizat prin stabilizarea cu 1182 tone anrocamente, respectiv 320 tone mal stâng şi 862 tone mal drept, precum şi montarea a 5 stabilopozi pe partea dreaptă a albiei.

În această zonă, alunecarea de teren poate fi stabilizată prin construirea unui zid de sprijin care presupune întocmirea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect în care vor fi implicate şi alte instituţii, nu doar ABA Olt.

,,Multumim pe această cale domnului director general ing. Ovidiu Gabor, cu ajutorul căruia am demarat un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru a construi un zid de sprijin în zona cu probleme. Menţionăm că în sarcina ,,Apelor Romane’’ intră protecţia de mal, decolmatările albiilor minore (pentru reprofilarea albiilor cursurilor de apă ce vor asigura menţinerea permanentă a secţiunii de scurgere), cea ce s-a şi intamplat în zona menţionată, conform fotografiilor şi filmărilor. Albia majoră intră în responsabilitatea Consiliului Local şi a Primăriei”, a declarat directorul ABA Olt, Daniel Băviţă.

Nicu Trandafir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Response