Omul de afaceri Catalin Chelu, dat in urmarire dupa ce a fost condamnat in dosarul „Mita la MAI”, a murit in Iordania
Omul de afaceri Catalin Chelu, dat in urmarire de politie dupa ce a fost condamnat definitiv la sase ani de inchisoare in dosarul „Mita la MAI”, ar fi murit noaptea trecuta, in Iordania, dupa doua zile de coma, scrie presa locala.
Potrivit surselor citate de Viata Libera, locul mortii ar fi Iordania, tara in care Chelu s-ar fi refugiat dupa ce a fost condamnat definitiv la sase ani inchisoare in dosarul „Mita la MAI”. Publicatia galateana mai scrie ca exista informatii potrivit carora fratele omului de afaceri si nasul din prima casatorie al lui Chelu au plecat luni seara catre Iordania, pentru a incepe procedurile de repatriere a trupului neinsufletit.
Informatia a mai fost confirmata si pentru Evenimentul zilei de o sursa apropiata omului de afaceri, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Potrivit sursei, Catalin Chelu se afla de doua zile in coma renala, in Iordania, acesta decedand noaptea trecuta.
Omul de afaceri Catalin Chelu, condamnat definitiv la sase ani de inchisoare, a fost dat in urmarire de politie in luna septembrie, dupa ce nu a fost gasit la domiciliu, pentru punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
Catalin Chelu a fost condamnat definitiv, pe 8 septembrie 2014, de Curtea de Apel Bucuresti, la sase ani de inchisoare in dosarul „Mita la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat in Ministerul de Interne Dan Valentin Fatuloiu.
Chelu a fost acuzat ca, din august si pana in 12 noiembrie 2010, i-a promis chestorului sef Dan Valentin Fatuloiu suma de un milion de euro. In schimbul banilor, Fatuloiu – care, potrivit procurorilor DNA, a fost denuntator in acest dosar – trebuia ca, in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sa „indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa stopeze prelucrarea in sistem integrat a informatiilor din dosarele penale avand ca obiect infractiuni comise de catre Chelu Catalin Constantin si persoanele apropiate acestuia”.
La nivelul judeţului Vâlcea, Cătălin Chelu deţine pachetul majoritar de acţiuni la FAVIL (fosta Fabrică de Aţă). Acesta a reuşit să achiziţioneze prin metode dubioase „tip Alro” în 2001 aproape 70% din acţiunile companiei vâlcene, iar în 2009 a vândut 3,7% din acţiuni. În prezent, Chelu deţine 66,3%, iar SIF Moldova are 20% din acţiunile FAVIL. În urmă cu trei luni, a avut loc şedinţa ordinară a Adunării Generale a Acţionarilor de la FAVIL, şedinţă la care au fost prezenţi acţionari reprezentând 86,2% din capitalul social. Spre surpriza tuturor, reprezentantul legal al acţionarului majoritar, Cătălin Chelu, a votat împotriva propunerii de revocare a administratorului unic, Luminiţa Tiru, propunere care a fost susţinută… chiar de către Cătălin Chelu anterior şedinţei acţionarilor.
Contrar obiectului său de activitate, în 2008, FAVIL a fost obligată de Chelu să cumpere peste 1,9 milioane de acţiuni, în valoare totală de circa 2,4 milioane lei, la următoarele companii listate la bursă: SC Biofarm SA, Banca Comercială Carpatica, Conpet Ploieşti, Banca Română de Dezvoltare, Compania Naţională Transelectrica, Banca Transilvania şi Transgaz. Cum pachetul majoritar de acţiuni la FAVIL este deţinut de Cătălin Chelu nu este greu de presupus că achiziţiile de acţiuni la aceste companii au fost făcute la solicitarea aceluiaşi Cătălin Chelu.
La sfârşitul anului trecut, FAVIL deţinea aproape 1 milion de acţiuni la cinci bănci sau societăţi comerciale cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în valoare totală de peste 610.000 euro. Astfel, la Banca Transilvania, întreprinderea avea acţiuni în valoare de peste 1,47 milioane lei, la Banca Română de Dezvoltare – 770.000 lei, la Banca Comercială Carpatica – 206.000 lei, la SC Biofarm SA Bucureşti – 22.500 lei, şi la SC Conpet SA Ploieşti – 2.700 lei.
FAVIL este folosit ca „vehicul de investiţii”
Pe Bursa de Valori Bucureşti, Cătălin Chelu deţine 14 companii şi un portofoliu în valoare de 30 milioane de euro. Chelu mai deţine pachete de acţiuni la societăţi care activează în domenii precum: producţia de cărămidă refractară, producţia de truse de sudură şi mecanică fină, reşapare de anvelope, producţia de scule de filetat, transport, producţie de aţă. Cătălin Chelu este unul dintre cei mai activi şi mai vizibili investitori români de pe piaţa românească de capital şi este partener cu SIF-urile în mai multe companii. Unele dintre acestea sunt folosite la rândul lor ca vehicule de investiţii, la fel ca FAVIL. Afacerile societăţilor economice ale lui Cătălin Chelu au dus la cumpărarea de acţiuni de la SIF-uri şi a atras atenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care a sesizat Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor. Cercetările au scos la iveală mai multe aspecte. Societăţile comerciale şi asociaţiile controlate, direct sau indirect, de Cătălin Constantin Chelu, au cumpărat acţiuni emise de cele cinci SIF-uri, în perioada 1999- 2004, prin intermediul SC Eldainvest SA Galaţi. Persoanele ce fac parte din acest grup de interese deţin împreună pachete importante de acţiuni la SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, putând influenţa semnificativ deciziile luate în cadrul acestor societăţi. În încercarea sa de a controla cât mai mult din averea SIF-urilor, Cătălin Chelu a încercat să pună mâna şi pe SIF Oltenia. Cel pe care a vrut să îl schimbe din funcţie ca să îi ia locul este un alt controversat om de afaceri, Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova. N-a reuşit însă.
Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost membru în Consiliul de Administraţie (CA) la SIF Moldova şi a fost revocat din funcţie în februarie 2008. CNVM nu l-a recunoscut pe Chelu în funcţiile de preşedinte şi director general al SIF Moldova şi a cerut convocarea unei adunări generale în care să fie cerută şi părerea acţionarilor cu privire la menţinerea omului de afaceri în funcţia de membru al CA. Chelu a fost sancţionat pentru încălcarea pragului de deţinere de 1% la SIF Oltenia. În replică, miliardarul gălăţean susţine că CNVM este o organizaţie de tip mafiot.
Achiziția SC Vilcart SRL, tranzacţie de un milion de euro
În cursul anului 2012 a avut loc o importantă şedinţă a asociaţilor de la societatea Vilcart SRL Călimăneşti, prilej cu care administratorul Dumitru Tărăşenie (consilier judeţean PNL) a cedat pachetul majoritar către două firme controlate de controversatul om de afaceri din Galaţi Cătălin Chelu. Tranzacţia a fost estimată la circa un milion de euro.
Astfel, în cadrul şedinţei asociaţilor, Dumitru Tărăşenie a cesionat 7.506 părţi sociale, reprezentând 19,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL către SC Goras Consulting SA, cu sediul în Galaţi. De asemenea, Dumitru Tărăşenie a cesionat 31.000 de părţi sociale, reprezentând 80,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL către SC Altur SA, cu sediul social în localitatea Slatina. După ce Dumitru Tărăşenie a fost revocat din funcţia de administrator, Cătălin Chelu a decis numirea în fruntea SC Vilcart SRL a Valeriei Albu, director general la SC Favil SA, întreprindere deţinută de acelaşi Cătălin Chelu. Ca efect al cesiunii, participarea asociaţilor la structura capitalului social al societăţii din Călimăneşti este următoarea: SC Altur SA deţine un număr de 31.000 de părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei şi care au o valoare totală de 310.000 de lei, reprezentând 80,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL; SC Goras Consulting SA deţine un număr de 7.506 părţi sociale, în valoare nominală de 10 lei şi care au o valoare totală de 75.060 de lei, reprezentând 19,5% din capitalul social al SC Vilcart SRL. SC Altur SA este controlată de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, în special prin Mecanica Rotes SA (28,15%), Revan Com SA (10,25%), Celule Electrice SA Băileşti (14,84%) şi Galgros SA (4,15%). Din 2007, de când Chelu a preluat controlul societăţii, SC Altur SA a început să facă speculaţii pe piaţa de capital, deşi nu are printre obiectele de activitate investiţiile în valori mobiliare. Pe 2 aprilie 2007, consiliul de administraţie a decis numirea în funcţia de director general la SC Altur SA a lui Gabriel Constantinescu, omul de încredere al lui Cătălin Chelu. Noul director a fost împuternicit să achiziţioneze de pe piaţa de capital acţiuni de 110.000 de lei de la Mecanica Rotes Târgovişte şi de 32.000 de lei de la SIF Muntenia, iar pe 27 aprilie tot CA l-a mandatat să cumpere acţiuni de 600.000 de lei la Comat SA Galaţi. După câteva luni, Gabriel Constantinescu a primit împuternicire pentru achiziţia de titluri Biofarm SA, SIF-uri, BRD, Banca Transilvania şi Alro. Potrivit unui raport al unui expert independent, în 2008, Altur ar fi cumpărat acţiuni de pe piaţa de capital în valoare de 4,6 milioane de lei.
Ca sa vezi!Oamenii lui Iohannis ,adica smecherul de Tarasenie,implicati in afaceri cu alti oameni „onesti” de teapa lor!Mi-e sila!
Firma Vilcart a avut pierderi in ultimii ani. Si a venit un mafiot si a dat 1 milion de euro pe ea.Miroase a evaziune+spalare de bani!Plus ca s-au mai luat niste fonduri europene! Zogane catusele, mai Tarasenie!