BOGDAN PISTOL S-A SINUCIS… POLITIC!
• Efectele crizei politice fără precedent din fruntea celei mai importante instituții din județ: Bogdan Pistol a plecat din funcția de vicepreședinte al CJ Vâlcea, iar doi consilieri PNL au renunțat la mandate
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea, convocată miercuri, 17 decembrie 2014, de către cei 13 consilieri PSD, a avut accente dramatice, care merită probabil să fie menţionate în analele istoriei acestei instituţii. Tensiunile politice acumulate în ultimele trei şedinţe extraordinare convocate în decurs de mai puţin de o săptămână au făcut primele trei „victime”: Bogdan Pistol a renunţat la mandatul de vicepreşedinte, în timp ce consilierii judeţeni liberali Alina Lupu şi Claudia Militaru au demisionat din funcţiile deţinute.
Dar să detaliem cronologic desfăşurarea şedinţei extraordinare a CJ Vâlcea, din data de 17 decembrie! În primul rând, trebuie să spunem că la şedinţă au fost prezenţi 18 consilieri judeţeni, inclusiv vicepreşedinţii Bogdan Pistol şi Dumitru Persu. Singurul fapt care trebuie remarcat pozitiv a fost prezenţa la şedinţă a Alinei Lupu, preşedinta Organizaţiei de Tineret de la fostul PDL Vâlcea, în condiţiile în care toţi ceilalţi consilieri liberali (PNL şi PDL), fără a-l pune la socoteală pe Bogdan Pistol, au absentat nemotivat de la şedinţă. Totuşi, şi în aceste condiţii, a existat cvorum de prezenţă, astfel că şedinţa se putea desfăşura în condiţii de legalitate, cu participarea a 18 consilieri – 13 de la PSD, trei independenţi (Doru Filip, Petre Grigore şi Tiberiu Georgescu), plus cei doi de la liberali (Bogdan Pistol şi Alina Lupu). Lucrurile păreau că se îndreaptă către un făgaş normal, având în vedere că existau un număr de voturi la limita prevăzută de lege pentru alegerea unui vicepreşedinte care să preia atribuţiile de preşedinte al CJ Vâlcea. Asta pentru că numai 17 consilieri judeţeni puteau vota, cel nominalizat drept candidat neavând drept de vot. Dumitru Persu şi consilierul judeţean PSD Teodor Trancă au apreciat pozitiv prezenţa Alinei Lupu la şedinţa extraordinară şi au avut numai cuvinte elogioase despre curajul ei de a veni la şedinţă, în ciuda „directivelor” aberante venite de la conducerea bicefală a PNL Vâlcea, de a se boicota pentru a treia oară întrunirea consilierillor judeţeni.
Lui Bogdan Pistol i-au lipsit două voturi pentru a fi ales preşedinte interimar al CJ Vâlcea
S-a trecut apoi la dezbaterile propriu-zise din cadrul şedinţei, fiind supusă la vot următoarea ordine de zi: proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea pentru conducerea şedinţei extraordinare din data de 17 decembrie 2014; proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile preşedintelui; proiect de hotărâre privind delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui ce a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui. Înainte de a se supune la vot, consilierul Petre Grigore a propus, şi CJ Vâlcea a acceptat, amânarea punctului referitor la delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui ce a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui. În aceste condiţii, s-a trecut la primul proiect de hotărâre – desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea pentru conducerea şedinţei extraordinare din data de 17 decembrie 2014. Consilierul judeţean PSD Adrian Buşu l-a propus pe vicepreşedintele Dumitru Persu să conducă şedinţa CJ Vâlcea, propunere care a întrunit unanimitate de voturi, în urma derulării procedurilor de vot secret. După acest moment, vicepreşedintele Dumitru Persu a anunţat că grupul de consilieri PSD a venit cu propunerea ca Bogdan Pistol să fie ales temporar în fruntea instituţiei, acesta fiind, de altfel, şi anunţul oficial făcut de vicepreşedintele Dumitru Persu. În aceste condiţii, au fost întocmite 17 buletine de vot cu o singură persoană înscrisă – Bogdan Pistol -, cu menţiunea că cel care nu era de acord cu respectiva propunere avea varianta tăierii cu pixul a numelui. S-a trecut la procedura de votare, iar după 20 de minute, preşedintele comisiei de numărare Teodor Trancă a anunţat rezultatul votării: 15 voturi în favoarea lui Bogdan Pistol şi două voturi împotrivă.
Joi, 18 decembrie, a fost convocată a patra şedinţă extraordinară a CJ Vâlcea
Aflând că au fost prea puţine voturi pentru a fi ales în funcţia de preşedinte interimar al CJ Vâlcea, Bogdan Pistol a anunţat, în cadrul şedinţei, că demisionează din funcţia de vicepreşedinte al CJ Vâlcea. Imediat după acest anunţ, a mai fost detonată o bombă: Alina Lupu şi-a anunţat retagerea din calitatea de consilier judeţean, după ce Claudia Militaru (PNL) demisionase cu puţin timp mai devreme, dar fără să facă acest lucru public la şedinţa din 17 decembrie 2014. În această situaţie fără precedent în istoria instituţiei, consilierii judeţeni de la PSD au semnat al patrulea convocator al şedinţei CJ Vâlcea pentru joi, 18 decembrie, cu următoarea ordine de zi: proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea pentru conducerea şedinţei extraordinare din data de 18 decembrie 2014; proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreşedinte care să exercite atribuţiile preşedintelui; proiect de hotărâre privind delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui ce a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui; proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului Vâlcea, a listei de dotări independente şi alte cheltuieli de investiţii finanţate parţial sau integral de la buget şi a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unor instituţii publice finanţate parţial sau integral din venituri proprii, pe anul acesta.
(Petre Coman)
Foto: Vocea Valcii
Domnule Coman,
În goana pixului (sau poate a tastării textului la computer), poate şi din cauza emoţiei momentului, aţi aţi scris greşit (inversat) o sintagmă, iar corecturii i-a scăpat eroarea dumneavoastră de redactare: nu este „procedura secretă de vot”, ci „procedura de vot secret”!