Lacrimi în Vaideeni, comuna puternic afectată de inundaţii în 2014. Sinistraţii nu au avut ce pune pe masă
După ce şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă în urma inundaţiilor din vara acestui an, zeci de familii din localitatea vâlceană Vaideeni nu au avut ce pune pe masa de Sărbători. Mai mult, sinistraţii se plâng că au fost uitaţi de autorităţi în containerele puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne.
În luna iunie a acestui an casele a 79 de familii din Vaideeni, satul Atârnaţi, au fost luate de viitură ori au fost distruse parţial. Pentru a nu dormi sub cerul liber, autorităţile i-au înghesuit pe sinistraţi în 26 de locuinţe modulare, cu promisiunea că îi vor ajuta să-şi ridice locuinţe noi într-o zonă sigură. Până astăzi, niciuna din familiile afectate nu s-a mutat în casă nouă, iar autorităţile locale motivează că au primit materiale de construcţii de la Guvern, nu şi fondurile necesare construirii locuinţelor. Veronica Şelaru locuieşte într-un container împreună cu fiul, nora şi doi nepoţi. Cel mai mic dintre membrii familiei are doar câteva săptămâni şi a fost dus din Maternitate direct în locuinţa modulară. Sărbătorile din acest an sunt motiv de supărare căci familia va pune pe masă doar cartofi prăjiţi. „N-am porc de Crăciun, n-am bani de mâncare. Ne-au băgat în containerele astea şi ne-au uitat aici. Fetiţa care are patru ani şi mă întreabă când vine Moşul, când îi fac brăduţ, dar eu nu ştiu ce să-i răspund, ies afară şi plâng. Sunt foarte amărâtă, numai eu ştiu. N-am porc de Crăciun, n-am nimic, mâncăm doar cartofi. Nici banii de la firma de asigurări pentru casa pe care ne-a luat-o apa nu i-am primit”, se plânge Veronica Şelaru.
Alt container, aceeaşi poveste
Disperarea s-a instalat şi în locuinţa modulară în care trăieşte de câteva luni familia Cebuc. Cei trei membri au familiei trăiesc cu 100 de lei pe lună, ajutor social de la primărie, iar meniul de sărbători include un singur fel: mâncare de cartofi. „Nu mai am nimic, mi-a luat apa tot: casă, animale. Eu nu am bani să mă duc la Râmnicu Vâlcea, la Arhiepiscopie, să-i rog pe popi să-mi facă şi mie casă. Eu nu am bani nici să cumpăr mâncare, dar să plătesc o maşină să mă duc în oraş. Stăm trei persoane într-un container, noaptea ne e frig, dar nu pot să mă mai duc la primărie să mai cer ceva, că îmi dau peste nas. Trăim dintr-un milion de lei (n.r. 100 de lei), trebuie să plătim curentul, să cumpărăm şi mâncare din banii ăştia, nu mai rămânem cu nimic. Nu avem porc, nu avem ce le pune pe masă la copii”, spune Maria Cebuc.
Nu au fost despăgubiţi de firma de asigurări
Supărarea sinistraţilor este cu atât mai mare cu cât nici până în prezent nu au fost despăgubiţi de firma de asigurări, deşi au rămas fără case în urmă cu aproape o jumătate de an. Mălin Racolţa se plânge că a investit câteva zeci de mii de lei în casa pe care i-a luat-o viitura, iar firma de asigurări i-a oferit doar 800 de lei. „N-am mai salvat nimic, abia am scăpat noi. Când am văzut că vine apa, am luat copiii şi am fugit. Firma de asigurări ne-a oferit doar 800 de lei, dar am refuzat banii. Eu am băgat numai în acoperiş 20 000 de lei, am băgat mulţi bani în casă. Ne descurcăm rău, copiii stau cu părinţii mei într-o singura cameră, iar eu şi soţia dormim în container”, spune şi Mălin Racolţa, unul dintre sinistraţii care este hotărât să dea în judecată firma de asigurări. Cu sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, doar trei din familiile sinistrate se vor putea muta în casă nouă în primăvară. (adevarul.ro)