|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Prevenirea furturilor din magazine  şi societăţi comerciale 

furt-magazin

Având în vedere că magazinele/societăţile comerciale reprezintă un punct de atracţie pentru hoţi, vă invităm să luaţi şi dumneavoastră – atât patroni, cât şi vânzători (având în vedere că orice societate e o investiţie pentru administrator, dar şi un loc de muncă pentru angajat)- unele măsuri preventive pentru a-i descuraja pe infractori. Nu uitaţi că orice punct slab în depozitarea, manipularea, paza banilor sau obiectelor de valoare va fi speculat de hoţi în săvârşirea unei infracţiuni! Este greu de înţeles cum unii dintre deţinătorii de S.C. ignoră cele mai elementare norme de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure!!! Pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizate  trei furturi de pe rafturi, fiind identificaţi  autori. Au fost recuperate bunuri în valoare totală de 76 de lei. Gradul de risc la care este expus magazinul dumneavoastră depinde de o serie de factori, cum ar fi: natura produselor comercializate, localizarea magazinului, rata criminalităţii în zona unităţilor comerciale, orele de program, numărul angajaţilor şi experienţa acestora etc.

Poliţia sugerează să luaţi în considerare aceste aspecte, cât şi unele reguli elementare care nu fac decât să ducă la descurajarea infractorilor, la scăderea gradului de risc în activitatea pe care o desfăşuraţi. Instruiţi-vă personalul! Angajaţii trebuie să cunoască regulile de bază ale meseriei de comerciant – modul de păstrare a valorilor monetare, vigilenţă în relaţiile cu publicul etc. Montarea de sisteme de pază şi alarmare este esenţială. În limita posibilităţilor, asiguraţi paza şi pe timp de noapte în magazine sau apelaţi la serviciile firmelor de profil. Aranjaţi vitrinele cu bunuri fără valoare (ex: carcase goale de casete audio-video, CD etc.), echipament electronic cu componente scoase. Dacă vă prezentaţi produsele în vitrine (tejghele) din sticlă, acestea trebuie să fie fixate astfel încât să nu poată fi deplasate, scoase sau împinse; de asemenea, încuietorile să fie de bună calitate şi accesul la chei să fie controlat. Obiectele de mare valoare pot fi protejate şi prin scoaterea acestora pe timpul nopţii din vitrine şi păstrarea lor într-un seif sau în alt loc bine asigurat. Casele de bani de bună calitate pot proteja banii lichizi şi obiectele de mare valoare pe timpul nopţii, dar trebuie amplasate cât mai discret posibil, accesul la ele să fie cât mai greoi. Depuneţi  zilnic, la instituţiile financiare, la încheierea programului, sumele acumulate, dar schimbaţi-vă permanent traseul pe care îl parcurgeţi spre bancă şi ora de părăsire a magazinului. Nu este recomandat ca personalul să ia banii acasă la sfârşitul programului, dacă totuşi se întâmplă acest lucru, trebuie luate măsuri de siguranţă, în special în cazul femeilor (să se deplaseze însoţite) – acest lucru este speculat de tâlhari care urmăresc victima şi o atacă în locuri ferite sau la intrarea/în scara blocurilor. Oglinzile vă pot ajuta să supravegheaţi ceea ce se întâmplă în colţurile unde în mod normal nu ajungeţi cu privirea. Dacă vă instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de perimetru, care se activează ori de câte ori se apropie cineva de magazin, puteţi detecta mai uşor potenţialii spărgători. Camerele de luat vederi cu circuit închis pot fi de mare ajutor la detectarea şi identificarea infractorilor;

Fiţi atenţi la grupurile de tineri (3,4) gălăgioşi, care intră în magazin şi insistă să vadă produse aflate pe rafturile înalte (lucru ce vă obligă să vă urcaţi pe scară) sau care cer mai multe sortimente din acelaşi produs pentru a vă obliga să vă deplasaţi în magazie: acestea sunt moduri de operare folosite pentru a sustrage banii din casele de marcat. Notaţi seriile aparaturii electronice deţinute, astfel încât să puteţi sprijini Poliţia în cazul furtului. Nu uitaţi! Făcând suspectul să-şi dea seama că e supravegheat este echivalent adesea cu a evita infracţiunea!! Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturaţi-vă POLIŢIEI în lupta împotriva infractorilor!!! Dacă sesizaţi o spargere, anunţaţi de îndată Poliţia la tel.112!

Prin pătrunderea într-un magazin/societate comercială a cărei uşă a fost spartă (forţată), se pot şterge urme esenţiale pentru prinderea infractorilor, îngreunându-se activitatea de cercetare la faţa locului! Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o spargere, chiar dacă vi se par lipsite de importanţă. Indiferenţa (uneori rea intenţie izvorâtă din invidia faţă de concurenţă) nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care, între timp, vor mai comite astfel de infracţiuni şi pot sparge chiar magazinul dumneavoastră!!!

Leave a Response