Institutul Naţional de Criogenie din Râmnicu Vâlcea a lansat un proiect european de stocare a energiei
Institutul Naţional de Criogenie din Râmnicu Vâlcea a lansat, marţi, un proiect în valoare de 33 de milioane de lei, în urma căruia vor fi realizate mai multe laboratoare de stocare de energie.
“Prima componentă a constat în realizarea a patru laboratoare noi şi moderne, echipate cu echipamente de ultima generaţie existente pe piaţă, care vor permite abordarea de noi soluţii privind tehnologiile la temperaturi joase pentru aplicaţii energetice. Primul este hala de experimentări lichefiere are o suprafaţă construită de 437 mp. Echipamentul de bază din acest laborator este un centru de lichefiere cu două circuite de ieşire, hidrogen şi heliu, în jurul căruia gravitează şi alte echipamente care vor permite realizarea de experimente, testări şi validări de tehnologii care utilizează fluidele criogenice”, a declarat directorul institutului, prof.dr. Ioan Ştefănescu.
Al doilea este laboratorul de investigaţii micro-structurale care va susţine studierea comportamentului materialelor composite la temperaturi scăzute şi va măsura proprietăţile mecanice în această gamă de aplicaţii. Al treilea este laboratorul de supraconductibilitate, unde se vor evalua posibilităţile de dezvoltare de noi sisteme pentru transportul şi stocarea energiei electrice cu pierderi minime. Al patrulea este laboratorul pentru studiul purităţii gazelor şi măsurarea concentraţiei izotopilor hidrogenului din amestecuri izotopice la temperatura de distilare a hidrogenului.
“Noua facilitate de cercetare îşi propune să răspundă provocărilor legate de stocarea energiei atât în ceea ce priveşte aplicaţiile staţionare, cât şi cele mobile, pornind de la cele la scară mică, până la aplicaţiile la scară largă”, a mai adăugat Ştefănescu.
Proiectul, numit ‘ROM-EST’, având o valoare de finanţare totală de aproximativ 33 milioane de lei, este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice Axa 2.
Institutul Naţional de Criogenie şi Sepărări Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea este unul din cele mai cunoscute institute de cercetare din România în domeniul fizicii şi chimiei, având zeci de premii internaţionale în domeniu, fiind implicat şi în realizarea Laserului de la Măgurele. AGERPRES
www.agerpres.ro