NOI AUTOSPECIALE COMPLEXE ÎN DOTAREA ISU VÂLCEA
Printr-o adresă înaintată Ministerului Afacerilor Interne şi conducerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Județean Vâlcea a solicitat să fie grăbite şi transmise avizele necesare pentru a face operaţionale noile echipamente achiziţionate pentru completarea parcului de mijloace tehnice din dotarea pompierilor vâlceni.
După cum se ştie, pe parcursul actualei legislaturi, la nivelul Regiunii Sud – Vest Oltenia s-a derulat un program complex de achiziţii la care au aderat toate cele cinci judeţe. Împreună au asigurat şi pus la dispoziţia fiecărui Inspectorat Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă un important număr de autospeciale de apă şi spumă, de descarcerare, de protecţie biologică etc.
Proiectul a continuat şi pe parcursul acestui an prin achiziţionarea de autospeciale pentru intervenţii în situaţii extreme la înălţime pe baza Programului „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud – Vest Oltenia”.
La baza acestui nou proiect a stat contractul de finanţare din fonduri comunitare nerambursabile semnat la sfârşitul anului 2012, cu o valoare totală de 4.130.380 euro. Din acest proiect comun, judeţului Vâlcea i-au revenit două echipamente, respectiv o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă FRAP, precum şi o autospecială de intervenţie şi salvare la înălţime. Acest ultim utilaj este de mare complexitate, el putând să acţioneze până la înălţimi de 48 metri cu un braţ telescopic care poate interveni pe mai multe laturi ale unei clădiri. Scara telescopică dispune de o nacelă capabilă să preia patru – cinci persoane surprinse la înălţime de incendiu sau de alte calamităţi şi care se află în imposibilitate de a folosi scările de evacuare. De asemenea, echiparea autospecialei cu o cameră de termoviziune îi permite acesteia să intervină şi pe timp de noapte în condiţii de deplină eficienţă şi siguranţă. Între timp, ISU Vâlcea a luat măsurile necesare pentru specializarea unui număr corespunzător de pompieri pentru utilizarea autospecialei de mare complexitate, însă operaţionarea efectivă a acesteia depinde în prezent de obţinerea avizelor pentru care CJ Vâlcea a intervenit la cele două instituţii centrale ale statului.