|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

CIUREL de la CEO BLOCHEAZĂ externalizarea carierelor Berbeşti şi Alunu 

ciurel-complexul-oltenia

• Pe politicienii vâlceni îi doare în… de soarta județului!

 

Procesul de externalizare a carierelor Berbeşti şi Alunu nu mai este o prioritate pentru Complexul Energetic Oltenia. Procesul de preluare a celor două cariere de către CET Govora este blocat de neînţelegeri de ordin financiar. Dar, Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, susţine că procesul stă pe loc pentru că ar avea cerere de cărbune şi are nevoie de cariere.

Publicația gorjeană pandurul.ro scrie că CEO ar fi ajuns la o înţelegere cu sârbii pentru livrarea unor cantităţi de cărbune. „S-au încheiat contracte de export, dar pe cantităţi mici, acel contract de care se vorbea, pe 2 milioane de tone, nu e finalizat. Contract pe 5-10-20 de mii de tone care intră în vigoare“, a explicat directorul Aurel Medinţu. Acest contract este folosit drept pretext pentru eşecul privind externalizarea carierelor Berbeşti şi Alunu. „Din păcate evaluarea nu e în termenii pe care noi i-am crezut, fiind valoarea mult mai mică. Şi a mai apărut o problemă. În cazul în care una din firmele la care noi am dat scrisoare de intenţie câştigă licitaţia de cărbune în Serbia, îmi va trebui fiecare lingură de cărbune pentru că am cereri de cărbune: spre populaţie, în spaţiul ex-iugoslav; dacă vă duceţi la Lupoaia o să vedeţi coadă de tiruri la încărcat. Pe de altă parte, am nevoie de cărbune industrial pentru termocentralele sârbeşti. Nu prea mai e convenabil pentru noi, încep să redevină rentabile şi cariere care nu au făcut profit. Nu e o stopare clară, dar o perioadă de câteva luni, dacă se va face acest export, nu vom externaliza“, a declarat directorul general Laurenţiu Ciurel la TV Sud.

Ciurel îl contrazice pe… Ciurel

Ciurel se contrazice singur, iată ce declara acesta în 5 septembrie 2014: „Scap de 1200 de salarii, prime, tichete, impozite“. Laurenţiu Ciurel, şeful CE Oltenia, consideră că prin această tranzacţie compania pe care o conduce face o restructurare cu peste o mie de persoane.

Recent a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea adusă unei legi, care permite acum consiliilor judeţene, locale şi regiilor autonome să preia companii de stat doar cu acceptul Adunării Generale a Acţionarilor. Prin această externalizare, CEO scapă de angajaţi şi de toate cheltuielile care presupun întreţinerea şi funcţionarea carierei. „S-a amendat legea privatizării, de la 1 octombrie peste o mie de oameni de la Berbeşti nu mai sunt angajaţi ai companiei. La ora aceasta cei de la Govora împreună cu noi plătim un evaluator care să evalueze bunurile care trec şi să facă după aia obiectul unei tranzacţii de zece ani de zile pe care le plăteşte Govora. Nu scap numai de plata a 1200 de salarii, scap de prime, impozite, transport, consumuri energetice, scap de tichete, tot ce înseamnă activitatea. S-ar putea să rămână 17.800 de salariaţi în companie“, a declarat Laurenţiu Ciurel la TV Sud.

 

 

Leave a Response