|vineri, aprilie 19, 2024
  • Follow Us!

29 de percheziţii la o grupare vâlceană specializată în şantaj şi spălare de bani 

perchezitii-mascati

perchezitii-mascati

Procurorii DIICOT au efectuat în această dimineaţă 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea şi a municipiului Bucureşti pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizată, specializată în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.  Percheziţiile au fost efectuate la domiciliile unor persoane fizice şi juridice.
Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional ar fi fost constituit în 2008, membrii acţionând pe raza municipiului Vâlcea, capii reţelei fiind cinci bărbaţi, care au racolat şi alte persoane, iar una din persoanele cercetate este ofiţer de poliţie judiciară, acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, potrivitbzi.ro. În cazul ofiţerului există suspiciunea că pe 18 septembrie 2014 a folosit date de identitate ale unor persoane, pe care le-a obţinut în exercitarea atribuţiilor de serviciu, accesând bazele de date privind evidenţa populaţiei, pe care le-a pus la dispoziţia unuia din membrii grupului infracţional organizat în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase.
Victimele preferate erau persoane din mediul de afaceri, care dispuneau de sume importante de bani. Potrivit gds.ro, procurorii au stabilit că aceste persoane erau încurajate şi atrase să deruleze diferite activităţi comerciale cu firmele controlate de grupare. Totodată, persoanele vătămate primeau bani cu dobânda, aparent pentru a le oferi sprijin, în realitate pentru a le crea dependenţă faţă de infractori. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau. O modalitate de racolare constă în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere. De asemenea, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul grupării le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană “protejată”.
Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800.000 de euro, iar la sediul DIICOT Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii. Acţiunea a fost organizată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt.

Leave a Response