|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

MAE: Romania va sustine intarirea sanctiunilor la adresa Rusiei 

ucraina222_45817300

 

 Romania va sustine intarirea sanctiunilor la adresa Rusiei, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-o convorbire cu omologul sau maghiar, potrivit unui comunicat de presa al ministerului. Romania va adopta aceasta pozitie in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din UE, care are loc maine, 29 ianuarie, pe fondul sprijinului tot mai puternic acordat de Rusia separatistilor din Ucraina.

Aurescu i-a transmis omologului sau maghiar, Peter Szijjarto, ca reuniunea ministrilor de Externe trebuie „sa genereze cai de sprijinire mai eficienta a eforturilor comunitatii internationale pentru identificarea unei solutii diplomatice la criza din Ucraina”.

Formularea clara a pozitiei Romaniei fata de sanctiunile aplicate Rusiei vine pe fondul reticentei unor state UE in ceea ce priveste mentinerea acestor masuri punitive. Potrivit EUObserver, tari precum Ungaria, Slovacia si Austria cer in spatele cortinei „indulcirea” sanctiunilor, nemaivorbind de inasprirea lor, in timp ce noul premier grec, Alexis Tsipras, a adoptat public o atitudine pro-rusa fara rezerve.

Chiar si sefa diplomatiei europene, italianca Federica Mogherini, a testat starea de spirit din capitalele europene in urma cu doua saptamani; un memorandum trimis catre statele membre si publicat de Financial Times facea referire la o posibila indulcire a tonului fata de Moscova.

Numai ca week-end-ul trecut a inregistrat o escaladare a violentelor, odata cu atacul separatistilor si fortelor ruse de la Mariupol, soldat cu zeci de morti in randul populatiei si fortelor ucrainene. In plus, luptele din regiunea Donbas au continuat.

de Red. Stiri     HotNews.ro

Leave a Response