|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Vuza, Voiculescu si Hrebenciuc au pus ochii pe Oltchim 

Vuza-Voiculescu-Hrebenciuc

 

Combinatul Oltchim este posibil să ajungă, după privatizare, pe mâna unei troici formate din Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu şi Stefan Vuza. La începutul anului 2013, în funcţia de director al Oltchim a fost numit un apropiat de-al lui Dan Voiculescu. Apoi, este cunoscut faptul că omul de afaceri clujean Stefan Vuza şi-a manifestat intenţiile de preluare a Oltchimului. Nu în ultimul rând, intenţia de participare la licitaţie şi-a manifestat-o şi un SIF care îl are ca membru în CA pe Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc.

De când Guvernul a luat hotărârea să privatizeze combinatul chimic Oltchim, toate procedurile au avut aspectul unui teatru. După eşecul cu Dan Diaconescu, acum se pregăteşte un atac venit pe două direcţii pentru obţinerea combinatului vâlcean. Este vorba de troica formată din Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc şi afaceristul clujean Stefan Vuza. Primii doi aflaţi după gratii, ultimul în libertate. Printre ultimele mişcări de trupe este cea a schimbării directorului Oltchim. Înainte de această mutare în cadrul conducerii Oltchim, Stefan Vuza s-a asociat cu SIF Moldova în vederea participării la licitaţia pentru vânzarea combinatului.

Acţiunea a fost gândită din timp, pentru că împreună cu acest SIF, Stefan Vuza a pus bazele   proiectului “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului.

Însă, o altă bucăţică din caşcaval va ajunge la Viorel Hrebenciuc. Chiar dacă nu are legătură directă cu SIF Moldova, anul trecut, fiul lui, Andrei, a ajuns să fie numit membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este nora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.

Cu alte cuvinte, combinatul Oltchim va ajunge pe mâna lui Ştefan Vuza şi a mahărilor din PSD şi PC, care au ca numitor comun plăcerea de a face afaceri cu statul, pe care îl şi guvernează.

Fără materie primă, valoare zero

Până în prezent Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a semnat acorduri de confidenţialitate cu câţiva investitori interesaţi de privatizarea combinatului, fără să ofere detalii.

Ministerul Economiei intenţionează să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut la Oltchim, de 54,8% din capital, termenul impus de Fondul Monetar Internaţional pentru finalizarea procedurii fiind sfârşitul lunii aprilie.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale.

Acţiunile Oltchim vor fi vândute într-un proces în care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi preţul, iar statul se va baza în negocieri pe evaluări care relevă că valoarea de piaţă a companiei poate ajunge şi la aproape 300 milioane euro, dacă Oltchim beneficiază şi de serviciile rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflată în prezent în proprietatea Petrom. Fără materia primă furnizată de Arpechim, valoarea Oltchim este însă zero.

Un SIF mumă, altul ciumă!

Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

Leave a Response