|marți, aprilie 23, 2024
  • Follow Us!

ICSI Râmnicu Vâlcea lucrează la o instalație de 160 MILIOANE EURO pentru compania Nuclearelectrica 

stefanescu-criogenie

 

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) vrea să acceseze fonduri europene pentru cofinanţarea mai multor proiecte, a căror valoare cumulată se ridică la aproape 200 milioane de euro. Proiectul cu cea mai mare valoare, de 160 milioane de euro, vizează realizarea une instalaţii de detritiere, adică scoaterea tritiului din apa grea utilizată la producerea electricităţii în reactoarele nuclearelectrice de la centrala din Cernavodă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Mediafax.
Domnia sa a precizat publicației Bursa: „Am făcut o cerere pentru înscrierea acestui proiect. (…) Tritiul este radioactiv, iar această instalaţie ar avea ca impact reducerea perioadelor de oprire a reactoarelor şi a costurilor cu radioprotecţia”.
Conform aceleiași surse, instalaţia este în stadiul de construcţie şi testare de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu-Vâlcea.
Doamna Lulache a adăugat că Nuclearelectrica a mai înscris în listă şi alte proiecte mai mici, a căror valoare se ridică la câteva milioane de euro.
Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi asigură anual 18% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Leave a Response